Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Transexuál Bree (Felicity Hoffman) šetří každý dolar, aby mohl zaplatit za vytouženou operaci, která z něj konečně udělá ženu. Jednoho dne zvedne telefon a dozvídá se, že jeho syn Toby sedí ve vězení v New Yorku. Neochotně se tedy vydává no New Yorku dostat kluka z vězení. Syna mu předají beze slova vysvětlení a Toby považuje tu divnou ženskou za potrhlou misionářku. Bree nevidí důvod, proč něco vysvětlovat a Toby chce co nejdříve zmizet do Los Angeles. Rozhodnou se tedy, že pojedou spolu, přičemž Bree má v plánu vysadit Tobyho u pěstounů. Začíná trans-americká cesta, která oběma připraví nejedno překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

3-4* Moc mi nesedlo to pomalé tempo, kde se skoro nic nedělo. Asi jsem od toho čekala moc velkou pecku a trochu mě to zklamalo. Jinak bych nevěřila, jak můžou udělat hezkou herečku tak hnusným transexuálem. Měli jste vidět můj znechucený a bezradný obličej, když Toby ji aka svého otce políbil. Jinak čemu musím vzdát holt jsou herecké výkony.. ty to celé tlačí nahoru. Felicity Huffman i Kevin Zegers bravůrně zvládli charaktery svých postav a díky tomu podle mě tento film převyšuje jiné nudné road movie. Ale ty emoce se na mě prostě nepřenesly, necítila jsem je (teda něco jo, když se tam Kevin promenádoval polonahý, ale to asi nebylo záměrem filmu). ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem – výtečná. Výtečná Felicity Huffman. Tady by nikdo zoufalku Lynette nehledal. Úžasná práce s hlasem, s mimikou. Způsob řeči, dikce, modulace hlasu. Dokonalé, precizní, bezchybné. Jasně, obrovský díl práce odvedli i maskéři, ale hlavní tíha leží na ní. „Stanley Schupak už tady nebydlí. Stanley nemá syna.“ Co dělat, když se pár dnů před kýženou operací ozve Toby, domnělý syn? Chtít být ženou a najednou být otcem? Syna momentálně ve vězení a ne právě výlupku ctností. Problém je přímo nerudovský – kam s ním? Fotka s jeho matkou důkazem, který nelze přehlédnout. Spisovná felicity v podle svého mínění nenápadných kreacích, aby nebudila pozornost okolí. Růžovofialovou v podstatě do konce neopustí. Nejen na sobě, i v bytě. Syn to hodnotí lakonicky: „Vypadáte strašně.“ Pán prstenů je podle něj teploušský film. Felicity – Bree – vynakládá nesmírné úsilí na zatajení pravdy. Scéna s nevlastním otcem nezapadá do jejích představ. „Neřekl jsi, proč nechceš jít domů.“ Když vyplouvají na povrch věci z Tobyho života, je úzko nejen Felicity. Stejně jako když s Felicity Toby mluví o svém otci. „Jsi holka nebo kluk?“ Co všechno způsobí nevinná otázka malé holky. Huffman je úžasný transsexuál, pravděpodobný, ani na vteřinu nesklouzne do karikatury. Jenže pak Toby uvidí to, co mělo jeho zraku zůstat navždy skryto. (Mimochodem, dobrý trik, dobrý záběr.) Když okradení, bez auta a bez peněz najdou útočiště u starého Indiána, výtečného Grahama Greena, je čas i pro trochu poezie. Se slzičkou v oku. Která tak nějak přetrvává i na návštěvě u rodičů, kteří přece jen nebyli tak docela mrtví. Jen nechápaví. „Kéž by se na mne alespoň jedinkrát opravdu podívali.“ Rodinná idyla prasklinami minulosti a střípky budoucnosti. Plačící Bree je pak víc, než se dá snést. A to jsem do poslední chvíle vážně netušila, jestli to udělá nebo ne. Transamerica vás nenechá klidnými, musíte si udělat vlastní názor, převrátit si problém zprava doleva, seshora dolů, zepředu zezadu. Na Ameriku víc než odvážný film. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Poněkud méně uvěřitelný příběh, který psala patrně kočička s pejskem (transexuál, který má homosexuálního syna - narkomana a prostituta, sestru - (bývalou) alkoholičku a matku zmalovanou hůř jak velikonoční vajíčko) s poněkud více neuvěřitelnými dialogy, jako např. "močopudné - to znamená, že lítáš na záchod, a né na velkou". Zajímavosti: V epizodní roli podlého kradače aut se ve filmu mihla i Lucka Vondráčková, a dokonce ukázala i své vypracované tělo. Herečka hlavní role Felicity Hoffman prokázala velkou oběť filmovému umění. Kvůli jedné jediné scéně, kdy za autem vykonává malou potřebu, si neváhala nechat přišít penis od neznámého dárce, který měl dva, a tak jí jeden věnoval. Po skončení natáčení pak dlouho váhala, jestli se má této chlouby zbavit. Ale nakonec po dvou týdnech, kdy vůbec nevycházela ven z domu, si uvědomila, že musí dělat i užitečnější věci, než si jen pořád hrát, takže si ho zase nechala odoperovat. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Tato chvílemi až absurdní road movie mě ohromila zejména svou bezprostředností i navzdory tomu, s jak nezvyklým tématem pracuje. Je to zkrátka velmi příjemný film, vtipný v jedné chvíli a mrazivý ve chvíli druhé, přičemž si stále udržuje svou přirozenost. A to vše ve zcela precizním podání a s úchvatnou Felicity Huffman, která mi jednoduše vyrazila dech! Ne, není to pro každého, leckdo ohrne nos už po přečtení obsahu. Ale kdo odhodí předsudky bude odměněn. Prvotřídně odměněn. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Přestože film trošku připomína Dobrodružství Priscilly, královny pouště-transsexuálové, road movie, výkon Felicity Huffman (transsexuál čekající na poslední chirurgický zákrok, který jej odřízne od mužské minulosti) si zaslouží čtyři hvězdičky. Její ženskosot je sice víc čitlelná, než by k roli příslušelo, ale postava je zahraná přesvědčivě. Film drží velmi dobře pohromadě, Kevin Zegers (syn, o kterém se dosud nevědělo a kterého je nutné vyslat v životě tím správným směem) je rovnocenným parnerem a nahlédnutí do průměrné americké rodiny je jako vždy ubíjející a frustrující. Oč svobodnější je život mimo běžné koleje ale podle vlastních tužeb, nežli průměrný, jednotvárný, sešněrovaný život s nafukovacím delfínem v bazénku. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (11)

  • První film produkovaný bratry Weinsteinovými po opuštění Miramaxu. (Matty)
  • Protože se nevědělo, že film bude mít takový úspěch, po natáčení byla většina šatstva a rekvizit darována na charitu nebo do second-handů. (hellstruck)
  • K výsledné podobě mnoha scén přispěla improvizace. Scéna, kdy Bree a Toby jedou vstříc zapadajícímu slunci, je jednou z nich. Jediným povelem režiséra bylo, aby Felicity Huffman začala dloubat prstem do břicha Kevina Zegerse. (Matty)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama