Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dave Spritz (Nicolas Cage), oblíbený moderátor televizního počasí v rodném Chicagu, dostane svou životní šanci poté, co je pozván na konkurz do ranní show. Zatímco jeho profesní kariéra se ubírá tím nejlepším směrem, jeho osobní život je v troskách. Prožil bolestný rozvod, má problémy se svými dětmi a jeho otec, držitel Pulitzerovy ceny (Michael Caine), onemocněl. Balancuje mezi optimismem a depresí a hledá sám sebe. Zatímco se Dave snaží získat nad situací kontrolu, začne si pomalu uvědomovat, že život je, stejně jako počasí, naprosto nepředvídatelný. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Když jsem to před několika dny viděl, tak mi to zas tak moc silné nepřišlo. Jenže síla a kvalita některých filmů se prokáže v tom, jak ve vás dokáží rezonovat. A to je i případ Rosničky. Komorní a po citové stránce velmi silný film, jehož příběh už jste sice někde jinde viděli, ale jen málokdy to v člověku zanechá takové dojmy a pocit pravdy. Nicolas Cage byl ještě v této době ve vrcholné formě a Gore Verbinski prokazuje, že má rozhodně navíc než jen na již přiblblé Piráty. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V peňaženke máte iba jeden dolár a smrteľne chorý otec chce noviny. Niekto po vás hodí hamburger či kolu. Manželka si to rozdáva s novým priateľom. Vášho syna sexuálne obťažuje nový poručník. Čiže máte opäť deň blbec. Až kým si neuvedomíte, že máte rok blbec a vlastne posledné desaťročie blbec. Potom vás nezachráni ani relatívne dobrá práca, kde si prídete na slušné peniaze. Občas som rád, že i keď som cca vo veku hlavnej postavy, tak som si nezvolil tento životný smer, on by ale napriek všetkému asi nemenil s niekým bezdetným. Dej v podstate nezačína ani nekončí, kríza stredného veku je príliš dlhá, monotónna a napriek tomu zložitá, aby dokázala uspokojiť potreby dramaturgického oblúku. Nechýbalo veľa a mohli sme tu mať ďalšiu klasiku, ale niečo tomu skrátka chýba, i keď sa ťažko identifikuje, čo presne... 70% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pan Rosnička je dobrý film. Dost dobrý na to, aby se ocitl v červeném poli. Jenže na to, aby si ho člověk - slovo vychutnal asi není ten nejlepší termín - tedy řekněme, aby ho člověk dokázal vstřebat, potřebuje určitou životní zkušenost, která přichází s věkem. Je to totiž film o krizi středního věku a krizi hodnotového žebříčku hlavního hrdiny. Nicolasi Cageovi v hlavní roli se pod rukama rozpadá manželství, jeho děti mu připomínají zmrdíky, aniž by si plně uvědomil, že jsou výsledkem jeho genů, nedůsledné výchovy a otiskem svého okolí, které pomáhal vytvářet. Má navíc otce, který ve svém povolání dosáhl maximální úcty a dokázal být daleko lepším otcem a manželem než jeho nespokojený potomek. Dave by rád žil jinak, jenže mu v tom brání vlastní zbabělost, lenost a někdy docela obyčejná smůla. Co je nepříjemné, film se přes odlišnou zámořskou kulturu a odlišné sociální prostředí pohybuje v realistické poloze, která bude myslím nejednomu muži středního, tedy mého, věku nebezpečně známá a v leččems se bohužel taky pozná. Řada momentů dokáže tnout do živého a vyvolat silné, ne zrovna příjemné, emoce. Od maximálního emocionálního zážitku dělí Pana Rosničku snad jen zbabělost tvůrců, která jim nedovolí svého hrdinu nechat padnout na držku se vším všudy, a tak je marasmus Daveova osobního života kompenzován jeho pracovním úspěchem, korunovaným prestižní pracovní pozicí s dvoumilionovým ročním příjmem. Znám nejednoho člověka ze svého okolí, který by svou rodinu s klidným svědomím za ty dva miliony dolarů plus bonusy vyměnil. Celkový dojem: 90 %. Nicolas Cage v hlavní roli hraje s přehledem a snímku určitě neubližuje. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Pro připodobnění atmosféry filmu mě nenapadá nic jiného než Americká krása. Přesto je film jiný a svůj a místo Kevina Spaceyho tu exceluje obzvlášť Michael Caine v roli otce hlavního hrdiny, který umírá na rakovinu. Na první pohled obyčejný příběh dokáže zaujmout svoji originalitou a například jedna z posledních scén s Nicholasem Cagem a Michaelem Cainem v autě je excelentní. (9/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Lehký humor toho filmu mě dokázal oslovit a Nicolas Cage jako můj oblíbenec také. Jednoduchá režie Gore "piráta" Verbinskiho působí příjemně. Příběh je lehce pomalejší a rozhodně jej hodně lidí bude kvůli tomu odsuzovat, ale myšlenky a důvody hlavní postavy se dají pochopit a proto z filmu čiší jistá otevřenost. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Studio Paramount Pictures i přes protesty navrhlo, aby se místo Chicaga natáčelo v Kanadě. Gore Verbinski a Nicolas Cage však trvali na tom, aby se točilo v Chicagu. (becki_tu)
  • Počas nakrúcania snímky vo februári bol režisér Gore Verbinski prekvapený, že počasie v Chicagu bolo teplé. Sneh sa musel umelo vyrábať, pretože film sa odohráva v zimnom období. (sWONDER)
  • Pro co nejvěrohodnější vykreslení postavy Davea Spritze (Nicolas Gage) producenti požádali velmi populárního a nejlépe placeného amerického meteorologa chicagského WGN-TV Channel 9 a Chicago Tribune Toma Skillinga, aby se stal konzultantem snímku. Tom Skilling si pak ve filmu zahrál také malou roli. (Aelita)

Související novinky

Cage jde z role do role

Cage jde z role do role

05.03.2005

Příští film Nicolase Cage bude režírovat Neil LaBute. Režisérův dlouho očekávaný projekt THE WICKER MAN, je remakem thrilleru z roku 1973. LaBute hodlá postupovat podle vlastního adaptovaného scénáře… (více)

Reklama

Reklama