Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Proposition mně připomnělo hlavně Patt Garret a Billy Kid od Sama Pickinpaha, kdy Boba Dylana vystřídal Nick Cave, ale jinak vše zůstalo při starém. Natočené, zahrané a taky zazpívané je to moc pěkně, ale jen kdyby ten film nebyl tak "zlý". To, jak nakládá s kladnými nebo aspoň neutrálními postavami, mi bylo vyloženě nepříjemné. Zatímco zloduši (dají se vůbec u tohoto filmu nějak pevně vymezit?), kam šlápnou, tam tráva rok neroste, tak hrdinové (?) jsou pasivní až hanba. Chápu, že to byla polemika nad samotným bytím, ale tímhle způsobem mě tvůrci nanejvýš pěkně otrávili. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Recenzia filmu č.400. Mohlo by sa zdať, že charakterové karty sú rozdané presne podľa westernového mustra, tak ako ich žánrové krídla obhajujú už desaťročia. Dobro verzus zlo sa ale nekoná. Režisér John Hillcoat pod Caveovou inspiračnou vlnou servíruje tak nejednoznačné postavy, ako je to len možné. Čoskoro zistíte, že obaja muži stoja na rovnakej strane barikády a keby mali v živote rovnaké možnosti, pravdepodobne by skončili tam, čo ten druhý. Rovní chlapi s rovnými zásadami a povedomým, že sú isté veci, ktoré musíte urobiť, inak by ste sa hanbili pozrieť svojmu druhovi do očí. Krajina v hrubých obrysoch a neviditeľným horizontom je to pravé miesto, kde sa môže lámať chlieb v rámci najstaršej zásady, ktorú mužský svet pozná – cti. Po veľmi pôsobivých úvodných titulkoch sprevádzaných archívnymi fotografiami osídľovania Austrálie v 19.storočí a tradičnou austrálskou riekankou sa vzápätí dostávame do zbesilej prestrelky medzi dvoma miestnymi padúchmi a „mužmi zákona“. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost, která dává vzpomenout na časy, kdy autentičnost, herecké výkony i skvělá hudba dominovaly podobným filmům a ke slovu se ještě tolik nehlásily dnešní plytké a často trapné komiksy. Ale to jsem už hodně odbočil. Filmu vládnou herci a atmosféra. Pokud se připojí jednou za 100 let Nick Cave a k tomu sesumíruje jednoduchý a srozumitelný příběh. Divák se může jen těšit na to, že každou další projekcí si tenhle australský western zamiluje víc a víc. 80% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Nelítostný a temný, ale podmanivý a při vší krutosti i poetický příběh. Sophiina volba po chlapsku, mezi třemi bratry. Austrálie před více jak sto lety. Bohem zapomenutý, zaprášený kontinent. Děj odstartuje prudkou přestřelkou přesily vojáků proti dvěma bratrům, členům obávané bandy. Oba jsou zajati a budou pověšeni, ale to kapitánovi Stanleymu nemůže stačit. Chce rozprášit celou tlupu, která již dlouho terorizuje tuhle obrovskou oblast červených skal a bezútěšné pustiny. A hlavně chce dostat krutého šéfa bandy Arthura, nejstaršího z bratrů. Zatímco benjamínek Mike u výslechu sténá bolestí, jeho bratr Charlie dostane od kapitána Stanleyho nabídku, jaká se neodmítá... Téměř ještě chlapec Mike, který si při vražedných zvěrstvech napáchaných při loupežích nestihl ušpinit ruce od krve, bude pověšen. Nebo může žít. Kapitán k prostřednímu bratrovi: „Já vás nedám pověsit Charlie. Naopak, propustím vás. A dám vám koně a zbraň. A čas do Vánoc, ale ani o den víc“. Charlie: „ Co chcete, abych udělal?“ Kapitán: „To mi řekněte vy...“ Charlie: „Chcete abych zabil bratra...“ Příběh nikam zběsile nepádí, vleče se pomalu mezi skalami, těžký až k neunesení, stejně jako vražedné poslání Charlieho. Jen vystřelené kulky nelétají pomalu, ale stejně rychle, jako v těch nejdivočejších westernech... A pomsta na kapitánovi a jeho manželce je nejen zvráceně krutá, ale i marná. Poslední scénu filmu jsem i já proseděl s umírajícím a zíral do nekonečné pustiny. Ještě dlouho poté, co proběhly závěrečné titulky... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Drsný western od protinožců z pera Nicka Cavea. Kdo má v oblibě Caveovy zhudebněné básně, bude se při sledování filmu cítit jako doma, protože jde vlastně o další "mordýřskou baladu", ale v podobě celovečerního filmu. Režisér John Hillcoat, který má na svědomí 80% všech Caveových klipů, dokazuje, že si umí poradit i s delší stopáží. A samozřejmě takový film ani nemůže nemít výbornou hudbu (opět Nick spolu s členem Bad Seeds Warrenem Ellisem). ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Jeden ze střelců na začátku se jmenuje Jack Bradshaw. Ačkoli je děj filmu fiktivní, tak v devatenáctém století v Austrálii skutečně žil bandita tohoto jména. (Othello)
  • Kostýmy včetně knoflíků byly vyrobené ručně, aby vypadaly co nejvíce autenticky. (imro)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama