Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená parodie detektivek utahující si z žánrových klišé i konkrétních velkých detektivů, u které jsem se pobavil o to víc, že jsem si těsně předtím přečetl Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek (doporučuju). Falkovy tvrďácké hlášky detektiva z drsné školy neměly chybu, stejně tak karikatura slečny Marplové vitálnější než její sešlá ošetřovatelka, nebo čínský detektiv Petera Sellerse využívající svého adoptovaného syna ("ON TY ZAVAZADLA ODNESE. PROTO JSEM HO ADOPTOVAL.") a mající vždy po ruce břitké přirovnání ("TAHLE KONVERZACE JE JAKO TELEVIZOR NA LÍBÁNKÁCH. ZBYTEČNÁ."). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Americké parodie filmových žánrů, obvykle zahlcené množstvím přímočarých odkazů, mechanickým napodobováním a jednoduchými gagy, které zjevně cílí na masového diváka, mě spíš odrazují. Oceňuji, pokud vtipy neútočí na první signální, ale chytře pracují se žánrovými stereotypy a představami diváků. Když nedoříkávají a nechávají prostor pro divákovu fantazii a nutí ho zapojit mozek. Vražda na večeři jako parodie na klasické detektivky funguje na principu tlačenky, kdy se režisér v roli řezníka snaží nacpat do filmu co nejvíc hlášek, gagů a fórů různé kvality s tím, že každý si nakonec něco vybere. Co na tom, že leccos vypadá okorale, chuť některých částí je nevýrazná, celé to nedrží pohromadě a výrobek je po záruce. Snímek nemá děj a nehledejte v něm žádnou logickou strukturu. Humor je polopatistický a slouží k okamžité spotřebě. Uvědomil jsem si, že český Fantom z Morrisvillu, který se vysmívá témuž, na mě působí svou střídmostí daleko líp, i když využívá jen zlomku toho, čím se chlubí Vražda na večeři. Štáb ale můžu pochválit aspoň za trefný casting. Především Peter Sellers si svého Číňana ze šestákových detektivek vyloženě užívá. Ovšem ani Peter Falk se svou variací na detektivy z černé série amerických noirových filmů vůbec není špatný. Jako celek na mě ale film působí jako dort, co se "zdrcnul". Celkový dojem: 35 %. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hostina složená ze samé šlehačky. Námět výborný. Ještě první čtvrthodinu jsem byl mile rozechvěn. Pak se ale všechno nějak zvrhlo. Pětihodinový film se rozhodli tvůrci seškrtat a ponechat v něm pouze a jedině vtipy a gagy. Co na tom, že místy se ztratila logická linka (byla-li jaká)? K čemu, ostatně, logika u parodie na detektivky, že? Ale jakkoli je šlehačka na dortu věc výborná, pokud se z ní stane široko daleko jediná strava, pak se brzy přejí. Mně například už po prvních patnácti minutách. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra parodie, tentokrat na detektivni zanr. Tenhle film stoji hlavne na postavach a ty se fakt povedly. Peter Falk si zde strihnul zdanlive stejnou roli jak Colombo, ale tady neni zmatkar, ale drsnak, kterej kazdyho urazi a byl skvelej. Dale tu je Alec Guinness, kteryho teda moc neznam, ale jeho kreace hluchyho sluhy nemela chybu, zvlast v rozhovoru s hluchonemou kucharkou. David Niven nebyl nijak zvlast vyraznej, ale mel presne ten typ role, ktery mu sedi. James Coco byl taky super, pusobil sice krapet priteplale, ale jeho rozcilovani nad jidlem nemelo chybu. Co se tyce Jamese Cromwella, tak toho sem nepoznal, takle mladyho jsem ho jeste nevidel, takze jsem si nejdriv u jeho postavy rikal, ze nevim, co to je za herce, ale je docela slusnej. Pak tu je Truman Capote, kterej nepredvadi nic extra, ale aspon sem si moh overit, ze Philip Seymour Hoffman ho zahral fakt presne, i kdyz precejen ma Truman ten hlas krapet hlubsi. No a na zaver sem si nechal genialniho Petera Sellerse s jeho super hlaskama, akorat mi prislo, ze tvurci to krapet prehnali s make-upem a pusobil krapet gumove. Co se tyce pribehu, utekl strasne rychle, bylo tu dost perfektnich foru a naprosto brutalni vysetrovani vrazdy se zaverecnym odhalovanim vraha, kdy kazdej prisel se svou teorii a podle me nikdo, kdo film nevidel, nema sanci uhodnout, kdo je vrah. Skvela parodie. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Poslední film Estelle Winwoodové. (MrCreosote)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)

Reklama

Reklama