Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh pro milovníky historických válečných lodí, naplněný dřinou a utrpením prostých námořníků. Tento příběh o kapitánovi anglické válečné lodi, intrikách jednoho z vyšších důstojníků a jeho nepřiměřené přísnosti vůči posádce, graduje vzpourou posádky a uvězněním velících lodních důstojníků. Film přibližuje divákovi tehdejší možné způsoby nabírání nových členů posádek válečných lodí i jejich následný osud v rolích námořníků, kteří se nedobrovolně musí zúčastňovat dramatických lodních bitev a nasazovat své životy ve jménu své vlasti. (Kimon)

(více)

Recenze (15)

zorro 

všechny recenze uživatele

H.M.S. Defiant nenápadný film, který by si zasloužil vetší pozornost diváků. Tento film je pečlivě natočené dobrodružné drama odehrávajícím na lodi jejího veličenstva. Alec Guinness v roli Kapitána Crawforda je naprosto impozantní a k němu stačí připojit dělostřelecké přestřelky a divák dostane přesně to, co chce. Tak že komu se líbil Master and Commander: The Far Side of the World tomu doporučuji H.M.S. Defiant. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Čistokrvný a atmosférický dobrodružňák, ktorému nechýba vieryhodná akcia, nejaké tie dramatické prvky a samozrejme, všetko postavené na kvalitných britských hereckých výkonoch. Od podobných amerických filmov ho odlišuje iba slabšie herecké obsadenie a absencia humoru. Inak je príjemné poobedie zaručené. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh kapitána gentlemana, který během své plavby musí bojovat na třech frontách. Krom Francouzů jsou mu nepřáteli i odvedená posádka chystající vzpouru, které říká petice a první důstojník, za kterým stojí mocní v Londýně a libuje si v trestání posádky bičem, případně rákoskou. Bohužel film je dosti statický a Alec Guinness je nemastný neslaný. K tomu podivné finále, kdy se vzbouřená posádka vlastně zasadí o to, že není zničena celá britská flotila. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dirk Bogard se tímto definitivně posouvá do mé TOPky. Smrt v Benátkách, Victim, Darling, Servant, a teď jako poručík Scott-Padget v další dokonale promyšlené postavě. Už jako Sluha mě přesvědčil, že herecky se mu dá věřit, ale jeho bravurní výkon v roli nemilosrdného pomstychtivého lodního důstojníka je možná ještě cennějším (i když zdaleka ne tak zábavným jako ve Sluhovi) výstupem. H.M.S. Defiant nepostrádá napětí, milovníci námořnické vojenské historie zajásají, příznivci sira Guinnesse zajisté taky. Filmů o lodních vzpourách je celá řada, ale ne každý lze označit za takto povedený. Z ostatních účinkujících se sluší vyzdvihnout ještě sympatickou postavu Wizarda, nedobrovolného vůdce vzpoury, herce Anthony Quayla. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy lodě byly ze dřeva a námořníci ze železa. I železo se ale může zlomit, tohle lidské především vinou podmínek, za nichž námořníci žijí. Film se dotýká skutečné vzpoury v dubnu a květnu 1797 ve Spitheadu a Nore a na několika lodích jeho veličenstva a domýšlí k těmto událostem příběh o odpovědnosti, cti a odvaze bojovat za své zájmy a přitom dostát svému slovu a povinnostem. Svým způsobem jde o takovou britskou verzi Broněnosce Potěmkina (ne, fakt to nebyl křižník), jen v tomto případě je přístup tradičně britský, tedy pokud se obě strany mohou rozumně domluvit, mohou se všichni vrátit ke svým povinnostem. K zápletce bych měl jen tu výhradu, že v roce 1797 ještě Napoleon nebyl nijak známý, nebyl ani císařem, ani konzulem, dokonce ještě nebyl ani v Egyptě a když, tak byl znám ještě jako Bonaparte. Stejně tak invaze do Anglie neměla v té době žádné konkrétní plány, ale nešť, hlavní je zde otázka míry tvrdosti velení versus výkon podávaný posádkou. Takže se rozehraje tradiční drama mezi uvážlivým a mírným kapitánem Crawfordem (Alec Guiness), který zastává úlohu sympaťáka, a jeho sadistickým prvním důstojníkem, poručíkem Scott-Padgetem (Dirk Bogarde). Příjemně se na to dívá a uchu lahodí čistá spisovná angličtina. Srdce diváka bažícího po dobrodružných příbězích, které zároveň v sobě mají něco víc, jen pookřeje. Dá se říci, že Weirův Master and Commander je v mnoha ohledech takovou novější verzí (říci remake by bylo urážlivé) tohoto filmu, včetně určité podobnosti některých vedlejších linek a scén. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama