Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Radko 

všechny recenze uživatele

Farebne sýte, príbehovo chudobné, výpravne veľkorysé a ideologicky veľmi sporné vojnové dobrodružstvo. Jeho predmetom je obrana malej britskej posádky a poľnej nemocnice vybudovanej na mieste evanjelickej misie pred niekoľkotisícovou presilou domorodého kmeňa Zuluov. Celkový koncept pôsobí zastarane. Napriek snahe, sa z jednotlivých vojakov nepodarilo vydolovať silné. a v zásade žiadne zapamätateľné charaktery. Vyvražďovanie domorodcov po stovkách, ako jediná forma dialógu kolonizátorov voči pôvodným obyvateľom. Ako jediná - výrazne negatívna - a donekonečna repete štýlom variovaná emócia filmu. Jediné scény, ktoré stáli za to, bola po prvé úvodná masová domorodá svadba a za druhé: bojové kolektívne spevy Zuluov. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Historicko-válečný film či spíše válečná řežba. 150 britských vojáků někde na konci 19. století proti 4 tisícům nasraných domorodců. První hodinu se to rozjíždí, připravuje na obranu, druhá hodina je řežba jak blázen. Kdyby ti Zuluové chtěli a napochodovali tam všichni najednou, roznesli by je na čepicích. Jako řežba je to výborné, morálně mám trošku problém fandit udatným kolonizátorům, kteří masakrují domorodce bránící své domovy. A to nejsem sluníčkář, spíše naopak. Nechtěl bych vidět, co by na ten film říkali dnešní BLM aktivisti. Historický film roku 1964. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Perfektní retro válečný film, na kterém od první minuty poznáte, že je "made in UK". Parta britských vojáků brání nemocnici proti čtyřem tisícům Zuluů - střelné zbraně a dobrá organizace proti taktizujícím Zuluům, kteří nabíhají s kopími v rukou v nekončících vlnách.... Navíc ve filmu baví průběžné britsky suché (a svým způsobem vtipné) debaty důstojmíků i mužstva. K tomu excelentní mladý Michael Caine a heroická hudba Johna Barryho a máte šedesátkový velkofilm jako dělaný. Pokud hledáte cokoli jiného než vcelku historicky věrnou řežbu občas prokládanou suchým fórkem, nenajdete to. Jinak popis k filmu je pěkná blbost, protože Zuluové se rozhodně nebránili, ale naopak napadli britské kolonie ležící na jih od nich. Druhá věc je srovnání s o mladším filmem Zulu Dawn, které je z podobné doby, jen o kousek dřív (Britové nejdřív náhodně prohráli a pak místní totálně rozdrtili) a tady mě o něco víc bavil Zulu. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zulu Dawn z roku 1979 bolo vydarenejšie, aj čo sa týka postáv, aj akciou. Pritom hodinu trvajúca bitka začína veľmi sľubne, keď poodhalíme prepracovanú vojnovú taktiku Zuluov a podľa toho čakáte, že behom 10 minút bude vymaľované. Aké príde sklamanie, keď zvyšok bitky zo strany Afričanov už je takticky totálne nezvládnutý. Niekoľko krát sa mi podarí veľmi ľahko prelomiť hradby Britov a dostanú sa do tábora, no miesto ďalšieho nájazdu, ktorý by to v tom momente úplne rozcupoval, tak sa nedeje nič, až kým si červenokabátnici znova neopravia hradby a nezrovnajú línie. Aj čo sa týka akcie samotnej, nevyzerá to vôbec dobre, bodnutia pol metra mimo tela nepriateľa a on padá mŕtvy na zem. Ťažko očakávať od 60ročného filmu takú krvavú řezbu ako sa točí dnes, no mohli sa s tým vyhrať trošku viac. Masové scény Zuluov vyzerajú skvelo, kým nepríde k tomu kontaktu. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Klasické typy vojakov, niečo z vojenskej taktiky, heroizmu, sem-tam suchý britský humor, ktorý však situáciu veľmi neodľahčuje. Bezmocné zúfalstvo v malom. Odsúdenie vojny absentuje. Film je hlavne o jednej bitke s nutnými rýchlymi rozhodnutiami na pozadí napätej atmosféry možnej blízkej smrti. A to je dotiahnuté na maximum. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Revolvery, ktoré používajú britskí dôstojníci, sa začali vyrábať a používať až počas prvej svetovej vojny. (MikaelSVK)
  • Svetová premiéra filmu sa konala v Londýne na 85. výročie bitky, ktorá je vo filme zobrazená. (MikaelSVK)
  • Na bitevní scény se podařilo sehnat oproti původně požadovaným 4000 Zulům pouze 500. Zbytek byl tak doplněn umělými postavami. (Hans.)

Reklama

Reklama