Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

bloom 

všechny recenze uživatele

"Neměl koule." "Ten muž v obchodě?" Opravdu zaráží jméno autora scénáře, kterým je Neil Simon. Vražda na večeři a následující Detektiv ze San Francisca se vymykají všemu ostatnímu, co kdy napsal. A já dávám pět, protože je to pro mě ideální film. Oblíbení herci (takřka všichni), téma (klasické detektivky miluju) a vynikající humor. Ona z původního scénáře nezmizela jenom závěrečná scéna se Sherlockem Holmesem, který přijel pozdě (kolují fámy, že ho měl ztvárnit Walter Matthau), ale i celá postava Lady Abigail Christianové psaná na tělo Katherine Hepburnové, která měla být společnicí slečny Marplové a zároveň poctou Agathě Christie. Ale protože její kamarádka Myrna Loyová odmítla roli Dory Charlestonové, protože nechtěla zesměšňovat svůj originál z filmu The Thin Man, Hepburnová odmítla taky. Stejně tak odmítl i Orson Welles roli Sydneyho Wanga, za což mu budu do smrti neskonale vděčný, protože Peter Sellers je...prostě Peter Sellers. A Alec Guiness má po dlouhé době (cca 20 letech) konečně pořádnou slušnou komediální roli, kde se může vyřádit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„How you can see, I can see“ Ať bylo či nebylo, toho dne hustě lilo, blesky blýskaly a v domě právě pro takové počasí ideálním se osudově sešlo třináct osob a s nimi třináctkrát tolik dobrých vtipů. Možná o pár méně, možná o pár více, spočítání před odchodem se důsledně doporučuje. Stejně jako nikdo – krom aktérů Velké žranice – nečeká vraždu na večeři, nečekal jsem, jak moc mě bude tato původem americká, leč jízlivosti humoru velmi britská persifláž s trochou transvestitismu na vrchu bavit. V každém ohledu překvapující a v každém případě skvělé obsazení nejvíc udivuje účastí Trumana Capoteho. Kdo jiný by však dokázal s podobně neodolatelnou zákeřností bez servítků shrnout většinu klišé detektivních románů? Obeznámení scénáristy Neila Simona (autora neméně bravurního Vstupte) s principy detektivek není povrchní. Chápe je velmi dobře, ale na druhou stranu je dost chytrým autorem, aby se Vražda mohla stát jak neopominutelným hlavním chodem pro vášnivé čtenáře detektivek, tak lahodným dezertem pro všechny ostatní. 90% Zajímavé komentáře: Eddard, bloom ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná, lehká parodie na detektivní filmy. Něco tomu chybělo a bohužel jsem se ani nenasmál tak, jak jsem čekal. Rovněž nutno podotknouti, že rozjezd filmu byl asi více než jen pomalý i když zajímavý. Celkově vzato to asi muselo být v té době něco hodně nového, ale teď to spíš zapadne díky decentnímu náznaku něčeho, co můžeme v novějších filmech vidět daleko výrazněji. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedinečná podívaná s vynikající mysteriózní atmosférou, humorem, excelentní hereckou sestavou a zejména dokonale propracovaným scénářem. Už samotný název Vražda na večeři napovídá, že půjde o něco ojedinělého, tudíž zde jsou další slova zbytečná, tohle je potřeba vidět a řádně si onu hodinku a půl užít! Hodnocení se zastavuje na lepších 4* :) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)
  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)
  • Zvuk křičící ženy používaný jako zvonek je křik Fay Wray z filmu King Kong (1933). (MrCreosote)

Reklama

Reklama