Reklama

Reklama

V tajnosti

  • USA In Secret (více)
Trailer

Americké drama, inspirované skandálním románem Tereza Raquinová od spisovatele Emila Zoly, je příběhem o posedlosti láskou, která vyústí ve zločin a pomstu na společenském dně Paříže šedesátých let devatenáctého století. Tereza (Elizabeth Olsenová) je úchvatná mladá žena, která je nucena potlačovat svou sexualitu. Její panovačná teta, madam Raquinová (Jessica Langeová), ji vehnala do manželství bez lásky s neduživým bratrancem Kamilem (Tom Felton). Tereza tak musí trávit své dny skoro jako lazar. Přes den tvrdne za pultem malého obchůdku a po večerech sleduje paní domu, jak hraje se svými hosty domino. Vše se od základů změní, když Tereza pozná Laurenta (Oscar Isaac), Kamilova okouzlujícího přítele z dětství. Brzy si spolu začnou vzrušující, zakázanou milostnou aférku, která rozpoutá šokující sled tragických událostí, jež zasáhnou všechny zúčastněné. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Herecky sa jedná o veľmi vyspelé dielo. To síce trocha upadá na Strattonovej snahe držať sa skôr žánrových pravidiel, než aby znova posunul príbeh na inú úroveň, ale aj napriek tomu sa s látkou popasoval. Predel medzi kedysi a dnes je veľmi malý, ale výrazný. Trojica Olsen, Lange a Isaac podávajú fantastické výkony. Dievčatá, ale značne vedú. Olsenka v prvej polovici a Jessica v tej druhej. Film má množstvo silných momentov a hrá sa z náznakmi a z napätím a robí to funkčne. Yaredova hudba je nanásilna a spoľahlivo dotvára emócie na obraze. Síce to nie je také vyhrotené ako som čakal, ale aj napriek dĺžke a príbehu sa jedná o komplexný príbeh jednej dievčiny. Na konci mi bolo Therese úprimne ľúto. Felton spoľahlivo vybočil z kultu Harryho Pottera a celkovo si tento film zaslúži viac pozitívnych ohlasov, než mu v skutočnosti náleží. Celé to trocha kazí až televízne spracovanie. Inak spokojnosť. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Netradiční historické drama s thrillerovou příchutí a výbornou atmosférou 19.století. Zdánlivě dokonalý komplot dvou milenců se zvrhne i přesto, že všechny jejich plány se do puntíku vyplní. Svědomí totiž nikdy nespí. Zolovu předlohu jsem sice nečetl, ale nemyslím si, že by tohle zpracování tohoto klasika světové literatury nějak urazilo. I proto, že casting vyšel na výbornou. Vedle Jessicy Lange a překvapivě dobrého Toma Feltona zazářila ta nejtalentovanější z Olsenovic holek Elizabeth. Tohle děvče se pomalu ale jistě prokousává do první ligy a i když na svojí velkou roli zatím čeká tak doufám, že brzy prorazí a vyrazí ve šlépějích Amy Adams. Určitě na to má. 80% ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Za mého života se Émile Zola nikdy moc nečetl – ani já jsem ho (moc) nečetl. V rámci učení se řečí jsem začal číst Germinal a Lidskou bestii, ale Zolova francouzština je moc těžká. Snažil jsem se alespoň poslechnout si něco z rozhlasových čtení, ale ani zde se Zola (k mému překvapení) nevyskytuje. Zato pro film je žádoucím autorem a podněcovatelem už od jeho počátku; např. jeho Tereza Raquinová byla zpracována v nějaké podobě už 16 x (1915, 1916, 1928, 1950, 1953, 1956, 1961, 1964, 1965, 1966, 1971, 1972, 1979, 1980, 1985, 2013) a některá díla ještě víckrát. Nicméně je vidět, že Zolova obliba klesá (především u nás). U filmových adaptací nás nezajímá příběh, ten je dán knihou. Zajímavé je především, jak si s ní režisér a scénárista (zde jedna osoba – Charlie Stratton) poradili. A za sebe mohu říct, že velmi dobře. Nejde tu jen o houstnoucí vizuální atmosféru posloupnosti dvojité vášně a dvojité smrti: vášeň (láska) - smrt (vražda) - vášeň (výčitky) - smrt (sebevražda), ale také o výtečné dialogy, které samy o sobě (velmi jemně) předurčují další sled událostí. Možná pro "pravověrnou" adaptaci je rozhodující zobrazení Kamila, který by měl působit sympaticky. A takový zde je: milý, inteligentní, i když má problémy se zdravím a potencí (tedy žádné hrubé zjednodušení typu "manželství bez lásky s neduživým bratrancem" jak tvrdí HBO). Hlavní potíž je v tom, že Tereza trpí syndromem "v mládí jsem si dost neužila" (což lze v jejím případě jen sotva popřít) - a kde není (vlno)bití, přijde tsunami. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw! Prvá polovica síce nič moc, dokonca by som povedal že pod hranicou priemeru. Ale po tej osudovej plavbe na člne nabral film úplne iný rozmer, a veruže vynikajúci! A to už som sa začínal báť, že ten príbeh bude plný fádnosti a klišé. Napokon veľmi milé prekvapenie s dokonalou atmosférou opradenej pocitom viny a ľútosti. Aj keď v niektorých momentoch by nezaškodila trochu lepšia dramatizácia, no záverečný "piknik" to dokonalo vynahradil. Vďaka poslednej scéne pred titulkami môj celkový dojem razom vzrástol na finálne 4*. Kiežby nebola prvá polovica filmu taká nevýrazná, mohlo to byť ešte lepšie. Ale aj tak treba uznať, že vynikajúca gradácia až do poslednej minúty! Tak to má byť. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh a velice slušné obsazení mi skoro nedovoluje se ptát, jak by to natočili Evropani, mně osobně tato Zolova zápletka nepřijde o nic slabší než Zabiják či Nana, které jsem četla. Therese Raquin je lapena jak muška v síti, provdána dřív, než zjistí, že svět je mnohem větší místo, než jen domácnost její tety s bratrancem. Když se zamiluje (někdo by to nazval chtíčem, ale zachovejme aspoň trochu dekórum romanTiky), propadne zcela této vášni a... proč to tu popisuju, přečtěte si tagy, sice nejsou v tom správném pořadí, ale chytrému napověz. Pro mě skvělý obrat v druhé polovině děje a "šokující" závěr (Kdo aspoň něco slyšel o Zolovi, toho nemůže nic překvapit). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2013 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Trikovou supervizi i celou postprodukci kompletně zajistilo české studio UPP. (Minatory)
  • Elizabeth Olsen v rozhovore verejne urazila Srbsko, kde sa film tiež natáčal, a povedala, že "nikto by tam nemal chodiť" a že nemajú "žiadnu históriu". (Arsenal83)

Reklama

Reklama