Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

Reklama

Shakeus 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu nemám moc jasno. Lze ho brát jako akční zábavičku a béčko (staré filmy mají vždy své kouzlo), pak to ujde, anebo ho vzít jako historický, potažmo válečný film, a pak je úplně, ale úplně, mimo mísu. Divák nabude dojmu, že ofenzíva v Ardenách probíhala tak, že Němci seřadili tanky podivného typu do rojnice a valili se skrze americké pozice jak roboti, strategie nikde, jednoduše scifi ala Star Wars, a dojeli by snad až do Normandie, nebýt pár vojáčků super hrdinů co všechny zastaví u skladu paliv. S realitou to má společný jen název oblasti, kde k událostem došlo a ostatní je pouze názorné a maximálně zjednodušené. Snad je tedy lepší to brát jen jako výpravné béčko :) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ešte šťastie, že Spojenci mali toho H. Fondu s pár chlapíkmi, ktorí sa dostali v správny čas na správne miesto. Ide tu síce o takú klasickú a obohranú americkú hrdinskosť postavenú na pár jednotlivcoch, ale aj tak ma to ešte stále baví. Možno to je tým, že je tu zachovaná primeraná miera patriotizmu a hlavne mi dejová linka dávala zmysel, čiže veľká spokojnosť. 75/100 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm se vším co má mít. Velice zručně natočené bitevní scény, efektní strategie, pohled na vedení války z obou barikád, neústupné vojáky, zbabělce, prohru, vítězství. Co na tom že některé tanky nejsou přesně takové, jaké se ve skutečné bitvě použily. Účel, který měly splnit splnily a je mi stokrát milejší než ty moderní prostoduché válečňáky nadívané počítačovými triky s topornými výjevy herců. Zde je herecké obsazení naprosto ukázkové, žádní nováčci, ale pěkně ostřílení mazáci, kteří vědí co hrát. Henry Fonda jako rozumný, ale nepříliš rozhodný Americký plukovník, Robert Shaw jako fanatický ale disciplinovaný velitel německé divize, Robert Ryan, který si už po několikáté (a ne naposled) s chutí střihl roli generála, který je v ústraní a tahá pouze za nitky a především Telly Savalas jako vtipný, ale i tvrdý velitel tanku. Tito všichni nám předvedli vynikající herecké výkony plně hodné jejich hereckému formátu. A celkově výrobní štáb pod vedením režiséra Kena Annakina ("Nejdelší den") nám stvořil poutavou válečnou podívanou, která ani po čtyřiceti letech nic neztratila ze svého pelu. 85%. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Pred tým, ako plukovník Hessler (Robert Shaw) vyhodí prostitútku zo svojej kancelárie, jej otvorí dvere. V ďalšom zábere, keď už ju vyhadzuje, sú dvere zatvorené a ona si ich musí otvoriť sama. (tiradentes)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama