Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Epický příběh přátelství, lásky, prohry a zklamání zasazený do prostředí vzpoury v Indii v roce 1857. Britští kolonialističtí vladaři plení zemi, chovají se nespravedlivě a vzbuzují v obyvatelích odpor. Nejhorší ze všeho je, že Indy využívají pro svou armádu jako pěchotu, aby tak mohli regulovat populaci v zemi. Po podrobení začíná Indie formovat své revoluční myšlenky a připravují převrat. Je to příběh přátelství a závazné loajality mezi Mangaly a hrdinnými Indy a britským důstojníkem Williamem Gordonem, který přesahuje meze veškerých lidských představ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Hudební čísla bych kompletně vystříhala (absolutně se nehodila k dramatickému ději) a pak bych byla docela spokojená. Velmi slušné historické drama s dostatečně napínavým dějem, nadutými anglickými padouchy a zneužívanými Indy, kteří toho konečně začali mít dost. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak i Bollywood, zdá se, prolamuje další tabu. Ne, polibek na plátně, natož milostná scéna (v podání Indů) jsou stále eticky nepřípustné. Ale jako houby po dešti vznikají teď historické filmy jako tento, zabývající se dříve pod pokličkou drženým koloniálním obdobím. Né, že by to byl nějaký osobitý film, Bollywood kopíruje a přejímá o sto šest (platí i o hudbě). Ale přidává své osobité koření a velkolepou rozmáchlost, díky kterým i obehrané klišé může chutnat zajímavě (platí i o hudbě). Skutečně vypjaté a dramatické momenty, skromný počet muzikálových čísel, navíc plně integrovaných v příběhu, snaha o skutečnou historickou interpretaci (či možná lépe historizující - příběh je z velké části vymyšlený), to jsou věci, díky kterým rád přehlédnu ten někdy brutální střih a celkovou poněkud neukotvenou formu. Příběh má opět patosu a patriotizmu na rozdávání, ale každá země prostě potřebuje svého hrdinu. Ostatně bez těchto ingrediencí by to snad ani nebyl Bollywood. Alespoň prozatím. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Baladu o Mangal Pandeyovi osobně velice vítám jako nástupce staršího Lagaanu. Na období britské kolonizace stojí a padá základní západní mýtus o Indii a ten je dále třeba užívat právě ve filmech tohoto typu. Českého diváka pak inspiruje a zároveň zahanbuje, protože my jsme si svůj státotvorný mýtus pro změnu ušlapali sami a nezdá se, že by nám nijak zvlášť chyběl. Tolik naše vina. Ve Vzpouře jsou atraktivně zkombinovány nejožehavější otázky roku 1857 a stejně tak vynikající herecké výkony Aamira Khana, Toby Stephense, Rani Mukherjee a třešničky v podání Kiron Kher. Hudební vložky mohou připadat anorganické jen divákům, kteří příliš zkušeností ještě nemají, já jsem si pošmákla zejména na svátku Holi. A už za 90 let měli Indové samostatnost... trocha pýchy je rozhodně na místě. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bollywoodských filmů je v naší kinodistribuci jako šafránu, takže člověka vždycky potěší, když nemusí nic objednávat ze zahraničí a může si pro vyvolený disk dojet třeba i tramvají. Vzpoura ovšem úpně typickým bollywoodským filmem není, celkovým pojetím se nijak neodlišuje od západního (pseudo)historického standartu a vlastně je to právě nátěr indického patosu, co jí přidává šmrnc. Totéž platí o vášnivém herectví vesměs dobře známých tváří. Aamira Khana si po prvotních nesympatích musím definitivně zařadit mezi oblíbené herce a na Rani Mukherjee (tradičně v roli prostitutky) se prostě vždycky dobře dívá... :-)_______________P.S: Největším zločinem českého DVD jsou nepochybně úděsné titulky, do nichž autor zanesl několik skutečných perel. Jednou tam mluví o "osobě" jménem Rámajána (!), u názvů měst používá tu české, tu anglické transkripce a než to člověku dojde, tak stále přemýšlí, co je to ta "společnost Raj"... Největším gólem je ovšem záměna krav za psy - taková základní neznalost by se panu překladateli v některých restauračních zařízeních mohla vymstít :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí kolonií mám nesmírně rád. Zde sledujeme pozvolna se měnící klima, které vedlo k odchodu Britů z Indie. Čekal jsem petrobarevný ušmudlaně uřvaný film (tak typický pro bollywood) a byl jsem místo toho mile překvapen. Samozřejmě se západními historicko-válečnými filmy se to úplně srovnávat nedá. Pořád je z toho cejtit karí a ty choreografické vložky....ehm.., no ale i tak jsem se dobře bavil. * * * ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Indické povstání 1857-1859 je jednou z mých oblíbených historických událostí už od dětských let, kdy jsem si přečetl Assollantův román o kapitánu Korkoránovi, Jiskře a jejich indických dobrodružstvích. Proto jsem si nemohl nechat ujít snímek barvitě popisující počátek jedné z významných dílčích vzpour ve vojsku Východoindické společnosti. Ve filmu jsou velmi hezky a podrobně zachyceny různé historické, společenské a zejména mocensko-ekonomické souvislosti, díky velkorysé produkci se nešetřilo na dobových reáliích a nechybí ani romantika a pár hezkých tanečků. Snímek jsem nesehnal jinak než s českým dabingem a ten se bohužel svojí kvalitou nijak neliší od titulků o nichž ve svém komentáři píše Niktorius. To mi zážitek z filmu ani příliš nezkalilo, jen té Rani mohlo být tedy mnohem, mnohem víc :D. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Pan režisér, je nejspíš veselý indický muslim. Tak ho musím poprosit, aby mi vysvětlil, jak může být brahmán vojákem ? A ještě vtipnější mi příjde, když brahmán křičí ,,Allah akbar,, . To už to může křičet rovnou Papež. 50% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po přečtení příslušných hesel na Wiki ani nejde říct, že film nabízí zidealizovanou historii. Film zobrazuje historii z velké části úplně vymyšlenou, podřízenou mýtu o brutálních britských okupantech a hrdém indickém národě, který se nenechá ničím zlomit. Je to historie, jakou bychom si přáli všichni: plná statečných sebeobětavých mužů a krásných žen, hrdinných gest a nezapomenutelných proslovů. Prostě historie, která s realitou nemá vůbec nic společného. ____ Když tohle pomineme, je to docela mrštně natočený příběh beznadějné vzpoury, se sem tam trochou romantiky a dojemnými scénami loučících se přátel anebo milenců. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film mě zklamal hlavně ze dvou důvodů. Měl jsem pocit, že musel být natočen na konci "osmdesátek" nebo začátkem devadesátých let, teď jsem si přečetl, že se tak stalo v roce 2005 a pořád se mi tomu nechce věřit. No, a pak jsem čekal něco ve stylu "Vzdálených vrcholků hor" a dostal jsem jen tohle drama se zpěvy a tanci. I když jinak příslušníky tohoto etnika příliš nemusím (jejich rádžastánští příbuzní bydlí přes ulici), na Rani Murkherjee se mi nedívalo špatně, Toby Stephens šel na maškarní ples za piráta, což pro mě byla po Black Sails zátěžovka na bránici a v závěru jsem se konečně i něco podstatného dozvěděl. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k ťažkej téme sa mi film spracovaním páčil, Aamir je síce Aamir, srandovný, rola PK mu v mojich očiach úplne prischla a nemôžem sa s sním ako dramatickým hercom nejako stotožniť, smola. Film sa mi ale napriek všetkému páčil. Škoda len tých DERAVÝCH titulkov, ak si niekto myslí že v historickom filme texty rozprávača nie sú dôležité.... ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Indickejch filmu jsem zatim videl jen par a muzu rict, ze tenhle patri z tech nekolia mezi lepsi. ALe i tak mam dost potiz prijmout bollywoodskej styl - ty zpevanky a kriklavy kostymy + fkt stedra lopata patosu a nehorazny prehrvani indickejch hercu (pro ne prirozeny), to mi to trochu kazi. Tenhle film rozhodne neni sracka, jen to je trochu mimo muj salek. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

V podstate slušná historická dráma, ktorá viedla k masovému povstaniu Indov. Postavy sú ale všetky čiernobiele, a vôbec všetko je iba zlé, alebo naopak dobré, a s veľkou dávkou pátosu. Typické etno-hudobné vložky boli ako vždy zbytočné, ťažkohudobné a veľmi vtieravé. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce po indicku, ovšem pouze v průměrném balení. Úvod je zbytečně zdlouhavý a tím je vlastně silně přetažená celková stopáž. Samotná vzpoura vypukne prakticky až po jeden a půl hodině, kdy se už mnohé filmy schylují k závěru. Tady ale začíná ta nejzajímavější část, která by si zasloužila o hvězdičku víc. Hodně mi vadily zpívající a tančící scény, které se k takovému typu filmu vůbec nehodí. Místy tím z toho indičtí filmaři udělali téměř muzikál a je mi záhadou proč. Jinak si myslím, že na indickou tvorbu jde o celkem zdařilý počin, který má ale nějaký hlubší smysl snad jen pro samotné indy. ()

amarth 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o historický film vyrobený v Indii, není to vůbec zlé, avšak pokud se ocitáme v roce 1857 a Indové si ulítávají na tamním moderním popíku, trochu to tahá za vlasy. Některé scény jsou hrány dost s křečí a v afektu, který je však do jisté míry Indům vlastní. Výprava musela v celk. rozpočtu přijít dost zkrátka. Filmy, od kterých nečekáme zázrak,už dle primárního vzhledu kupř. obalu, umějí i překvapit. Jsem spíš překvapen, než zklamán či nadšen:) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Solidní film o první velké vzpouře, která trvala rok, a po ní se místo Východoindické společnosti ujala vlády v Indii sama Británie. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Nečekaně komplexní záležitost snaživě probírá motivaci všech zůčastněných a dějinné i kulturní okolnosti, přestože od začátku jasně (a logicky) straní jedněm z nesmiřitelných protivníků. Jinak se však jedná o standardní historické drama z indické produkce, které se může pyšnit povednou výpravou, propracovaným scénářem a pohlednými muzikálovými vsuvkami, které vhodně doplňují a vyvažují dramatický děj. A musím říci, že ačkoli snímek pojedává - abych jej citoval - o jednom z nejkrvavějších povstání dějin, ve filmu samotném je kupodivu minimum mrtvých těl i válečných scén. ()

embee 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná historická podívaná, občas narušovaná hudebními vstupy, které většinou sami o sobě nejsou špatné, ale nevhodně vložené do děje filmu prostě ruší. Jakoby tvůrci chtěli do historického snímku vtěsnat i muzikál. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do dějin, které naivním pitomcům pomůže pochopit, co jsou ve skutečnosti Anglosasové zač. Kdo nám dnes vládne a kdo chtěl vždy vládnout? Nahlédnutí na kapitalismus v celé své kráse. A to je jen jedna malá kapitolka z dějin imperialistických anglosaských zvířátek. Indové to umí natočit, jen je škoda, že to západ nechce posílat do kin. Asi ví proč. ()

Reklama

Reklama