Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

Filmkabi.net (Josef Provazník)

"Film je ve své podstatě opravdu natolik moderní a prostě jiný, že ho asi nelze hodnotit běžnými měřítky. Nevzpomínám si, že bych od českých tvůrců něco podobného viděl. Snad možná Anděl Exit by se dal ve své neotřelé vizuálnosti k Restartu přirovnat. Sám nemám nic proti klubové scéně či…"

Filmpub.cz (Jan Lipšanský)

"Filmově snímek velice dobře šlape, na čemž mají podle mne lví podíl právě finští tvůrci počínaje kameramanem Kasimirem Lehtem, přes výborný a skutečně akční střih Aleksi Raije až po profesionálně zvládnutý zvuk Anne Tolkkinenové právě tyto tři složky a umírněné režijní vedení herců, kteří dokáží…"

Filmweb.cz (Petr Siska)

"Nemohu se zbavit dojmu, že Restart kvůli zvolené subjektivní optice působí poněkud bodově, stejně sebestředně jako jeho hrdinka a jeho pointa má "malou výhřevnost" - po několika hodinách od projekce ve mně zbyl jen pocit, že jsem viděl bravurní režijně/kamerové cvičení, jehož děj bych shrnul jednou…" více

Kinomol.cz

"Film je přirovnáván k německému téměř už kultovnímu německému filmu Lola běží o život. Já bych zvolil ještě film Srdcová sedma (Sliding Doors), kde zavírající se dveře v metru znamenají pro dívku dva varianty životů (stihne a nestihne), které se ve filmu odehrávají střídavě. Takhle přesně je to v…" více

MovieZone.cz (Petr Čihula)

"Restart je trochu podivný brouk. Na jednu stranu řemeslně naprosto zvládnutý film se na druhé straně bortí s tíhou otázek a naprosto zbytečně opakovaných schémat, které postupem času ztrácejí na atraktivitě. I tak bych vám na otázku, zda ho stojí za to vidět, odpověděl bez váhání ano. Něco tak…" více

Premiere.cz (Ilona Francková)

"Netradiční struktura vyprávění se však časem okouká a další falešné a nepříliš gradující konce začínají působit samoúčelně. Rovněž repliky hlavní hrdinky místy poněkud skřípou − těžko říct, jestli to přičíst na vrub spíš debutujícímu režisérovi, nebo tomu, že Lenka Krobotová (Doblba!) má víc…" více

Tiscali.cz (Vojtěch Rynda)

"Nepopíratelé kvality nečekaně komplexního portrétu Sylvie - ženy pohledné, zřejmě i pracovité a nadané, ale zároveň sebestředné, nevyrovnané, arogantní a nedospělé - v Restartu zápasí s povrchním zachycením jejího životního prostředí, mladickým objevováním Ameriky a některými klišé. Film například…"

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama