Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

rawen 

všechny recenze uživatele

A já bych to neviděl tak černě. Tvůrci se podle mě snažili a tento film sám o sobě obstojí, "problém" je asi v tom, že kniha je naprosto parádní a je tak obsáhlá a vypracovaná, že podle mého není v moci nikoho ji převést na plátno dostatečně výstižně. Kdo nečetl ať si přečte knihu (10/10 - opravdu) - film je tak na úrovni 7/10 ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu a je dokonalá, bohužel to samé se nedá říci o filmu. Ale taková kniha snad ani pořádně natočit nejde, je v ní spousta vedlejších rolí, které až moc ovlivňují i tu hlavní linii a všechno v jednom filmu zachytit je nemožné. Škoda, že nevím, jak bych film soudil, kdybych knihu nečetl, ale přesto je to slušný film a stojí za shlédnutí. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času můj velice oblíbený román. I nyní do něho nahlédnu. A až nyní jsem pochopil, proč překladatel Nenadál o románu mluví, že je přesně na hraně umění a kýče... Film "Svět podle Garpa" je ale jen odvarem knihy. Zjevně šlo o snahu co nejrychleji využít popularitu knihy, která se i ČSSR prodávala v osmdesátých letech ve velkých nákladech. Je čtivá, je přitažlivá pro široké masy, neb s hlavním hrdinou se snadno ztotožňuje. Osobně se mi ale líbí vývoj a myšlení ženy GARPA, která patřila tehdy v mém dospívajícím věku k optimálnímu prototypu ženy, kterou bych si pro život přál. Ach, kde ty časy zmizely! Asi tam kde měly! Jestliže nic netrvá věčně, tak proč by měly ty mé představy, že? ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento tragikomický příběh podle adaptace knihy Johna Irvinga mě rozesmál i dojal..a to zároveň. Výborný nenucený výkon Robina Williamse v žádném případě neurazí a je příjemný celé dvě hodiny. Po přečtení knihy musím snížit hodnocení na 3*. Kniha Johna Irvinga je dokonalá.. a přestože byly některé pasáže filmu povedené, nešel do hloubky. Vymyšlené povídky a knihy mě zklamaly, chyběla Vídeň a především - především nejde odpustit absentující motivace postav, což je v knize prakticky to hlavní. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Garp... Arp... Rp... P... Perfektní!... Výborný film. Skvělá Glenn Closeová, zvlášť v první části filmu jako matka malého T.Sexy... ;-) . . . Trošku zase jednou nechápu to množství slabých hodnocení zde na ČSFD, právě u tak dobrého filmu, přičemž kdosi tu pořád naříká nad nedostižností předlohy. A kvůli tomu je to snad špatný film? Řeči... Eči... Či... I... Indy pindy intoidů, co tvrdí, že pochopili předlohu, protože ji přece četli (někdo několikrát) a pak museli hledět na tak hrozný film... Ale možná to ani nejsou inťáci, možná jsou to jen takové ty trumbery, odchované různými těmi Rodinnými pouty či Koljinky... To jsou teprve ty pravé dávky emocí :-))) . . . Hahaha... Inu, komu není... Každopádně Hillův film je bezesporu nadprůměrnou adaptací náročné předlohy! I kdybych měl říct >na motivy< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film dávám klidně bez emocí - a tu půlku navrch za ten Robertin nádherný perlově bílý Morgan Plus8. - - - P.S. Jó, tu knížku jsem nikdy nedočetl, prostě jsem jednou nějak přestal - a už to pak nešlo navázat ani začít znovu. Nevadí... Tak cinefilcci - odhoďte mindráky a podívejte se na ten film znovu! Samozřejmě v originále s titulky... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)
  • Matka Johna Irvinga nebyla v době jeho početí vdaná a sám Irving nikdy nepotkal svého otce. Kdykoliv na matku naléhal, aby mu o něm něco vyprávěla, odešel s prázdnou. Začal jí tedy vyhrožovat, že si bude muset okolnosti svého početí vymyslet. Matka ho k tomu vybídla. Výsledkem je kniha „Svět podle Garpa“. (HellFire)
  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)

Reklama

Reklama