Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vražda na večeři je vskutku netradičně pojatý film, jenž si skrze svou komediální a parodickou stránku dělá šprťouchlata z detektivních příběhů a samotných velkých detektivů - a že mu to jde velice dobře. Jeden velký dům plný nástrah a iluzí. Pět velkých mozků a jejich pomocníků. Jeden tajuplný hostitel se svým slepým sluhou a hluchoněmou kuchařkou. Tento výčet zní šíleně, nicméně právě proto tento film tak dobře funguje. Hodiny odbíjí půlnoc, vražda přichází a pak následují rozličné dedukce ohledně totožnosti vraha, které gradují v závěru tak nepředvídatelném, až se z toho jednomu hlava točí. Originální filmařský kousek se skvělým scénářem a famózním hvězdným obsazením, který dokáže zcela hravě a bez obtíží zaujmout i dnešního diváka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pět nejlepších detektivů, tajemný dům, zvláštní hostitel, slepý komorník, hluchoněmá kuchařka a vražda. Vynikající detektivní parodie s hvězdným obsazením, propracovaným scénářem, skvělými gagy a kouzelně přepointovaným koncem, který se zároveň vysmívá i vzdává hold těm nejlepším detektivkám. Výborná zábava. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víno nebylo otrávené. Byl to jen špatný ročník." Zesměšnění detektivního žánru a geniálních detektivů patrně nemohlo být provedeno přímočařeji a rozhodně ne vtipněji. Snad každou minutu na mě zákeřně vyskočila z obrazovky hláškovací perla, aby se mne pokusila zabít smíchem, ale já jsem hrdinně přežil. Zítra si dám repete, protože mne zcela dostaly rozhovory slepého s hluchoněmou i pět nefalšovaně geniálních řešení případu a hlavně jsem určitě nedokázal zachytit všechny slovní přestřelky při soubojích namachrovaných inteligencí. Tak alespoň přihodím jedno poučení do života: "Kdo diskutovat s krávou na zdi je jak vlak bez kolejí." ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak vidíte (ne)vidím, vraždit se však (ne)stydím.“ Slouží-li u vás slepý majordomus, asi nebude nejlepší nápad přijmout hluchoněmou kuchařku. A jako bonus i negramotnou :-), tedy nic neřeší ani cedulka s objednávkou večerního menu. Pár podobně zabijáckých gagů, hvězdný casting a originální poručík Columbo i inspektor Clouseau, parodující sami sebe. Našlapáno spoustou slovních hříček a odkazů na nejznámější světové detektivy. Nicméně, divákovy šedé buňky mozkové to moc neprovětrá a humor je zde každý pes (!) jiná ves, dost nevyvážený. Všeho moc imho škodí. VRAŽEDNÉ OKÉNKO: [][] Zazvoníte-li u vchodu a ozve se strašlivý výkřik, tak hlasitý až to rozdrnčí okenní tabulky, znamená to: Přišli jste právě včas, někoho tam vraždí! A koho? Snad ne toho remcajícího multiuživatele Gand_alf? Nikdo nikoho nemorduje. Když zazvoníte ještě párkrát, dojde vám to. Že Lionel Twain je starý srandista a  jeho domovní zvonek nezvoní, ale vříská hrůzou jako právě vražděná žena. [][] Nevyřešenou záhadou, hodnou (zde nepovedeného) Hercule Poirota, zůstává, proč to plešatý inspektor Omnibus o hvězdu nadhodnotil. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmová parodie všech dob, kterou nemá na svědomí ani Mel Brooks, ani Jiří Brdečka, ale - podržte se - Neil Simon. Každý jednotlivý obraz může fungovat jako samostatný vypointovaný skeč, každý z parodovaných detektivů dostal láskyplný pohlavek a třešničkou na dortu je kreace Aleca Guinnesse v roli slepého komorníka Jamespane Bensonpaní. Jeho komunikaci s hluchoněmou kuchařkou jsem se smál tolik, že mi hrozila srdeční zástava. No a dál tu máme Charlieho Chana, jehož moudrá čínská přísloví nikdo nechápe, známé snobské duo Charlesových, nafrněného Hercula Poirota, Phila Marlowa s asistentkou, s níž zachází jako s hadrem, a slečnu Marpleovou, která se poprvé v životě "strachy málem podělala". ;-) Škoda, že z tuzemské verze byl vystřižen Sherlock Holmes. 100 % ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)
  • V úvodních titulcích každá postava hýbe očima s výjimkou "slepého sluhy" Aleca Guinnesse a Petera Falka, což může být chápáno jako vtipná narážka na jeho skleněné oko. (Kulmon)
  • Poslední film, který natočila Nancy Walker. (Kulmon)

Reklama

Reklama