Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvouhodinový hraný dokument mapující vylodění spojenců v Normandii, jednu z nejdůležitějších operací druhé světové války. K letošnímu šedesátému výročí zahájení Spojenecké invaze vyloděním v Normandii vznikl ve spolupráci Velké Británie. Německa a Francie téměř sto dvaceti minutový hraný dokument kombinující hrané a autentické záběry. Mapuje přípravu, samotný průběh operace i události, k nimž došlo na obou stranách fronty. Sleduje nejen hlavní aktéry invaze jakými byli Eisenhower, Montgomery nebo Rommel, ale také řadu mnoha obyčejných vojáků, neoslavovaných hrdinů, členů francouzského odporu, ale také důstojníků a vojáků britských a německých ozbrojených sil. V produkci Tima Bradleyho se režie projektu ujal Richard Dale. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně udělaný dokumentární film BBC o událostech kolem Dne D (6.6.1944), kombinující dobové záběry s hranými pasážemi a s komentáři některých účastníků, kteří přežili. Dokument postupně, celkem podrobně, popisuje přípravy na Operaci Overlord, cvičení Tiger, práci dvojitého agenta - informátora, výsadek spojeneckých parašutistů na francouzské vnitrozemí, samotné vylodění v Normandii (na Omaha Beach), popravy vězňů a osvobození Caen. Rozhodně dobré připomenutí některých známých a osvětlení méně známých faktů okolo tohoto historického milníku. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dramatizace významných momentů vylodění v Normandii se tentokrát hrubě nepovedla. Hrané vložky jsou rušivé, mají mizivou informační hodnotu, malý rozpočet z nich čiší, chvílemi jsou až otravné a trapné, a co hůř, film je jich plný a proto sděluje málo faktů. Než sledovat tento dokument, lépe si o vylodění přečíst jakoukoliv knihu, namátkou třebas Hubáčkovu Invazi. Ta je určitě důstojnější odkazu této dějinné události a vojáků, kteří na normandských plážích bojovali, než TV film Den D. A především se z knihy člověk více dozví. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Po filme Zachráňte vojaka Ryana mi tento film pripadal ako amatérske televízne spracovanie a to pritom nebol zlý. Historická vojnová téma na toľkokrát omieľanú udalosť, ktorá je v dejinách zapísaná veľkými písmenami. Beriem však, že hraný dokument sa ťažko točí, ale ani hudba a ani popis mi nepripadali buď originálne alebo špecifické. Môj otec má o tomto knihu a mám pocit, že z nej sa dozviem viac a lepšie niečo o tomto ako z daného filmu. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Variace na něco, co už jsme viděli mnohokrát a to variace velmi rutinní. Někteří herci jsou svým historickým předlohám podobní, jiní nikoliv. Příjemné zpestření bylo použití některých IMHO dosud nezveřejněných (popř. mnou neviděných) záběrů a také obarvení dříve známých, ale jen černobílých záběrů.Zajímavé bylo připomenutí méně známých skutečností vztahujících se ke dni D (útok na konvoj TIGER, poprava vězňů v Caen). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, copak o to, skládačka dopisů, dobových záběrů, moderních rekonstrukcí a zpravodajských hrátek to byla slušná, bohužel hrané "válečné scény" byly realismu i na televizní poměry dost dlužny a onen pohled druhé strany byl nedotažený takovým způsobem, že to rušilo nad míru běžným poměrům obvyklou. BBC má na víc a už to mnohokrát dokázala. Za Rommela a 21. tankovou 60%. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama