Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1796 se k poctě svátku narození Ježíše Krista zrodilo hudební dílo zvláštní povznášející a hvězdné krásy. Mše, která se postupem doby stala neodmyslitelnou ozdobou tradičních českých Vánoc. Zrodila se z citlivého srdce a talentu Jakuba Jana Ryby. O těžkém životním údělu rožmitálského kantora a hudebního skladatele a o vzniku jeho slavné pastorální České mše vánoční s českým textem (Hej, mistře, vstaň bystře) vypráví televizní inscenace Noc pastýřů, kterou natočil v roce 1993 režisér František Filip. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby nezapomenutelným způsobem ztvárnil Josef Abrhám. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Nesmírně silný film podle scénáře výborného, leč pozapomenutého dramatika Josefa Boučka (Setníkův štít, Popel a hvězdy...). Boučkův text skrývá takové perly jako Rybův monolog u slečny Pavly, v němž se zamýšlí nad tím, jak nikdy nemůže dozrát ke skutečně velké hudbě sám, bez vzdělaných přátel a oponentů, na kterých by se jeho talent skutečně prověřil. Skvostné je režijní vedení prvotřídních herců, díky kterému vzniká mezi Rybou a farářem skutečně tragický konflikt dvou nejednoznačných osobností. Pozadu není samozřejmě ani zbytek osazenstva a ve chvíli, kdy každý štěk hraje génius, nabývá celý děj na vnitřním napětí velkou měrou. Je ovšem škoda, že je televizní styl tak úsporně monotónní: kdyby hereckou práci, na které film stojí, silněji podpořila i výtvarná stylizace, která by klíčové momenty pořádně podtrhla a dodala snmku na dynamice, byla by to extratřída. Takhle zůstává výsledek přeci jen trochu zastřený. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála povedených životopisných povídek, natočených po roce 1989 ještě ve složení naších nejlepších herců. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z několika českých málo známých klenotů, který své kouzlo staví na excelentních výkonech. Příběh o vánocích, hudbě, smrti a nenávisti a všechno přiměřeně natočené s patřičnou dávkou jemnosti a něhy až je radost se koukat. Jak jsem již nadnesl, tak herecké výkony jsou po všech stránkách neuvěřitelně přesvědčivě zahrané od každého z účastněných. Jeden z několika důkazů, že i malý snímek dokáže být mnohem působivější než dnešní kraviny. - 8/10- ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Místy (zejména ze začátku) až příliš exaltované, ale jinak bych řekl velmi kvalitní drama o životě českého génia Jakuba Jana Ryby. Málo se to ví, Ryba nebyl "pouze" geniální muzikant, byl i velice osvícený a vzdělaný vůbec. Mám historického Rybu moc rád na to, abych tomuto snímku odpustil jeho drobné nedostatky, ale i tak jsem za tenhle snímek velmi vděčný. Jen škoda, že mi tak dlouho unikal. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Režie pan Filip, což značí jediné: F.L. Věk pokračuje, aneb když si Vás podmaňuje hudba stále víc a víc:) F. L Věk pokračuje v dobrém i zlém, tzn. skvělé charaktery postav, jejich drsné střety, historická realita, ale občas se vkrádající nuda...ale jen maličko. Ryby je člověku líto, jestli to takhle fakt bylo, tak ho potěš Pánbůh. Vinklář ztvárnil úlisného radního skvěle. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

No co pisnicek ja znam… Je to hrozny jak se tam maji vsichni musej dohadovat…a navzajem si delat zle, nebo dobre. Lukavského jsem v takove roli jeste nevidel. ()

Janinka73 

všechny recenze uživatele

Krásný film o jednom tragickém osudu výborného muzikanta a člověka, který musel bojovat s chudobou, ale i zlobou ostatních lidí. Herecké výkony všech herců jsou skvělé, příběh strhující, až z něho mrazí. Po jeho shlédnutí jsem na tento film dlouho nemohla zapomenout, tak se mi dostal pod kůži. ()

lojzik

všechny recenze uživatele

Komentáře od golfisty mě vždycky vytočí, je tomu právě naopak, mě se po budovatelských častuškách z 50.let nestýská vůbec a naopak si myslím, že právě 90.léta byla dost plodná na výjimečně kvalitní filmy i z české produkce. Koukám, že je to tu taky samej soudruh, myslel jsem, že aspoň sem chodí mladí lidé, právě díky tomuto filmu jsem si opravil mínění o panu Lukavském. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, bohužel v TV již několik let po sobě vysílaná na Štědrý večer kolem jedné hodiny v noci, tedy v době kdy většina diváků sedí u televize a může si jí nerušeně vychutnat... ..hrozná škoda, díky stupiditě těch kteří rozhodují o vysílacích časech si málokdo může vychutnat tento silný příběh o pohnutém životě Jakuba Jana Ryby. Skvěle zrežírované, výborné herecké výkony obohacené krásnou hudbou tohoto málem zapomenutého vynikajícího hudebníka a kompozitora.. Od neštastného a ve svém důsledku tragickém konfliktu mezi Jakubem Janem Rybou a místním farářem se v podstatě odvíjí celý příběh. Farář, jakkoliv zástupce \Boží zde na Zemi, ve své uražené ješitnosti vůči Rybovi neustále intrikuje a ztrpčuje mu život jak jen může. Navzdory všem křestanským zásadám a přikázáním se neštítí ani odeslání udavačského dopisu kterým má Rybu zničit. Zmíněné udání se však při prošetřování před komisí obrátí právě proti němu což jen prohloubí jeho nenávist vůči Rybovi. Ale poté při poslechu právě dokončené vánoční mše ve svém odsudku Ryby ůplně obrátí a těsně před pokusem o nápravu svých intrik zemře.. ..tohle ovšem asi nejen mně přijde jaksi násilně uspěchané, ale celkový dojem ze shlédnutí téhle inscenace to nepoškodí.. ()

mikined 

všechny recenze uživatele

Velmi realistické ztvárnění života Jana Jakuba Ryby z období vzniku jeho slavné mše vánoční-Hej Mistře..J.Abrhám,R.Lukavský,D.Veškrnová a mnoho dalších výborných herců,perfektní vykreslení tehdejších poměrů,vlivu církve,chudoby a bohatsví..Pravdivý příběh o tom,v jak těžkých podmínkách se rodila slavná Rybova Mše vánoční..Spory mezi kantorem a skladatelem Rybou (J.Abrhám) a farářem(R.Lukavský) jsou ústřední zápletkou tohoto příběhu,který vás přenese do Rožmitálu pod Třemšínem,kde skutečně J.J.Ryba žil a tvořil..Jeden z nejkrásnějších životopisných příběhů,které jsem měl možnost sledovat..Za nejsilnější moment filmu považuji závěrečnou scénu,kdy umírající farář konečně uzná,že ta mše je skutečně krásná,uzná Rybův talent a dokonce projeví strach o Rybovu budoucnost..Také scéna s "poitalštěným" jménem je velice podařená,ostatně jako celý film.. ()

Andrmen221 

všechny recenze uživatele

Lukavský jako záporák wow. Klobouček, plejáda herců a hereček, byl to jeden velký koncert. Skvělý Abrhám. Dialogy super. Opravdu hodně dobrý film. ()

Reklama

Reklama