Reklama

Reklama

O pevnosti, která se stala symbolem vzdoru. O obráncích, kteří se stali symboly hrdinství... Je rok 1836 a sedmi tisícová mexická armáda pod vedením generála Santa Anny pochoduje na sever přes území Texasu. V cestě jim stojí bývalá misie a nyní nouzová pevnost Alamo v San Antoniu, kterou nařídil americký generál Houston (R. Boone) bránit, a zdržet tak nepřítele, dokud se mu nepodaří sestavit bojeschopné vojsko. Obranou polorozpadlé pevnosti pověřil plukovníka Williama Travise (L. Harvey), jenž má po svém boku také velitele dobrovolníků Jima Bowieho (R. Widmark) a bývalého kongresmana opředeného legendami Davyho Croketta (J. Wayne). Před Alamem se za pár dnů začnou formovat mexické pluky, posily stále nepřicházejí a napětí uvnitř pevnosti se stupňuje. Konflikty vznikají hlavně mezi tvrdošíjným Travisem, který se snaží zoufale držet obránce pohromadě i za cenu lží, a Bowiem, který Travisovo velení nehodlá respektovat. Roztržky však musejí jít stranou. Santa Annův úder se blíží a osamocená dvoustovka mužů se bude muset postavit tváří v tvář mnohonásobné přesile, aby získala drahocenný čas pro Houstona… John Wayne se zajímal o zfilmování slavné bitvy o Alamo již od roku 1945 ještě pod hlavičkou studia Republic Pictures, ale svůj vysnění válečný western se mu podařilo dokončit až se svou vlastní společnosti Batjack v koprodukci s United Artists v roce 1960. Sám se navíc chopil režie a zainvestoval projekt jedním a půl milionem dolarů z osobních zdrojů. Snímek se se svým konečným rozpočtem dvanácti milionů dolarů zařadil ke kolosálním produkcím té doby jako Spartakus (1960, taktéž 12 milionů), Ben-Hur (1959, 15 milionů) či Pád říše římské (1964, 16 milionů). S dvacetimilionovými tržbami se jistě nestal propadákem, ale v poměru k rozpočtu ani výrazným kasovním trhákem. Do již tak vysoké ceny filmu se započítala i částka za stavbu autentické repliky původní pevnosti s celou vesnicí, kterou trvalo vybudovat dva roky. Ta se ale následně stala hojně vyhledávanou filmařskou lokací pro více než stovku dalších projektů, nejčastěji westernů jako Dva jeli spolu (1961), Bandolero! (1962) nebo minisérii Osamělá holubice (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pro Američany je Alamo symbolem hrdinského odporu hrstky statečných mužů bojujících za svobodu a nezávislost Texasu proto obrovské přesile mexické Santa Annovy armády. Výborný válečný western s jedinou vadou - víte, jak to dopadne. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/video/12014/Alamo-The-Original-Trailer-.html Pozn.: Viděno napodruhé to bylo ještě lepší, kromě výpravně a akčně natočené bitevní vřavy jsem si lépe vychutnal i výborně napsané dialogy a taky soupeření tří plukovníků. Zvyšuji hodnocení na plnou palbu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film je pre mňa asi jedným z najrozumnejších stvárnení udalostí okolo Alama v roku 1836. Nepostrehol som výrazné ponižovanie Mexičanov ako to bolo v neskorších dielach. Masové scény stály za pozretie. Problém je však v dĺžke filmu, ktorá na svoju veľkosť neponúka zaujímavejšie situácie, je v nej veľa prebytočných rozhovorov, herecky ani po iných stránkach to nie je oslnivé a v podstate je to nuda. Ku kvalitným svetovým dielam to neradím, je to skôr bežný film napriek veľkosti, kde sa nejedná o žiadny malý western. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh Alama je velice slibným tématem, ovšem v případě tohoto 167 minut dlouhého režijního počinu Johna Waynea mi přijde takový nemastný, neslaný a poněkud zdlouhavý. Přesto však oceňuji mírnou dávku humoru (typickou pro Wayneovy snímky), aranžování scén, hudbu, herecké obsazení, určité myšlenky (převážně patriotistické) a scény před blížícím se konečným útokem. Závěrečná bitva sice není nikterak velkolepá, ale dojem z jinak trochu rozpačité podívané mi napravila. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Texaská pevnosť Alamo a boj o ňu je dodnes symbolom oddanosti a odvahy. Tento film produkoval i režíroval J. Wayne, plus hlavná rola, teda J. Wayne je kompletne "alamovaný", ale za výsledok mu skladám poklonu. Samozrejme bez chýb to nie je, je to skôr jednostranný pohľad na udatných texasanov a dobrovoľníkov z Tenessesse. Mexický generál Santa Anna je tu skôr v polohe toho vzadu, čo vydáva povely. Davové a akčné scény v záverečnej bitve sú veľkolepé a sú dokonca lepšie ako v nedávnom novšom spracovaní - Pevnost Alamo. Z taktického hľadiska mi nedalo a vŕtalo mi v hlave prečo nestavali barikády, nekopali jamy okolo pevnosti, nerobili pasce...Pri takýchto útokoch sa to samo pýta, času na to mali dosť. Ja viem , whisky bola lepšia...Navyše tony pušného prachu trestuhodne nevyužili, teda aspoň vo filme. Film je solídnym kultúrnym zážitkom, navyše dostanete aspoň základné informácie o tejto významnej historickej udalosti. 80%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

David Bowie A Džimi Cricket v akci. Kucí si zalezli do kláštera a moc se jim tam líbilo, takže je nevyhnala ani méšická prezident Svatá Anna. Po dobrém, tedy. Zpupně se mu vysmáli ze zídky, čímž bylo zaděláno na příběh, nad kterým si kdejaký americký patriot tříská hada dodneška. A Mexikány od té doby už nikdo nikdy nebral vážně.... Film je plný patosu, nabubřelých proslovů a čepic z přejetých bobrů, ovšem coby ,,klasiku" si to klidně dejte bez váhání. ()

Galerie (238)

Zajímavosti (17)

  • Při stavbě repliky pevnosti Alamo se vycházelo z původních zachovalých plánů. (Karlos80)
  • Velkým šlágrem se stala „Green Leaves of Summer“, píseň od Paula Francise Webstera s hudbou Dimitrije Tiomkina, nazpívaná vokální skupinou The Brothers Four. V roce 1961 byla píseň nominována na Oscara; soundtracku byl udělen Zlatý glóbus za nejlepší originální hudbu. U nás ji nazpívala skupina Rangers pod názvem „Vina vína“. (sator)
  • Richard Boone dorazil na natáčení s plnovousem. Později mu to bylo často vyčítáno, jelikož jeho postava, generál Houston, vousy neměl. (Karlos80)

Reklama

Reklama