Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný televizní seriál ze života studentů maturitního ročníku natočil tvůrčí tým scenáristů Štorkán, Bednář, Adamec. Na úspěšnou spolupráci autoři navázali o šest let později ve zcela stejném složení dalším seriálem z podobného prostředí s názvem Bylo nás šest. (hippyman)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (6)

Zkoušky z dospělosti (1980) 

Málokdy se mi stává, že nějakému seriálu tohoto typu dám nižší hodnocení, než je zdejší průměr. Nostalgie spolu se zalíbením v nejrůznějších věcech, které jiným připadají bizarní, zkrátka dělají svoje. Jenže tady jde opravdu o velice slabý seriál, ve kterém dojde k zápletce vlastně až ve čtvrtém dílu (což je u šestidílného seriálu, kdy se v posledním díle už vlastně nic nestane, docela na zamyšlenou). Studenti tvoří dost nesympatický kolektiv, scénář je opravdu vaření z vody a z celkového zpracování také čiší buď amatérismus anebo skutečně málo času a rozpočtu. Přitom Jiří Adamec mnohokrát v jiných dílech ukázal, že umí. Množství scén, ze kterých je divákovi trapně (např. vnitřní monolog hodné učitelky Balzerové na konci), je značné, rozporuplná je i hudba od Ladislava Štaidla. Kdo by si ale zasloužil zcela najisto doživotní práci v uranových dolech, je zvukař. Kdybych na svůj mobil natočil šeptací dialog uprostřed rozšštěkaného psího útulku, nemohlo by to dopadnout hůř než v tomto seriálu. Nelituji času, který jsem seriálu věnoval, s klidným svědomím ho mohu doporučit podobným nostalgikům, ale v hodnocení se snažím být objektivní. ()

Sázka (1980) (E01) 

U seriálů mám ve zvyku hodnotit z 99 % příběh a herecké výkony. Ale to, co u tohoto seriálu spáchal zvukař, bez povšimnutí nechat nelze. Takže z úvodního vnitřního monologu jsem neslyšel v podstatě nic (i přes několikeré přetáčení). Jinak mě to přes veškerou plíživost a utahanost celkem zaujalo, je tam docela dost zajímavých divných lidí (od rozmanitého studentstva až po nesnesitelného matikáře), takže u sledování vytrvám. Ale ten zvuk, to je na zabití. ()

Zápas (1980) (E02) 

Těžko bych si vybavil seriál (když neberu v úvahu ty nekonečné), kde by se na sebe vršilo tolik zbytečně natahovaných anebo úplně zbytečných scén. A vlastně celých motivů. Navíc, když si vezmu ty postavy. Urážlivá neurotička Lucka, trochu přitroublý Čenský, tupě se tvářící mimoň Navrátil, či ta nesnesitelná vlezlá šprtka, tak je s podivem, že se přesto chystám na další díl. Leč zvědavost, jak si tvůrci poradí s dospívající mládeží v roce 1980 je větší, byť to je asi trochu guilty pleasure. I nadále trvá naprosto příšerné ozvučení. Mně nevadí, že ty venkovní dialogy zní jak v dobře utěsněné krabici, ale tím spíše bych očekával, že dialogům bude aspoň rozumět. ()

Telegram (1980) (E03) 

Mohl bych napsat podobně nelichotivý komentář jako k druhému dílu, ovšem raději zmíním ten cliffhanger na konci, kdy študák zůstává se studentkou v jejím domově a je celý vyděšený, když se mu zmíní, že rodiče přijedou opravdu až hodně pozdě.... ()

Krádež (1980) (E04) 

F.L.Věk říkal, že dobrá kniha je ta, která nenabízí odpovědi, ale jen další a další otázky. Pokud bych toto hodnocení přenesl na tento seriál, asi by to bylo nejlepší dílo všech dob. Tak namátkou (POZOR, ASI SPOILERY). Jak asi budu působit, když ze své dívky začnu po dvou nevinných schůzkách (a jednom vyznání ve stylu, aby se neřeklo) mámit dost tučný finanční obnos? Když už se za svou sestru vydávám v telefonu a něco jejím jménem slíbím, nebylo by dobré jí o tom říci? Proč si s sebou brát tučný obnos, kterým mě obdaruje sestra, do školy? Je dobrý nápad hrabat se bez dovolení v tašce své domnělé přítelkyně? Je týpek, co se bleskově přizná, že si vzal ty peníze, opravdu zloděj, kterého je třeba neprodleně vyloučit ze školy? Je vhodné opustit náhle a bez rozloučení matku, která se předtím pokoušela o sebevraždu? KONEC SPOJLERU. Ale co, bez pořádného ohnutí logiky by to přece byla nuda. ()

Maturity (1980) (E06) 

Díl, ve kterém už se (podobně jako v pěti šestinách seriálu) nic nestalo. ()

Reklama

Reklama