Reklama

Reklama

VOD (1)

Jeho návštěva se změní v očistu. Yul Brynner jako nájemný střelec, jehož úkolem je zabít nepohodlného válečného rebela... Konfederační voják Matt Weaver se po válce vrací zpět na svou farmu v Novém Mexiku. V zapadlém městečku však zjišťuje, že se během války řada věcí změnila. Jeho matka je po smrti, jejich farmu prodal místní bankéř jako zabavený majetek a unionističtí sousedé ho považují za svého nepřítele. Zatvrzelý Matt se však se ztrátou rodinného majetku odmítá jen tak smířit a stává se z něj rebel, jehož je potřeba zneškodnit. Vypočítavý bankéř Sam Brewster povolává na pomoc nájemného kreolského pistolníka Julese. Charismatický muž s přesným koltem se ale jeví velmi nevyzpytatelně a atmosféra v prohnilém městečku začíná nebezpečně houstnout... Westernový snímek režiséra Richarda Wilsona poutavě zachycuje společenské poměry v období po skončení americké občanské války a vyniká hereckým obsazením. V roli nepohodlného vojína se představí začínající George Segal a v roli nesmiřitelného střelce Yul Brynner, který zde typově navazuje na svou nejslavnější roli ve filmu Sedm statečných (1960). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden statočný je menej ako sedem statočných, ale aj ten urobí v malom skazenom mestečku pekný rozruch. Hlavne keď sa rozhodne vyčistiť mesto trochu iným spôsobom, ako znie jeho objednávka. Film tak nie je ani o pištoľníkoch, hoci sa tam stieľa, ale o kritike bankovníctva, a úžery ako takej. Aj s Brynnerom je to len na priemerné tri hviezdy. –––– Moje heslo zní: Obejdi prostředníky, ať se jim to líbí, nebo ne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tradiční western, v němž hudba dělá z dramatických scén teatrální a v jeho středu exoticky působící pistolník, co předčasně vystoupí z dostavníku ve zkaženém městečku. Udělal to, protože: a) chce vypsanou odměnu, b) má zálusk na paničku jednorukého kovboje (tzn. oboje je snadný cíl), c) chce místní poučit o předsudcích a rasové nerovnosti a předchozí body oželí v rámci své cti. Správnou odpověď už tak nějak od začátku tušíte, takže si můžete vychutnat elegantního páva Yula Brynnera, jak dává lekce ve francouzské výslovnosti, střelbě dle školy Riviery Kida a rovnosti charakteru a ještě při tom brnkáním na cembalo snižuje prašnost v klínech místních vdov a nespokojených manželek. Je smutné, že jeho osvěta nepřinesla žádné plody a Američané mají doteď bordel v tom, na čích životech vlastně matter.. ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Tajemný pistolník svou pravdomluvností a duchapřítomností zachrání celé malé město. Přitom to nedělá ani pro peníze, ani pro potěšení. Je jen extrémně čestný, schopný (střelec), zvědavý a vnímavý. Možná je až moc čestný - srovnatelně s takovým Mirkem Dušínem nebo rovnou Ježíšem. Vede ho vnitřní kompas nebo bůh nevyzpytatelnými stezkami ke konečné katarzi. Příběh je poutavý od začátku do konce. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ze "Sedmi statečných" tady účinkuje jen jeden jediný - a je to sakra znát. Ne že by nedokázal unést celý film na svých mužných bedrech, ale je to pro něho velká dřina - a výsledek zdaleka neodpovídá vynaložené námaze ... Maličko ukecaný western, který si hraje na psychologii víc, než je zdrávo, neboť do problémů zabředává dosti nešťasným způsobem - nehledě k tomu, že finále je pro vyhlášeného pistolníka přece jenom poněkud degradující ... 2,5* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menej známy western, o ktorom som nikdy nepočul a preto som ani nič extra neočakával a možno práve preto som bol aj veľmi príjemne prekvapený. Okrem jasného zloducha tu ale nemáme klasických hrdinov "bez bázne a hany", ale ambivalentnejšie postavy s nejakou tou temnejšou stránkou. Dej sa tiež neodvíja úplne priamočiaro, čo vyplýva práve z onej ambivalentnosti. Ono nájomný pištoľník sa začne zaujímať o pozadie udalostí, čím si značne komplikuje situáciu a aj prístup k peniazom, ale svedomie sa oklamať nedá. Brynner je opäť dokonalý, nestrácajú sa ale ani ostatné postavy a to najmä preto, že sú dobre napísané. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama