Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 5 (2019) (série)


Smithereens (S05E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Smithereens
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnský řidič sdílené taxislužby unese zaměstnance společnosti provozující sociální média a vyvolá mezinárodní krizi. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

Weehaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku se dal tušit celkem připitomělý důvod "naléhavého" hovoru taxikáře s IT bohem. Taky průběh epizody nepřekvapil, a samozřejmě, že se na konci dozvíme, jak je ten kluk nešťastná opravdu nešťastná, když mu scénárista nechal zakukat celou rodinu, aby konečně došel k poznání, že celá ta IT bohovina je veskrze o hovně, že jo. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vodič taxi služby Chris Gillhaney vezme ako rukojemníka stážistu Jaydena, ktorý pracuje pre populárnu sociálnu sieť Smithereens a má jedinú podmienku, pod ktorou ho prepustí. Chce sa rozprávať zo zakladateľom siete Billym Bauerom. Po predchádzajúcej epizóde mi táto prišla ako balzam na dušu, aj keď páchateľ je muž beloch a obeťou černoch. Skúste za posledné dva roky napočítať filmy, v ktorých sú zápornými hrdinami iný ľudia ako belosi. Podobných filmoch už bolo trochu viac, treba uznať že najmä Chrisov britský akcent pridal časti trochu viac čara a trochu ju spestril. A prirodzene nepozerajte na ten instagram za volantom... ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nutí někdo Charlieho Brookera, aby byly epizody Black Mirror tak dlouhé, jak jen je únosně možné? Protože ty, co by vydaly na slušných 20 minut, mají většinou 40 (což chápu, dvacetiminutovka se na dramatickou antalogii nehodí), ale ty, co by byly na 40 minut tip top, mají z nějakého důvodu vždy přes hodinu. Celý seriál je založený na prezentování anekdotických příběhů na téma technologie a údernost je tu pak klíčový faktor. Jen málo epizod to ale opravdu chápe a pohybují se v podivném limbu, kdy se všemu věnuje času moc na to, aby stačila samotná pointa anekdoty, ale všechny ty věci navrch k ničemu nevedou. Neúnosné natahování bez účelu je na téhle epizodě vidět obzvlášť. Ten čas se tu mohl proměnit v vývoj kontaktu mezi dvěma muži v autě, což je prvek, který ta epizoda absolutně neřeší. Vztah obou je celou dobu statický a prázdný, zatímco je přidáno X ničemu nesloužících scén zastavujících děj. Ani závěrečný dialog nenabízí katarzi, zbytku epizody se k němu nepodařilo nasměřovat dost linek, které by se v něm mohly střetnout. Neekonomičnost a neefektivita vyprávění Black Mirror je už prostě trademark a celou sérii pro mě táhne dolů. Brooker by hodně potřeboval nějakého ko-scenáristu, který by jeho neschopnost rozpracovat námět a plnohodnotně jím vyplnit stopáž vyvážil. Brooker umí gradovat výhradně zvraty a odhalováním nových informací, jak se k anekdotickému vyprávění hodí - ale s tím si nevystačí vždy, a vystačí si s tím míň u větších stopáž. A jeho neschopnost ve vykreslování živoucích postav je pak hodně velkým kamenem na noze. Zvlášť ve chvíli, kdy už zjevně došly nové zvraty a pointy a seriál už moc neví, o čem by mohl ještě být, tak buď variuje staré náměty, nebo rozvádí tak banální technofobické báchorky, že by se za to první série styděla. Hodnotím tuhle epizodu pořád docela slušně, protože to je pořád výš než bezradná čtvrtá řada a je to přece jenom o kousek soustředěnější - ale pořád to není dost. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

+3*+1* za pointu Další díl, který je obsahově i provedením průměrný. Že sociální sítě jsou závislácké, si uvědomuje určitě každý, i ten kdo je na nich. Přesto samotná pointa je vlastně tak jednoduchá až je geniální, a tu si uvědomíme opravdu až po shlédnutí a přesto s tím nic nenaděláme ... a vlastně taky proč? ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonca aj Metalhead bol viac Blackmirror epizódou ako táto nie príliš funkčná, nevydarená, nevýrazná a neoriginálna hlúposť s patetickým rádoby koncom. Wtf...? Jediné čo ako tak funguje je dávkovanie informácií o motivácii hlavnej postavy. Od istého bodu je však už úplne jasné, kam sa to celé bude uberať. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (8)

  • V jednom z konců interaktivního filmu Black Mirror: Bandersnatch (2018) se objevil na novinkové liště zpráv název této budoucí epizody „Smithereen“, což je také název sociální sítě používané v této epizodě. (hansel97)
  • V epizodě se objevuje téma typické pro celý seriál, a tím je odvrácená stránka mobilních telefonů, na kterých vzniká závislost a mohou být zneužity proti nám. Podobným tématem se již zabývali epizody Pád střemhlav (2016) a Sklapni a tancuj (2016). (hansel97)
  • Prosklená vila se nenachází poblíž Utahu a dokonce ani ve Spojených Státech, ale ve Španělsku v poušti Gorafe spadající do provincie Granada. A právě zde se nejen fanoušci seriálu mohou ubytovat za necelé 4 tisíce korun na noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama