Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

Broda84 

všechny recenze uživatele

Všimla jsem si, že tato hra dostává nižší hodnocení, ale pro mě je jedna z těch nejlepších her z cimrmanovského ansámblu. Preferuju doktora Žábu v podání Svěráka než Smoljaka. Svěrák umí mnohem lépe zobrazit ty samolibé týpky. Smoljakovi zase více sednou postavy jako tVeverka z Bitýšky v Blaníku nebo postava Varlete v Dobytí severního pólu. No z Afriky rozhodně nezapomenu jmelí, černochy albíny, J.V. Sládka nebo Petra Bruknera v podání bratra otce blbce. Si by to byl popis na dvě stránky, kdybych chtěla vypsat všechny cool věci v této hře. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších cimrmanovských her. Z dévédéček s ostatními hrami bohužel sálá ztráta energie tradičních herců divadla, zde jsou ale vhodně doplněni novou čerstvou lidojedskou krví a je to jen ku prospěchu. Vrcholnými scénami jsou zejména sup vometák a psycho dohadování s lidožravci ohledně osudu Cyrila Metoděje. ()

Reklama

Rodin 

všechny recenze uživatele

Přál bych si moc dát víc, než 4, ale tohle není o zásluhách, nýbrž o kvalitě, takže za sebe - 80%. Výborný seminář, na který navazuje poněkud slabší hra s bezvadným nápadem ohledně J.V. Sládka. Už mě kromě jmelí a Hladilasvištěprotisrsti nic nenapadá, takže si to kupte, nebo běžte na Žižkov do předprodeje. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z těch Cimrmanů, který mám míň rád - těmi dalšími jsou Ztráta třídní knihy a Cimrman v říši hudby, ale i tady jsou nezapomenutelný věci jako je univerzální trialog a hlavně ukázka z hry Opeřený had. "A co když se Ti třeba po roce zalíbí Nerada se myje?" S Nerada se myje bych v jednom stanu žít nechtěl." A co Hladila sviště proti srsti?":DD ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na Afriku jsem četl i slyšel samé rozporuplné reakce, tak jsem si ji vybral jako další hru z DJC, abych sám mohl posoudit... a bohužel se budu muset řadit k těm, kteří jsou spíš zklamaní. Pár slovních vtipů a Jmelí mě pobavilo, ale jinak mi přišlo, že je to celé jaksi unylé a vtipů obecně jako by ubylo. Dost ubylo. Seminář byl rychlý, sem tam vtipný, sem tam vůbec, ale hodinová hra s tím poměrem vtipných scén na celou stopáž na tom byla hůř, byť je zajímavé, že i přesto mi přijde, že hra i seminář byly na stejné úrovni. Většina toho, co mě pobavilo, se totiž objevuje až ve hře, jen jsou mezi tím dlouhé prodlevy nevtipných gagů. A bohužel i ta třetí hvězda mi vychází jen tak tak, jelikož to byl těžký průměr a to dokonce obecně, ne jen na úrovni DJC (to by pak dopadl o moc líp). Je to pro mě dokonce slabší. než Ztráta třídní knihy a to už je co říct, jelikož ta se mi taky nikdy zrovna nelíbila. Přitom celá cesta do Afriky skýtá větší potenciál než to, co z ní nakonec vzejde... Slabé 3* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jméno Emil Žába je odvozeno od cestovatele Emila Holuba. (mnaucz)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)

Reklama

Reklama