Reklama

Reklama

Hrdý Budžes

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Husákovská normalizace očima Helenky Součkové, žákyně 2. třídy ZŠ v Ničíně... Když v roce 1998 poprvé vyšla útlá knížka Ireny Douskové s poněkud tajuplným názvem "Hrdý Budžes", málokdo tušil, jak velké popularity dosáhne. Příběhy Helenky Součkové, žákyně 2. třídy základní školy, trpící hloubavostí a nadváhou a potažmo i nastupující husákovskou normalizací, se odehrávají v tehdejší stranické baště – uranové Příbrami. Bylo proto logické, že právě příbramské divadlo uvedlo Helenčiny příběhy na divadelní scénu. A našlo si, jak se ukázalo, i geniální představitelku hlavní hrdinky. Bára Hrzánová byla za tuto roli v roce 2003 odměněna Cenou Thálie. Česká televize představení zaznamenala ještě v tomto roce a od té doby je s velkým diváckým ohlasem reprízováno dodnes. Základem inscenace je knížka spisovatelky Ireny Douskové, která popisuje – do jisté míry autobiograficky – zážitky osmileté Helenky s husákovskou normalizací. Bára Hrzánová se podle svých slov s postavou Helenky z herecké rodiny snadno ztotožnila. Protože jestliže Irena Dousková vyrůstala v divadle ovládaném příbramskými komunisty, pak malá Bára Hrzánová učinila tutéž zkušenost, ovšem v divadle v Českých Budějovicích. Pokud si chcete s nadhledem a humorem (a možná i s trochou nostalgie) zavzpomínat na dobu před více než třiceti lety, jsou k tomu Helenčiny příhody z počínající normalizace na uranovém maloměstě jako stvořené. (Česká televize)

(více)

Recenze (280)

kajas 

všechny recenze uživatele

Hrzánová je samozřejmě naprosto fantastická a její hlášky mě až doháněly k slzám smíchu. Druhá polovina představení už ale postrádala počáteční svěžest a navíc mi opravdu hodně vadily ty dřevěné loutky a další dva herci. Vidět Báru naživo ovšem musel být zážitek. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Většinou dost vtipné, ale dloooouuuuhé. A ta dvojice, která Hrzánovou doplňuje na jevišti, se mi zdála dost špatná (hlavně ta ženská). Přesto ale dávám 5 hvězdiček a ostatním doporučuji. Už jen kvůli skvělé Hrzánové v roli 8-leté holky se na to vyplatí podívat:-) ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Nečekaně (protože kvůli vlastním předsudkům adaptacím moc nevěřím) povedená adaptace původní knihy, jež i přes svůj (za nonkonformní vyjadřování dovedně skrývaný) patos důvěrně osloví každého čtenáře (diváka). Není-li ovšem naladěn na opačné (politické) vlně. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* velmi kvalitní převod "kultovní" knížky, o žákyni 2. třídy z husákovských dob, na divadelní prkna s jedinečnou Bárou Hrzánovou, které role padla jako ulitá. I když je divadelní záznam skvělý, tak lituju, že jsem to nikdy neshlédl v divadle osobně. Z představení čpí velmi optimistická atmosféra a radost ze života a proto nižší hodnocení není možné. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

----"Včera nesmírně byl důležitej den. Včera jsem ve školním rozhlase slyšela krásnou básničku o jednom pánovi. Jmenoval se Hrdý Budžes, byl velice statečnej a vytrval, i když měl všelijaký potíže."---- ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Bára Hrzánová tady kraluje, exceluje a hraje svoji životní roli. Proto Hrdému Budžesi odpustíte i absenci gradace děje. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Bára Hrzánová z téhle hry udělala veledílo. Pamatuji se, že jsem na tom byla v divadle někdy před třemi lety a ona hrála tak bezvadně, že každou scénu vidím doteď v hlavě tak jasně, jako kdybych se dívala na filmové plátno. Je to jednoznačně jedna z nejlepších her, co jsem kdy viděla. ()

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat, tohle se prostě povedlo. Báru Hrzánovou po tomto výkonu uznávám jako brilantní komediální herečku. Geny se nedají popřít, opravdu se potatila. Nemá cenu vypisovat tu spoustu úžasných hlášek, kterými tato inscenace oplývá. V komentářích jich je požehnaně, jedna perla vedle druhé. Těším se na každou reprízu v bedně a myslím, že mne to jen tak nepustí. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto naživo a nutno podotknout, že jsem byl naprosto odrovnán. Značnou spoluúčast na tom měla B. Hrzánová. Hrdý Budžes nezradil! ()

Riley 

všechny recenze uživatele

,,Doma mi vysvětlili, že kurva je strašně sprostý slovo. Ne vážně, to je prej ještě daleko horší než vůl nebo blbec nebo pitomec. Je to prej nějaká strašně zlá paní. Ale je to divný. Protože mně nechtěli vysvětlit, jak přesně je zlá." :) Super výkon Hrzánové a dle mého názoru i dvou zbývajících herců. Skvělé dialogy, super pointa a originální vyprávění osmileté Helenky. Jen mě mrzí, že některé dialogy jsou asi pro mě nebo mou generaci již nepochopitelné. Alespoň soudě dle smíchu těch straších. :) A standing ovation byl moc krásnej závěr. :) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra Hrdý Budžes je sama o sobě skvělá, už jen proto, že jde o zdařilou adaptaci výborné stejnojmenné knihy Ireny Douskové. Ovšem co předvádí Barbora Hrzánová v hlavní roli, to se na prknech, která znamenají svět, jen tak nevidí. Vždyť také získala dle mého názoru naprosto zaslouženě za dech beroucí herecký koncert Cenu Thálie. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Na střední škole jsem to moc nepobral, především mi neseděli představitelé rodičů...zdáli se mi příliš mladí a ne úplně dobře hrající. Pak se mi ale naskytla možnost seznámit se s Bárou Hrzánů a vidět toto představení naživo a to přímo z divadelní kabiny mistrů světla a hudby v jednom divadélku, kam Bára často jezdí a cítí se tu jako doma. A byla to prostě pecka. Rodiče konečně ve správném věku a Bára si tam přidávala vlastní vsuvky...např. když se její postava válí ve "sněhu", tak tam sebou práskla ještě navíc se slovy "já si to dám ještě jednou", aniž by to rušilo, prostě to sedlo do role. Posléze jsem viděl i pokračování tohoto kusu, kde už Helenka je starší paní a onemocní vážnou nemocí. To bylo drsný, vážný a tragikomický, ale neuplně špatný, jen ten proncipál Honza Hrušínksý nebyl slyšet ani do první řady, natož k nám do kabiny. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů teda... Takhle jsem se snad nikdy u divadelního představení nebavila... Ty hlášky, co vypouští z pusy Bára Hrzánová jako malá školačka uznávajícího hrdého Budžese jsou prostě úžasné... A ta pointa, no nemám slov... kdyby to šlo, dám víc jak 5*... :) ()

Reklama

Reklama