Reklama

Reklama

Středozemní moře - moře nás všech

(TV film)
  • Francie Méditerranée, notre mer à tous
Francie, 2014, 84 min

Hudba:

Armand Amar

Hrají:

Gérard Darmon (vypravěč)

Obsahy(1)

Monumentálně zachycený život, příroda a obyvatelé v místech, kde se zrodily evropská civilizace a kultura. Další z velkých filmových projektů francouzského filmaře Y.-A. Bertranda (Home, Earth from Above, Human). Středomoří se stalo kolébkou západní civilizace. Vznikaly a zanikaly zde mocné říše. Nalezneme tady původ judaismu, křesťanství a islámu – ke kterým se dnes hlásí polovina lidstva. Ale zrovna tak se zde zrodilo vědeckého poznání. Dochází tu už po tisíce let k mísení obyvatelstva a kultur. Právě tady se lidé jako první naučili společnému soužití. Proč by se Středomoří nemohlo stát příkladem, z jehož zkušenosti by se poučily ostatní části světa? Název Středozemní moře znamená, že je to „moře uprostřed pevniny". Ale nebylo tomu tak vždy. Je zbytkem velkého oceánu, který před více než dvěma sty miliony let pokrýval velkou část zemského povrchu. Když se pak africká deska vydala vstříc eurasijské, začal se zmenšovat, až je obě tektonické desky zcela obklopily. V důsledku dávného mohutného nárazu se začaly zdvihat ostré vrcholy Alp a Pyrenejí a dodnes pomalinku rostou. Pohoří Atlas na území Maroka a Alžírska, Pyreneje ve Španělsku, Alpy ve Francii a v Itálii, ale také řecký Pindos, turecký Taurus a pohoří Libanon ve stejnojmenném státě – Středozemní moře je obklopeno horami. Vznikla tak jakási přírodní kolébka. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Moře nás všech je možnost, jak poznat dovolenkové destinace jako Egypt z jiné a možná ještě zajímavější perspektivy a to nejen proto, že záběry z nebes jsou podmanivé. Přijde mi, že krásu při pohledu z výšky získávají stejně tak slumy i uranové doly, pohled z nebes je prostě krásný a jen naše povědomí o stavu věcí tomu dává jiný rozměr. V tomto příkladu dává jiný rozměr hypnotický a laskavý hlas A. Strejčka a ještě více obsah jeho sdělení, v němž se spojuje historie a aktuální sociální témata. Kromě ptačí perspektivy totiž autoři zvolili zajímavý koncept pojmout celé Středomoří jako kolébku lidstva a jít v jeho stopách znamená začít Egyptem, který dal světu obilí, aby se ve století 21. stal jeho největším světovým dovozcem, Libanonem, který dal světu mořeplavectví a písmo, aby pak přenechal místo světové velmoci Řecku a tak dále až do současnosti... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Už tak neskutečně kouzelné záběry života ve Středomoří pořízené dronem s vynikajícím výběrem hudebního doprovodu předčil pro mě naprosto uchvacujícím zážitkem čtený komentář Alfreda Strejčka. Chvíli jsem měla zavřené oči a zvuk jeho sametového hlasu jsem nechala pronikat do svého nitra. Hned jsem je pak otevřela, protože jsem nechtěla přijít o celkový vizuálně poslechový zážitek. Tak tohle je jeden z mnoha dokumentárních filmů, které mám moc ráda. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument, ktorého sledovanie som si dokonalo užil. Prispel k tomu nielen široký historický záber, nádherné zábery z balóna, či lietadla, ale aj inteligentný komentár, ktorý divákovi sprostredkúva svojim úžasným hlasom Alfred Strejček. Pozitívne som vnímal aj fakt, že historický exkurz bol zakončený začlenením súčasnej "imigrantskej krízy" do diania v priestoroch okolo Stredozemného mora. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obrazově i vypravěčsky krásné. Doporučuji si pustit v zimě. To jsem nevěděl, že Libanon je tak přírodně zdevastovaná země, ale 4 miliony obyvatel v Bejrůtu to vysvětluje. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Záběry výborné, ale z komentáře je cítit příliš velká snaha o podporu migrace, přistěhovalectví, v rámci ,,hurá,, multi-kuti soužití. ,,Vždyť všichni věříme v jednoho Boha, vždy jsme se mísili, Marseille je krásnou ukázkou, že soužití může fungovat...,, :-)) Možná se měl spustit z těch výškových záběrů na zem, třeba v té Marseji. Možná by o tom soužití hovořil jinak, po tom, co by ho zmlátili a ukradli mu kameru. Vím o čem mluvím, já tam léta žil. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Filozofický a dosť depresívny pohľad na Stredomorie od minulosti až po súčasnosť a aj keď tých informácií tu je dosť, možno mohlo byť viac. Každopádne podstata je fajn, mňa to navyše trocha zas odnieslo niekam inam od vecí, nad ktorými som extra rozmýšľal, čo je pozitívum. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších dokumentů, jaké jsem kdy viděla! Středozemí je tak velké, tak bohaté po všech stránkách, že zachytit krásy a historii a hlavně ducha této pro mě určitě nejzajímavější části naší planety je nadlidský úkol. Ale pan Bertrand na to má! Opravdu zážitek a požitek! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Naše honba za nadbytkem asi nebude ta nejlepší volba...je zvláštní kolik komentářů vytěsnilo část nepohodlných informací o pustošení země a dalších informací... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý dokument, nie o mori, ale o živote ľudí okolo Stredozemného mora. Časovo zaberá obdobie od dávnych vekov začiatkov civilizácie až po dnešok. Najskôr ide o získavanie obživy, pestovanie obilia a obchodné cesty po mori, neskôr sa dáva dôraz na náboženstvá, ktoré vznikli v Stredomorí. Judaizmus, kresťanstvo a islam vychádza z jediného Boha a pritom má toľko obetí pri konfliktoch medzi sebou navzájom. Film obsahuje výlučne letecké zábery, to ma dosť prekvapilo, a nie sú to zábery hocijaké. Čo scéna, to umelecké dielo, prejdeme si, teda polietame si po všetkých dôležitých mestách a miestach Stredomoria a okolia. Komentár v českej verzii číta Alfred Strejček, jeho „dokumentárny“ hlas by som dokázal počúvať aj bez obrazu. Mierové a ekologické posolstvo filmu vyznieva trochu depresívne, keď si človek uvedomí dnešnú situáciu, a záver venovaný Líbyi a utečencom tomu nahráva. –––– Olivovník není jen strom, je to symbol. Středomoří končí v místech, kde už nerostou olivovníky. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hodně pěkný vobrázky, na který se nechalo koukat celou dobu. O zemích, který leží na okrajích tohodle "našeho" moře se toho člověk dozvěděl skutečně dost. Byla to takoá hodina dějepravy v kostce.Z některých záběrů se tajil dech, páč se krása přírody střídá s "krásou" civilizace, takže tady krásně můžeš vidět jak si žijou pěkně v panelácích jarabáci, turci, egypťáci, řeci. Né, že by to v Itálii nevo Španělsku vypadalo o hodně líp, ale tam ty panaláci sou fakt hnus. Jediný, co mi na tomhle dokumentu vadilo byly ty kecy o nábožentsví, sice sem se toho taky docela dost dozvěděl, ale poslouchat k těm krásnejm záběrům skoro pořád jen kecy o bozích mě prostě štvalo. Jinak hodně blízko k Earthu. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený dokument s kvalitním avšak příležitostně depresivním komentářem,konkrétně např. o suchu a nedostatku vody v budoucnu.HD záběry z ptačí perspektivy jsou fascinující. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o celém středozemním pobřeží, který je plný překrásných záběrů na nejdůležitější města, letoviska či území každé země, jenž se u moře nachází. Ke každé zemi i k danému místu je spousta informací, avšak těch nejdůležitějších, a tak se lehce zapamatují. Celým dokumentem tak kontrastují země tří světadílů - Evropy, náboženské Asie a chudé, vyprahlé Afriky. [431. hodnocení, 24. komentář, 88%] ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Osmdesátiminutové pohlazení na duši, které je z větší části zprostředkováno pomocí záběrů z určité výšky, takže nadhled nefiguruje jen z pohledu vizuálního, ale také z pohledu doprovodného komentáře, protože historické a geografické souvislosti jsou vysvětlovány nádherně. Dalo by se říct, že pro Evropana povinná četba! Skvělé! ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Docela dobrej dokument, na vypalenost ideální, HD letecké záběry bez mluvících hlav, to potěší! Akorát je to hrozně depresivní a nostalgicky, holt krize modernity ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera, překrásné scenérie. Natáčecím týmům všechna čest ;-) Jinak ovšem znalostí skutečné historie se autor trápí pramálo a kulturní tendence si vykresluje čistě účelově k obrazu svému. V nejlepším úmyslu se snaží sloužit své představě o lepším světě. Obávám se, že realitu značně míjí, ale to není ani první, ani poslední :( ()

subic 

všechny recenze uživatele

Vznik civilizací, náboženství, masivní turismus, olivovníky, voda a žízeň. Až na ten závěr. Severní Afrika a blízký východ se už teď potýká s nedostatkem vody, což vede místní obyvatele k emigraci. A my se jako o ně máme teď postarat? ()

Reklama

Reklama