Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

nascendi 

všechny recenze uživatele

K Dobytiu severního pólu tak, ako k väčšine hier S+S, nemožno mať relevantné výhrady. Buď ich človek bez výhrad prijme alebo ... vlastne ani neviem, či iná možnosť existuje. Ostáva iba jedna otázka - prečo potom iba štyri hviezdičky? Nuž, je to filmová databáza a Dobytí je divadelným záznamom. Nemám rád toto zmiešavanie, ale keď ho akceptujú ostatní, ostáva mi iba možnosť hviezdičkou oddeliť divadelné záznamy od špičkových filmov. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Když to srovnám s výletem na Kokořín..." Nevím, zda se mezi hrami  DJC najde nějaká, která by se svou kvalitou dala s Dobytím severního pólu srovnávat. Snad jen Záskok má srovnatelný počet výborných hlášek, co zlidověly. Zde je ale ještě navíc výborná píseň proti trudomyslnosti krásně ironizující naši národní povahu ("Čech se přizpůsobil..."). Pokud jde jinak o hlášky, asi nepřekvapí, že coby hlavní vedoucí na našich táborech mám moc rád tu o tom, že "pravdu má náčelník".😃 A rád taky slyším, když někdo na naší poradě může říct: "Děkuji ti náčelníku, že jsi se mě zastal"... ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám, že humor Járy Cimrmana, resp. pánů Smoljaka, Svěráka a dalších docentů jsem nikdy nepobral. Nevím, jestli jste se všichni opravdu řehnili celou dobu, já tedy ne, některé "vtipy" mi přišly "nevtipné", ale závěrem kolem a kolem to je přesto jediný Cimrman, který se dal zkonzumovat celý bez přeskakování hluchých míst. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Polární noc má zvláštní moc, každého přepadne smutek,--- Němec i Brit, křesťan i Žid, každý by nejraději utek',--- ba i ti šikovní Žaponci se silami jsou na konci,--- jen jeden z národů neskoná, hrůzy severu slavně překoná!--------- Tam, kde hy-, tam, kde hy-, kde hynuli vlci, --- tam, kde hy-, tam, kde hy-, kde hynuli vlci,--- tam, kde hy-, tam, kde hy-, kde hynuli sobi,--- Čech se přizpůsobí, Čech se přizpůsobí Hru diváci nemohou vidět v letních měsících, protože děj vyžaduje aby herci byli teple oblečení a v kombinaci s divadelními světly dochází k tepleným kolapsů herců. ()

bif 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je tam celkem hodně gagů, co člověka rozesmějí, ale ruku na srdce...zas tak geniální a neskutečně vtipné to není. Jasně, líbí se mi mix inteligentního a absurdního humoru, podtrženého vynikajícími hereckými výkony, ale nemohu si pomoci od toho, že mi přijde Dobytí severního pólu, trošku přeceňované. Vlastně docela hodně přeceňované... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • I přesto, že Petr Reidinger na tomto záznamu vystupuje jako Roman Měcháček a později jako rolník v živém obraze, v době natáčení záznamu již alternoval Petr Bruknera v roli lékárníka Vojtěcha Šofra. (mnaucz)

Reklama

Reklama