Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Cronenberg má patent na sugestívne snímky, a Mucha odjakživa patrí k jeho najsilnejším. Námet je jednoduchý - vedecký experiment, ktorý Seth Brundle vykoná sám na sebe, sa nepredpokladateľne zvrtne, a časom sa začnú prejavovať jeho nepríjemné dôsledky. Cronenberg predkladá štúdiu fyzicky aj psychicky sa meniacej ľudskej bytosti v niečo odpudivé. Psychickejší dopad je paradoxne zaujímavejší - zo skromného a trochu ostýchavého Setha sa stáva ambiciózny vedec, ktorý prekročil prah dosiaľ neobjavených možností, túži po sláve a zapísaní sa do histórie. Azda jedinou vecou, ktorá mi na filme trochu vadila, bola expozícia (úvod) príbehu, ktorá mi po polnoci už prišla trochu zbytočne naťahovaná a nudná. 80% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Což o to, nápad je to hodně zajímavej, ale to podání mohlo být o dost lepší. Celý film byl takový neucelený, pořád mě tam něco vyrušovalo. I když byla ke konci atmosféra hodně hutná, tak si myslím, že se to celkově dalo zvládnout líp, že ten děj mohl být údernější. Když vezmu v potaz rok vzniku, tak klobouk dolů před gore efekty. Dobrý sci-fi horor, ale čekal jsem víc... 60% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"I'm saying I'm an insect who dreamt he was a man and loved it. But now the dream is over... and the insect is awake." Sugestivní komorní sci-fi horor pro tři herce a jednu místnost, s námětem jako ze starého superhrdinského komiksu, zpracovaným ale velmi civilně a hororově. Nehoda v laboratoři odstartuje zpočátku znepokojivou a vzápětí děsivou fyzickou i psychickou transformaci-deformaci vědce skvěle zahraného Jeffem Goldblumem, při níž není nouze zejména o maskérské chuťovky (opice naruby, zlomená ruka při páce, postupná Brundleova proměna zahrnující odpadávání různých částí těla, blitinka) a černý humor. Škoda, že vypadla scéna v níž Brundle teleportuje zároveň kočku a opici a vzniklého mutanta ubije trubkou. Na rok 2008 se prý podle filmu chystá opera. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Poprvé, když jsem Mouchu viděl v dětských letech měl jsem z toho horší pocit. Teď už mě to tolik nenatchlo, ale na tu dobu povedený hororový snímek. Začátek je seznámení s teleportem a od poloviny se to zvrtne v něco neuvěřitelného. Kdyby se v té době točilo daleko víc takových hororů, možná bych se i na nějaké to dílko podíval.. 7/10 = 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na zácloně sedí Jeff Goldblum - podej mi plácačku! Nechutně krásný i krásně nechutný Cronenberg dosadil svůj rukopis hloubání nad lidskou metamorfózou do pozadí vědeckého experimentu, co se vymkl z rukou a v druhém plánu přináší i zamyšlení nad izolací nevyléčitelně nemocných od zbytku společnosti. Pro autora tak typická forma "klinického naturalismu" nutí diváka balancovat na hranici mezi odpuzením a fascinací, přičemž blitinky Brundlemouchy směrem k výrobkům s vyšším obsahem cukru (později i masa a krve) se už v hororovém světě dávno staly legendou.. Já popleta, co to viděl už dávno, jsem si myslel, že přenosem prošla i moucha a marně pátral, jestli dostala Nobelovu cenu za fyziku, nebo jestli nakupuje patero stejných obleků v muší konfekci a ono vlastně došlo ke geneticko-molekulární fúzi! Hlavně, že si ale pamatuji Homera, jak ve speciálním čarodějnickém díle sáhne z gauče do jednoho telepodu, aby si pomocí druhého vytáhl z ledničky vychlazený Duff.. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 40,5 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 60,7 mil. (NIRO)
  • Producent filmu Mel Brooks prišiel na premiéru s dámskou čelenkou, na ktorej boli pripevnené chlpaté uší, ako dôkaz jeho vlastnej premeny. (classic)
  • Natáčelo se od 1. prosince 1985 do 28. února 1986 v Kanadě. (Varan)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama