Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Notorický zloděj Tsuma byl právě podmínečně propuštěn z vězení. A tam na něj čeká jeho životní kšeft. Má zorganizovat krádež nejslavnějšího obrazu v celé zemi, Dámy s hranostajem Leonarda Da Vinciho. Cesta k bohatství však vůbec není tak snadná, jak si představoval. Když totiž do akce přizve svého bývalého kumpána Juliana, s hrůzou zjišťuje, že se jeho starý kamarád ke své minulosti postavil zády a stal se z něj policajt! Ten ale z přátelství vymyslí plán, aby se Tsuma nažral a Dáma z hranostajem zůstala celá. Jeho součástí je geniální padělatel Hagen a jeho krásná a temperamentní vnučka. Všichni čtyři pak rozjíždějí vlastní hru, která může skončit buď obrovským bohatstvím, nebo totálním krachem. Podaří se podvodníkovi, policajtovi, padělateli a mistrovi uskutečnit umělecký zločin století? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci jedou pecky. Už v roce 2004 (tedy v době, kdy jsme ještě pořádně netušili, jak se poláci filmově rozjíždějí) si připravili výbornou krimi gangsterku, která by se nápadem klidně mohla srovnat s Dannyho parťáky. Jen s tím rozdílem, že Vinci je ještě k tomu daleko zábavnější a legračnější. Zvláštní co? Ale je to tak. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy nevěříte v sílu resocializace ústavu, kam jste mě zavřeli?" Machulski mne neumí nepobavit. Tentokrát mi přihrál do cesty zloděje Cumu, jež s lehkostí krade "neodcizitelná" umělecká díla, ale kdyby si přitom nemohl trochu vychutnat přemoudřelé kriminalisty, tak by ho to snad ani nebavilo. Bylo mi tak příjemné sledovat loupežníky v sestavě zloděj, polda, obličejový sklerotik, že mi ani nevadili strážci zákona nosící si do zaměstnání jen zakrnělou polovinu šedé kůry mozkové. Jako fotbalový fanda navíc musím ocenit pečlivý rozbor zápasu NSR:CCCP a přiznám se k lehce nekontrolovatelným záchvatům smíchu při uplatňování mimořádně vychytralého poznávacího hesla: Churcilava? - Beckenbauer! ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Velmi podobné Dannyho parťákům. Troufám si říct, že zábavnější a tedy i lepší než dvojka (Dannyho p.). Jistě, v hlavních rolích není Clooney a Pitt, ale i Poláci mohou hrát dobře. Nápady měli velmi solidní a konec je svižnější a vtipnější než první půlka filmu. Pointa není špatná, i když je lehce očekávatelné. Film mě velmi pozitivně překvapil. ()

JLH 

všechny recenze uživatele

Klasická ale perfektně zpracovaná zlodějská zápletka o krádeži a prodeji cenného obrazu. Podle mého výborná krimi komedie. Celou dobu se něco děje, film ani chvilku nenudí a dost jsem se u něj nasmál. Plusy bych viděl v neokoukaných polských hercích, kteří všichni pasují do svých rolí. Příběh je obohacený o spousty zábavných detailů. Přestože polsky neumím, je to zvukomalebný jazyk a je radost to poslouchat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Starší úspěšné Machulského filmy z 80. let si s výjimkou nedávno opětovně zhlédnutého Kingsajze dobře nepamatuju, nicméně si dokážu vybavit, že měly vždycky nadhled a styl. A totéž jsem našel u Vinciho, který tématicky navazuje na Vabank nebo ještě spíš na Dannyho parťáky a Podfukáře. Je to taková ta levnější, ale nám tak nějak bližší středoevropská varianta, která sice narozdíl od Dannyho parťáků nemá tak hvězdné obsazení a dokonalé provedení, ale je pro mě nakonec sympatičtější a lidštější. Propuštěný zloděj Tsuma se rozhodne pro životní ránu v podobě krádeže vysoce ceněného klasického obrazu a vedle toho chce důkladně zesměšnit kriminalisty, kteří ho kdysi poslali za mříže. Už jen tím, jak různorodý zločinecký tým se podílí na troufalé loupeži, dokáže Machulski diváka potěšit a ukazuje, že nepatří do starého železa. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Pri niektorých scénach v aute je vidieť namiesto prevodovky mikrofón. (Arsenal83)
  • Natáčelo se v Krakowě od 14.4 do 21.5.2004. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama