Reklama

Reklama

VOD (1)

Na prašném úseku dálnice narazí turistka na muzeum, které vystavuje vzácné kriminální artefakty – a zneklidňující hlavní atrakci. (Netflix)

Recenze (89)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebyť nepodareného konca tak jedna z najšpičkovejších častí seriálu vôbec. Ponúka veľa otázok a zaujímavých zvratov. Len taký malý postreh: odkúsili by ste z jablka po černochovi? A po osadníkovi? Malá rasistická vsuvka, ktorú som si uvedomil len ja, ale samotná epizóda sa otočí v pomerne nútený rasizmus, kde miešané páry sú úplnou samozrejmosťou, hoci tvoria v USA len 8,4% no pre Netflix bežná vec. V každom prípade skvelý dojem z hororových pasáží, s predstavou o duši vlastnej ženy vo svojom tele ako nezvládnuteľné bremeno. Mieša sa tu veľa žánrov v utešený celok. ()

butnot 

všechny recenze uživatele

Tento díl je vyvrcholením toho, proč celá 4. série je naprosto špatně a v rámci konceptu "Black Mirror" už nemá co říct. Neřeším "vykrádačky" z předchozích sérií, neřeším přesun seriálu "z Británie do Hollywoodu", i ta třetí americká série se mi líbila, ačkoli je mi bližší britský styl. Ale pokusím se vyjádřit, v čem spatřuju hlavní problém: první dvě série zcela a ta třetí zčásti byly postavené na tom, že skrze osobní příběhy nastavují zrcadlo společnosti, problematizují jinak obecně pozitivně přijímané změny, které přinášejí nové technologické možnosti. Čtvrtá série původní záměr svým způsobem obrací na hlavu: ta naopak skrze jakýsi dosažený technologický pokrok v blízké budoucnosti líčí příběhy různých úchylů, podivínů, nebo jen jedinců, kteří technologickou vymoženost zneužili či zašli moc daleko... Příběhy se dějí na půdě technologicky pokročilejšího světa, jehož "zdravá podstata", na rozdíl od předchozích tří sérií, již není zpochybňována. V tomto posledním díle se hlavní hrdince stala životní křivda ne kvůli zvrhlému světu, ale kvůli zvrhlému jedinci, který ovšem už beztak byl společností za své činy odsouzen a jen přežívá v krachujícím muzeu.... Za horizontem onoho muzea a zavřené benzínky se zřejmě nachází svět, který není nijak špatný. horší než ten dnešní, vlastně podle tvůrců zřejmě naopak, protože onen "bílý zvrhlík", který prováděl komerční neetické experimenty a nakonec pro popularitu svého muzea "zotročil Černocha", je druhými ostrakizován a vytěsněm na okraj. Pomsta, která je na něm vykonána, je navíc zcela "konvenční", jakou si lze představit v každé době a v téměř každém westernu,pouze tu jsou "jiné" prostředky, absolutně se tu neproblematizují okolnosti "zločinu a trestu" jako v s02e02 - White Bear. Netvrdím, že tahle podoba Black Mirror si nemůže najít své fanoušky, kterým se líbí vyprávění takových příběhů, mně osobně už ale tohle nic neříká. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělé zakončení tentokrát vysoce nadprůměrné série. Tři příběhy v jednom byly odvěžující - každý z nich měl něco do sebe, opět dával najevo týrání vykonávané na virtuálním vědomí a přinesl uspokojivou pointu. Po tom, co seriál předvedl minule, to byla hodně silná náprava a už teď se těším na další dávku dílů s novou sérií! 95% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každé muzeum má nějaký svůj tahák. Tohle kdesi v poušti vystavuje vzácné kriminální artefakty, ale mezi nimi je něco speciálního. Přesvědčit se o tom přijela i jedna osamělá turistka. Námět je načrtnutý ve stylu White Christmas, tedy víc příběhů, které spojuje nejen skličující atmosféra. Některé z těchhle tří by rozhodně utáhly vlastní epizodu, všechny drží nad vodou zajímavý nápad. Nakonec místy až groteskní díl s mnoha žánrovými úskoky, celkově palec nahoru. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

+3* poslední díl 4. série je taková mozaika různých příhod, jejichž společný jmenovatel jsou mozkové implantáty. Je to takový žánrový mix, který s nadsázkou představuje podivné muzeum kdesi v poušti. Trošku tu recyklují nápady z předchozích dílů, ale stále je to lepší průměr [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • V múzeu je možné krátko vidieť skutočný hrnček Jane Fondovej z jej zatknutia v roku 1970 počas protestu proti vojne vo Vietname. (Arsenal83)
  • Nish (Letitia Wright) odkazuje na epizódu Hated in the Nation (2016) svojim citátom: „(...) práve sa posunuli k ďalšiemu vírusovému justičnému omylu, na ktorý môžu zavesiť hashtag.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama