Reklama

Reklama

Když přišla Ona, země se zachvěla, škola se stala rájem na zemi a srdce bojovníka začalo bít rychleji... Švédský film o chlapeckém dospívání a kráse ženských křivek.

Půvabný rodinný příběh o dvou dospívajících chlapcích na švédském venkově natočil scenárista a režisér Martin Asphaug podle románu Hakana Nessera. Dva čtrnáctileté "skoromuže", dostatečně protřelé životem, doslova očaruje a přibije do školních lavic příchod "nejkrásnější ženy světa", podobné hvězdě filmového plátna Kim Novakové. Vlastně ještě mnohem hezčí. Kráska se dokonce stane jejich zastupující učitelkou a škola je tímto pro Erika a Edmunda rájem na zemi. S jejich kráskou ovšem začne chodit Erikův starší bratr Henry, chlapec světácký, pohledný a zkušený. Není ovšem sám, kdo jeví zájem o plavovlasého anděla, a události naberou nečekaně temný spád. Erik a Edmund jsou však muži se srdcem na pravém místě.

V roli půvabné učitelky uvidíme mladou švédskou herečku Helenu af Sandeberg, která má za sebou již hlavní role v řadě filmů, např. Zingo (1998), V posteli se Santa Clausem (1999).
Autor románové předlohy Hakan Nesser (1950) patří k nejoblíbenějším současným švédským spisovatelům. Proslavil se především svými kriminálními romány s vrchním komisařem Van Veeterenem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vynikající budování letní prázdninové bezstarostné atmosféry do který z ničeho nic přijde buřinec a rozhodně ne ten přírodní. Závěr už byl takový nijaký asi se chtěl nést v ležerním duchu jako předešlá část snímku leč možná to chtělo přece jen trošku napětíčka, když už to muselo takto odbočit. Závěr se mě líbil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o dospievaní s nádychom kriminality, u ktorého si pri tej pozitívnej hudbe a celkovej atmosfére ani nevšimnete, že sa vlastne rieši vražda. Podľa spisovateľa napísané podľa skutočného príbehu, skutok ale nebol nikdy objasnený a vina, ktorú on do deja zadal, je spochybňovaná. Je v tom úmysel, ale mne ten tieň thrilleru chýbal. Idylka neostala ani smrťou nijako narušená. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Má to severskú atmosféru - mlčanie v lone krásnej prírody, prvá "veľká láska" a životné pravdy utrúsené otravným starším bratom v nevhodných chvíľach. Ale chýbalo tomu čokoľvek, čo by človeka vtiahlo do deja, vlastne to dej takmer rnemalo. Pripomínalo to skôr prázdninovú letargiu, v ktorej režisér od začiatku naznačuje nastávajúcu tragédiu. Tá si dáva načas, a keď už nastane, chýba akékoľvek dramatično aké ponúkajú napr. americké filmy podobného tipu. Dej a idea filmu sú pre mňa veľmi podstatné. A tu boli tieto dva komponenty málo výrazné. ()

martycross 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z filmů, který jsem si při repríze nenechal ujít. Občas se mi to stane… Pustím večer telku, a projíždím kanály. Pořady mají 5 – 10 vteřin na to, aby mě zaujaly. Většinou neúspěšně… Na rozdíl od tohoto filmu. Prostě mě zaujal. Okamžitě. Atmosférou. Stylem vyprávění. Zajímavým příběhem. Uvěřitelnými výkony herců. A i když jsem přišel o začátek, v podobě nechytatelné sportovní střely božského Béry Albertsona, dokoukal jsem dychtivě až do konce. Je to prázdninový příběh dvou kluků, jejich fantazie, a také někdy i nepříjemné reality, které i kdybychom co nejvíc chtěli aby se nám vyhnula, musíme jí nakonec čelit. A mimochodem. Některé z komentářů zazlívají filmu detektivní zápletku na konci fimu. Já nikoli. Ba naopak. Režisér Asphaug si s touto těžkou scénaristickou kládou na konci filmu hravě poradil, a i přes jeden, dva lehce nadbytečné dialogy nebyla pro mě rušivá. Jen se podle mě prázdninový příběh dvou chlapců úplně, stejně jako ta nejkrásnější růže, rozvinul… ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Taka chlapcenska jednohubka o jednych skoro vydarenych prazdninach a jednej vrazde. Chcel som si tento film pozriet hlavne kvoli svedskej produkcii, ktora ma ani nesklamala, ale ani nenadchla. Je to tak na jedno pozretie... 22.11.2009 ______ Anton Lundqvist - (Erik) +++ Jesper Adefelt - (Edmund) +++ Jonas Karlsson - (Henry) +++ Helena af Sandeberg - (Eva Kaludis) +++ Johan H:son Kjellgren - (Dospelý Erik) +++ Anders Ahlbom - (Komisár Lindström) +++ Leif Andrée - (Albin Wester) +++ Anders Berg - (Berra Albertsson) +++ Hudba: Stefan Nilsson +++ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu nie je identický s románovou predlohou. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Askersund, Trollhättan, Vargön a Vänersborg vo Švédsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama