Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

type_B 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se na tento snímek těšil ... A nebyl jsem zklamán. Humor je spíše konverzační, tedy postavený na dialozích a na jednání postav. Zápletka je... zapeklitá, gradace děje velmi dynamická. Konečné rozkrytí zločinu je rafinované, vlastně až moc rafinové, ale to je také jeden z humorných prvků. Jako milovník detektivek jsem ocenil například nástrahy kladené na jednotlivé vyšetřovatele, které byly nalíčeny přesně tak, aby je mohl ten daný detektiv(ka) dopředu prohlédnout podle svého naturelu. Klasické figury detektivů jsou karikovány až do absurdity, a tím zároveň ukazují na klasické znaky daných postav. (Slečna Marblesová aka Marplová, drsná role Petera Falka karikuje Phila Marlowa etc. etc.) Jednoznačně lahůdkový snímek. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hostina složená ze samé šlehačky. Námět výborný. Ještě první čtvrthodinu jsem byl mile rozechvěn. Pak se ale všechno nějak zvrhlo. Pětihodinový film se rozhodli tvůrci seškrtat a ponechat v něm pouze a jedině vtipy a gagy. Co na tom, že místy se ztratila logická linka (byla-li jaká)? K čemu, ostatně, logika u parodie na detektivky, že? Ale jakkoli je šlehačka na dortu věc výborná, pokud se z ní stane široko daleko jediná strava, pak se brzy přejí. Mně například už po prvních patnácti minutách. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená parodie detektivek utahující si z žánrových klišé i konkrétních velkých detektivů, u které jsem se pobavil o to víc, že jsem si těsně předtím přečetl Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek (doporučuju). Falkovy tvrďácké hlášky detektiva z drsné školy neměly chybu, stejně tak karikatura slečny Marplové vitálnější než její sešlá ošetřovatelka, nebo čínský detektiv Petera Sellerse využívající svého adoptovaného syna ("ON TY ZAVAZADLA ODNESE. PROTO JSEM HO ADOPTOVAL.") a mající vždy po ruce břitké přirovnání ("TAHLE KONVERZACE JE JAKO TELEVIZOR NA LÍBÁNKÁCH. ZBYTEČNÁ."). ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Vskutku, parodie... závěrečné "odhalení" Petera Falka je něco úžasného. Přestože pro detektivky zrovna nehořím, tento pomník žánru (ač trošku dobrácky posměšný) je neuvěřitelně příjemný a parodizujícím způsobem vtipný. Na Trumanovi je poněkud poznat, že je neherec, role inspektora Wanga je natolik ztřeštěně těžká, že by ji krom Sellerse zvládl opravdu málokdo (a i on občas měl co dělat, balancujíc na tenké hranici geniality a trapnosti), zbytek osazenstva je rovněž bravurní, ale přece bych nade všechny vyzdvihl "brutálně upřímného cynika" Petera Falka a jeho Sama Diamonda. Kluka, kterého vychovala ulice, mluví jak mu zobák narost, je drsný jak šmirgl a dost často pracuje na případech v gay clubech, prostě nemůžete nemít rádi... Senza zábava, ale přece jenom jsem z ní neměl úplně ořechový pocit. Něco mi možná uniklo, rozhodně se rád podívám znovu a ověřím svůj první dojem. Do té doby 80% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Parodie strefující se do detektivního žánru, kterému zároveň vzdává stylovou poctu (,,Udělal to sluha!"). Jediná výtka ode mě směřuje k postavě slečny Marblesové, která mi přišla nevyužitá a byla takovým pátým kolem u vozu. Jinak ovšem bez výhrad, hlavní čtyřka detektivů je parádní, a těžko vybrat toho nejlepšího. U mě vítězí jeden ze slavných Peterů... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Poslední film, který natočila Nancy Walker. (Kulmon)
  • Zvuk křičící ženy používaný jako zvonek je křik Fay Wray z filmu King Kong (1933). (MrCreosote)
  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)

Reklama

Reklama