Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (216)

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl zatím poslední Cimrmanův opus, byl jsem poněkud zklamán. Přišlo mi, že autoři se již umělecky vyčerpali, vtipy se opakují a inteligentní humor se někam tiše vytratil. Po několika dalších zhlédnutích Afriky jsem změnil názor. Hra asi nepatří úplně k tomu nejlepšímu z dílny dua Smoljak&Svěrák, nicméně je stále velice dobrá, minimálně nadprůměrná. Navíc je zde spousta vtipů, kterých si napoprvé nevšimnete. Jako výborný nápad mi přišel univerzální text Jmelí a upřímně se divím, že ho nepraktikují i jiná divadla. Mimochodem, v téhle hře herecky září jinak většinou nenápadný G. A. Rumlena. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejslabší cimrmanovská hra, která je vlastně o ničem. Děj slabší než obvykle, vtipy téměř žádné - snad jediná vyloženě dobrá věc byl ten trialog o jmelí (copak jmelí, ale jmelí!). Herecky je to ale tradičně perfektní, Svěrák tomu vévodí a z postav jsou skvělí hlavně Ludwig von Úvaly u Prahy a bratr otec Cyril Metoděj. Jeliož jsem prosíravý, tak jsem těch slabších položek ve scénáři našel víc, což je ale škoda, neboť námět má tahle hra perfektní. Měla by se ale pustit muslimskému národu - třeba by přešel ke čtení Bible (je obrázková!) a hned by bylo veseleji. Afrika rozhodně není propadák, ale je to škoda, někdy ten úpadek prostě nastat musel. Za mě 75%. Za přednášku víc, protože výjimečně byla ještě o něco lepší. ()

Reklama

Melios 

všechny recenze uživatele

Copak Jmelí,... ALE JMELÍ! Všimli jste si, kolik se letos urodilo jmelí? Strašně, v korunách stromů to vypadá, jako nějaká orlí hnízda. A víte, že jmelí je cizopasník? Ale jděte. No, jo, my na to chodíme se synem, každý Vánoce. A co je pravdy na tom, že přináší štěstí? Jistě, jinak by to lidi nekupovali. Á jak vy to trháte? No syn vyleze na strom s pilkou a já čekám dole. A jak se dorozumíváte? No já takhle stojím dole a zavolám na něj nahoru... HÁZEJ!...Afrika aneb, keď sa dokáže nájsť stred medzi cudzokrajným humorom bez sprostých stereotypov a rasizmu je ďalšou s výborných Smoljakovo / Svěrákových Cimrmanoviek. Nájdu sa tu názory, že od nového tisícročia je vidieť značný pokles kvality, ale ja sa s týmto názorom nestotožňujem. Stále je to značne nápaditá komediálna jednoaktovka plná hlášok, nápadov, gagov a Imela. Tohoto diela som sa práve najviac obával kvôli neprimerane veľkej odlišnosti od jeho predchodcov, no teraz už viem, že to bolo neopodstatnené. Pokiaľ by ste týmto u Cimrmmana začali, vôbec by ste o nič neprišli. Skrátka rovnaká premisa ako zbytok hier zo Žiškovského divadla, ale zase v inakšom prevedení. Nováčika môže zamrzieť len absencia Smoljaka ako účinkujúceho. 90% a Známka: A .... Znám.....znám....Znám křišťálovou studánku, Kde nejhlubší je les, Tam roste tmavé kapradí a vůkol, rudý vřes...A preto deti čítajte povinnú poéziu. Nikdy neviete kedy si vás zoberie do huby nejaký kanibal :) ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Trošičku slabší Cimrman ale i tak to je Nesmrtelné dílo.Někdo by řekl že sou vtípky moc laciné a jednoduché ale i přesto se jedná o humor inteligentní a originální.Ve hře dominuje jako obvykle Z.Svěrák coby vedoucí výpravy.Hodně dobrej je i náčelník afrického kmene J.Kašpar.Opět je zde několik desítek výbornejch hlášek co jen tak nezevšední. Inu Jmelí:-)))) ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,V komoře není náboj, v komoře je myš.“ Tady už nezbylo z cimrmanovského humoru vůbec nic. Je tu jen samé křepčení, tanečky, říkanky a ten nejjednodušší humor, který není vtipný. Z úvodní přednášky podal průměrný výkon pouze Svěrák. Brukner a Rumlena byli tragičtí a můj oblíbený Weigel měl pouze krátký a bohužel také nudný výstup. Samotná hra je téměř bez děje, celé počínání na jevišti je statické, dialogy děj neposouvají, pouze dochází k nedorozuměním, která byla otravná. Představitelé divochů hráli mizerně, Brukner taky a Weigelova a Rumlenova role byla špatně napsaná. Aspoň Svěrák odehrál něco, na co se dalo i dívat. Celkově vzato se jedná rozhodně o nejhorší hru od DJC, co jsem viděl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Autoři si psaní opakovaně říkali: „Vždyť je to Severní pól, jenom je to v teplých krajích.“ (mnaucz)
  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)

Reklama

Reklama