Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Transexuál Bree (Felicity Hoffman) šetří každý dolar, aby mohl zaplatit za vytouženou operaci, která z něj konečně udělá ženu. Jednoho dne zvedne telefon a dozvídá se, že jeho syn Toby sedí ve vězení v New Yorku. Neochotně se tedy vydává no New Yorku dostat kluka z vězení. Syna mu předají beze slova vysvětlení a Toby považuje tu divnou ženskou za potrhlou misionářku. Bree nevidí důvod, proč něco vysvětlovat a Toby chce co nejdříve zmizet do Los Angeles. Rozhodnou se tedy, že pojedou spolu, přičemž Bree má v plánu vysadit Tobyho u pěstounů. Začíná trans-americká cesta, která oběma připraví nejedno překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z Transameriky je cítit, že producent měl zálusk na nějakého toho Oscara, ale relativně střízlivý scénář a konvenční režie mu tyto ambice zhatily. Přesto není tahle tragikomická road-movie pro diváka žádným šlápnutím vedle - naopak jde o svěží, z mého pohledu typicky čtyřhvězdičkové dílko, které těží jednak z atraktivity námětu a slušného hereckého obsazení, ale především z vynikajícího výkonu hlavní představitelky Felicity Huffman, která v roli transsexuála podala životní výkon. Ve skutečnosti je snad i největší výhodou filmu, že netlačí na pilu, ať už tím, že nevyužívá všech možností, které poněkud bizarní prostředí a život transsexuálů může poskytovat, nebo tím, že by přinášel tzv. poselství. Několik hořkých scén zachycujících nepochopení mezi rodiči a dětmi, několik humorných hlášek ("Tohle by se z tebe nestalo, kdybys chodil do kostela, místo do synagogy"), dobře vybraná hudba. Celkový dojem: 75 %. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Transexual Bree (nejmene oscarovy vykon Felicity Hoffman) je tesne pred radikalni operaci, ktera by z nej konecne ucinila plnohodnotnou zenu. Avsak do cesty se stavi telefonat z ktereho je obeznamen o existenci syna Tobyho, ktery je ve vezeni. Po vyhruzkach o nepodepsani povoleni operace od sve psycholozky vyrazi dostat noveobjeveneho syna z basy a nasledne ho sveze do Los Angeles, ktera je na druhe strane USA. Mnoho sveraznych a bizardnich momentu stmeli na prvni pohled tolik rozdilne aktery filmu. Krasny vylet do neprilis znamych vod lidskych osudu. 70% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, co mám z tohoto filmu za pocity? Jsem fakt na rozpacích. Jasný, že za to může on(a), ta mužská žena. Né že by mě to nějak zneklidňovalo - člověk už viděl všelicos - ale prostě dívat se celou dobu na ten její mužatkovitej obličej, to bylo jako dívat se na egzém na varleti (jako že je to nepříjemný). Felicity Huffman byla totiž tak moc uvěřitelná, že byste ekli, že je fakt tranďák. Naopak musím přiznat, že i přes moje čistě heterosexuální sklony na mě zapůsobil ten synek (Kevin Zegers), kterej měl jak dobrou roli, tak i dobře zahranou (a s těma blond vlasama mi hodně přiomínal Kurta Cobaina). Co mi ještě šlo vyloženě na nerv, byla ta její(jeho) odporná matka (příšerně zmalovaná, příšerně oblíkaná, s příšernejma kecama, vlasama i názorama), ale ona tak asi měla působit. Každopádně to bylo na vraždu kovadlinou do hlavy. Místama se tam objevoval i humor, ale vcelku to působilo jako další z mnoha nezávislejch filmů, který už nikdy nebudete chtít vidět. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

S nadhledem natočená road movie, která převážně s humorem sleduje vývoj opravdu netypického vztahu. Spíše než hluboká psychologická sonda do problémů transseksualů je Transamerika film o vyrovnání se s rodičovstvím v tak trochu obtížnější situaci. Transseksual Bree má krátce před operací, která dokončí jeho přeměnu v ženu. Dozvídá se však, že má syna ve vězení a vydávající se za misionářku ho jede vysvobodit. "Otec“ se synem se poté vydávají na cestu. Jenže ze synem hledaného otce se postupně stává žena. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Z časti komédia, z časti road-movie a hlavne by som to asi nazval psychologickou drámou o problémoch transexuála a jeho syna. Felicity Huffman si nomináciu na Oscara vcelku zaslúžila, lebo jej herecký výkon je jednoznačne asi najzaujímavejší z celého filmu. Správnu otázku tu už niekto položil a to, "čo by to spravilo z Bree, keby ju hral nejaký muž...?" Ale ani táto hypotetická otázka neznižuje kvality tohto nenáročného filmu, ktorého príbeh je síce jednoduchý, ale problematika naopak dosť komplikovaná. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (11)

  • Postava, kterou hraje Felicity Huffman, se jmenuje Bree, což je také jméno jedné z postav ze seriálu Zoufalé manželky (od r. 2004), kde Felicity hraje jednu z hlavních rolí. (Tristaver)
  • Filmovalo sa na mnohých miestach v americkom štáte Arizona, a tiež v štáte New York. (MikaelSVK)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama