Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak neviem? Peter Sellers a Shirley McLaine patria medzi mojich obľúbených hercov, od Hala Ashbyho som videl dva nadpriemerné a jeden (Návrat domov) výborný film. A na tom, že niekoho pokladajú za iného, než je, som sa výborne zabával už pri Sellersovom staršom filme Večierok. Boli teda splnené všetky podmienky na to, aby som si film vychutnal. A ono to nefungovalo. Na začiatku ma prekvapilo iba to, ako sa Sellers podobal na Felixa Slováčka. A zvyšok filmu som namiesto smiechu pri komických situáciách tŕpol, kedy sa to prevalí. A že sa to neprevalilo, považujem za najväčší zápor filmu. On to bol negramotný, desaťročia izolovaný a iba televíziou odchovaný záhradník. Človek musí patologicky pohŕdať Amerikou, aby uveril, že mu uverili. Takže suma sumárum neuveriteľný príbeh, takmer nulová vtipnosť a geniálny herecký výkon Petra Sellersa a zasa mi to vychádza na tri hviezdičky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bůh ho obdařil málem a v hlavě má piliny. Tak označuje žena, která se starala o jeho starého pána, našeho hrdinu. Jenže tenhle chlapík se nevědomky vydrápal až takřka nahoru, kde jednoduché myšlenky dokážou divy, což ostatně bývá naneštěstí mnohdy i v reálném životě. Víc mi sice sedly jiné satiry, ale zejména díky hereckým výkonům a nadčasovosti velmi dobré. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Málo veřejných osobností si troufá nečíst noviny." Negramotný zahradník Chance omylem zabloudil na politické výsluní, kde je jeho nechápavé mlčení bráno za jasný souhlas a kde se vždy najde někdo, kdo si dokáže jeho zahradnické poznatky vyložit jako složité ekonomické poučky. Chance sice občas potřebuje od pánů v oblecích poněkud krkolomější nahrávky na smeč, ale to zase tak moc nevadí, protože já jsem si na tomto poklidném, jemně sarkastickém snímku docela pochutnal. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková milá pohádka o frajerovi, který byl při tom. Peter Sellers působí celý snímek jako člověk, který spapal příliš mnoho houbiček. Celý humor je založen na tom, že poví nějakou hovadinu, kterou si ostatní přeberou po svém a mají ho za génia. Z čehož plyne, že to vtipné samozřejmě vůbec není. Film působí pouze na rovině laskavosti, kterou vnucuje divákům plnými doušky. Sám jsem byl po hodince přesycen. Proč si tolik lidí ujíždí na filmech o retoších mi zůstává záhadou. Neshledávám ve filmu vůbec nic úžasného. Uznávám, že není úplně debilní a má co říct, ale orgasmus jsem u něj rozhodně neměl. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. "Příběh o náhodě (A story of chance)." - "Jsem Chance, zahradník."... Geniální tiché herectví Petra Sellerse v roli zaostalého zahradníka s pevným stiskem ruky a jasnými úpřímnými výroky. "Pane prezidente, v televizi vypadáte mnohem menší." "Pokud nejsou poškozeny kořeny, vše je v pořádku."... "Jó, byl opravdu chytrý. Držet se na úrovni třetí třídy. Tomu všichni rozumí."... "Napište o sobě knihu." - "Já neumím psát." -"To nevadí, já taky ne, najdeme někoho, kdo ji za Vás napíše. Stačí, když si ji přečtete." - "Já neumím číst." - "No kdo z nás dneska čte?" - "Rád se dívám na televizi." Trailer: http://www.sms.cz/film/byl_jsem_pri_tom/ukazka ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)
  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)

Reklama

Reklama