Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Cesta vědce za osudovým poznáním, které se zvrhne v brutální přeměnu a finální destrukci sebe sama (náplň většiny Cronenbergových filmů). Oprávněně oscarem oceněné speciální efekty, které jsou zde myslím jedněmi z nejlepších v dějinách hororu, jsou opravdu nechutné a tak jedinečné, že se na ně nedá jen tak zapomenout. Rád se k tomu filmu vracím, i když je tak depresivní. Odporné občas bývá přitažlivé. Tohle je ten případ. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Počula si už o hmyzej poltiike? Nie? To preto, že hmyz žiadnu nemá.“ Mucha, adaptácia poviedky Georgea Langelaana (resp. remake čierno-bieleho filmu z konca 50. rokov), je sila. Spočiatku si vravíte, že to nejako dáte, že to nie je až také hrozné a že to je len film. Ale potom ubehne ďalšia minúta a kanadský úchylák Cronenberg vás dostane ponurou hudbou svojho dvorného skladateľa Howarda Shorea, inteligentným hereckým obsadením (Goldblum, Davisov, Getz, Cronenberg ako gynekológ v odpornej snovej pasáži), temnou atmosférou, nenáročným, ale pôsobivým príbehom, nechutným zmyslom pre humor (jedenie rozpustenej kašičky), nezabudnuteľnými pasážami (pretláčanie rúk) a neuveriteľnou „atmosférou fyzického humusu“. Maskér Chris Walas za "nechutnú" robotu odvážne (na Akademikov) získal Oscara a neskôr sa podieľal na Deep Star 6 a nakrútil Muchu 2 (ehm). Dodnes jeden z najodpornejších filmov, aké som zatiaľ videl. V dobrom. Ak je to možné. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Bzzz! Bzzz! Nádherný romantický příběh o vztahu dvou živočišných druhů - v podání Davida Cronenberga výtečný nekomerční, nebo spíš ne jenom komerční horor. Kromě ve filmu naznačených problémů souvisejících s rychlým vývojem vědy a techniky je zajímavé sledovat postupný rozklad lidského těla, vzbuzující ve světě 80. let, paralyzovaném virem HIV, nepochybně ještě větší znepokojení než dnes. Právě výborné masky oceněné Oscarem (i když je občas poznat, že je Goldblum navlečen v umělohmotné kombinéze) a množství lahůdkových scén, jako strhávání nehtů či „porod“, zajišťují Mouše nesmrtelnost. U mnohých „masitých“ záběrů jsem se začal hlasitě smát. Nevím jestli proto, abych nezačal zvracet, nebo jednoduše proto, že mi to připadalo morbidně vtipné. 80% Zajímavé komentáře: ScreamJay, Kaka, Mordenroth ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá! ... Sakra, to sem nepatří... Cronenbergova Moucha není ryzí, ani prvotřídní horor, ale přiměřeně strašidelná a hodně nechutná úchylárna (v tom kladném slova smyslu), která relativně obstojně funguje i jako sci-fi drama, třebaže některé béčkové aspekty skrýt prostě nemůže. Co mě příjemně překvapilo, tak od počátku poutavý a po celou dobu svižný děj, byť scénář je dost lineární. Bavit se, bát a možná i trochu si ublinknout u Mouchy jde určitě, avšak od hororové atmosféry jsem čekal trochu víc a jen tak mimochodem, nechápu, jak se mohla Veronica s Brundlemouchou objímat, tím jakoby divákovi řekla "jen klid, je to jen kostým". 7/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Další dobrý pokus zfilmovat námět daný geniální stejnojmennou povídkou George Langelaana. Protože literární předlohu znám mnohem déle než tento snímek (mnou prvně viděný na konci 80. let), a velice ji obdivuji, neodpustím si srovnání: Cronenbergova Moucha je jedním z dobrých filmových horrorů 80. let, Langelaanova povídka je jedním z nejlepších horrorů všech dob. [Asi si podobná srovnání nebudu odpouštět ani v budoucnu, protože dnešní všeobecná neochota číst mě hluboce zarmucuje. Speciálně u horrorových fanoušků, kteří programově ignorují literaturu, jež dala jejich žánru takové klenoty, jakým je mimo jiné právě The Fly.] ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • Natáčelo se od 1. prosince 1985 do 28. února 1986 v Kanadě. (Varan)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama