Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 018)

tron 

všechny recenze uživatele

„Zhyň!“ Brutálne svalnatý kráľ Leónidás vyráža do boja s tristo najvernejšími n(pardon, s ochrankou) v mene cti, sebavedomia a svojich žien (a v neposlednom rade detí), aby sa vrátil so štítom, alebo na ňom. Strhujúca akcia, kultové scény (vlk, studňa), neuveriteľná vizuálna podoba a podmanivý výsledok, ktorý berie dych a rozhodne nie je určený detskému divákovi. Mne sa film páčil o kúsok viac, ako Millerov grafický román. Aby film dosiahol celovečernú minutáž, museli byť natiahnuté niektoré vedľajšie dejové linky z komiksu, čo je napr. u kráľovnej skvelý ťah. Alebo: v komikse bol boj Sparťanov s Xerxésom príliš skratkovitý; vo filme sú jednotlivé akčné strety, bojové sekvencie a strategické záležitosti detailnejšie rozpitvané a funguje to lepšie. Rovnako po výtvarnej stránke sa mi film páčil trochu viac, keďže Millerova kresba je miestami síce úchvatná, ale zároveň značne špecifická a nesedí každému. Inak, Miller sa na scenári nepodieľal. "Iba" na produkcii. Film pri 65-miliónovom rozpočte na celom svete zarobil 456 miliónov, čo dodať. Oceňujem aj skvelý kasting (Butler, Santoro, Fassbender, McHattie, Headey). Po logickej stránke by som nebol taký prísny, ako niektorí iní, mnohé veci majú zmysel, len treba film pozerať poriadne (druhá záplava šípov bola taká smrteľná proste preto, že na rozdiel do prvej sa nestihli dostatočne včas kryť). Jediné, čo mi v tomto smere vadilo (a nechápal som tomu pravdupovediac ani v komikse) je symbolické škrabnutie Xerxésa. Chápem, že to bolo dôležité (= boh nekrváca a tým pádom ak on krváca, nie je boh a takto to budú vnímať aj jeho poddaní), ale... nebolo jednoduchšie mu ten šípom proste hodiť rovno doprostred čela? A trocha mi vadilo aj to, že na začiatku je sparťanský výcvik detí brutálny, ale keď Leónidás vychováva vlastného syna, už to vyzerá skôr ako policajt zo škôlky, vrátane pusieniek. P.S. - Nedá mi nespomenúť šokujúci český dabing. "Dedičné prasatá" namiesto "zdegenerované prasatá" by som ešte bol ochotný tolerovať. Ale pri "Nie je dôvod, prečo byť úctivý" (namiesto "Nie je dôvod byť necivilizovaný.") mi stúpol tlak na 500. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Fans pražské Slavie asi při některých větách musí značně trpět, naopak sparťani asi začnou mávat šálama a křičet Horst Siegl. My ostatní si můžeme v klidu užít dalšího masakru ze kterého stříká krev až do branky pražské Slavie. Mě osobně film silně překvapil a nebejt těch keců ve Sparťě, které se prostě do tohoto druhu filmu nehodí, dal bych možná i plnej počet. Film se měl trošku zkrátit a zaměřit výhradně na boj a akční scény, to by po tom byla ta správná lahůdka a vůbec by mě nevadilo, kdyby tam sparťani přitáhli například tank a začali to tam do těch peršanů mydlit třeba stíhačkama. Mě je to úplně u prdele, hlavně, že za chvíli začíná hokejova extraliga Sparta - Litvínov a já už se nemůžu dočkat jak si ve stařičké holešovické hale všichni společně zařvem THIS IS SPARTA !!!!!! ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Už mě pomalu začínaly nudit filmy libující si ve vizuálních orgiích a myslící si, že tím, že nepoužijí nic než počítačové exteriéry, dvě až tři barvy, spoustu zpomalených nebo zrychlených záběrů a hodně krve už nepotřebují nic dalšího a lidi budou jásat. Bitva u Thermopyl dovedla tohle schéma do extrému a mě málem unudila k smrti. Na tuhle hru odmítám přistoupit. Dvě hodiny červeno-žluté (resp.v noci červeno-modré) slátaniny, která se ani nesnaží naznačit nějaký příběh, která vykrádá na co si jen z historických filmů vzpomenete (Gladiátora ale nejvíc - scéna v ječmenu bije do očí, včetně hudby), přetéká naturalistickými boji a litry krve, ale přitom nechává diváka chladným ke komukoliv, kdo zemře. Herci nedějlají nic, že velmi expresivně vydávají rozkazy a řvou rádobyhrdinské věty a ani hudba za moc nestojí - mně neznámý Tyler Bates se ani nepokouší být originální, to, co stvořil, nejsou citace, ale do uší bijící opisování. Už dlouho jsem nelitovala nějakých dvou hodin tak, jako po dokoukání "300". ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ani obrovsky prival testosteronu srzk vskutku krasne obrazy nedokazal celkom prekryt dejovu riedkost silou-mocou natahovanu na celovecernu stopaz. Ta je znama uz z predlohy, ale pri 300 som podobne ako pri filmovom Sin City znova pocitoval, ze tam, kde comics ponuka moznosti prekryt svoje ciastocne neduhy aktivnym zapojenim citatela skrz jeho imaginaciu, tam film tuto moznost postrada. 300 je technicky brilantna jazda, ovsem skratkovite chladna - ultrastylizovane zabery potesia oko, tam ale rozkos aj konci. Vulgarne povedane, filmova 300 je masturbacia, ktora sice rovnako ako sex vyvrcholenie prinasa, ovsem jeho intenzitu nedosahuje. Update: Na druhe pozretie celkovy dojem este klesa a vyzeranie zaverecnych titulkov zial kontrastne narasta. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mnoho slov (vypravěč je opravdu zbytečný), moho gest a když dojde k první, druhé a dalším bitvám, říkáte si, že už snad po sto padesáté osmé nemusíte vidět krev, stříkající přes celý obraz. Leč děje se to pořád, až do omrzení. A následují srdceryvné okamžiky a přátelsky chlapské poplácávání po zádech, ale co na tom, vytane-li vám na mysl, že pokud se ve snímku někdo ohání svobodou, tak pouze pro válečníky, nedej Bože být homosexuálem, postiženým, knězem, politikem nebo filozofem. Ženy mohou vzdychat nad "struhadlem" Gerarda Butlera, já bych mohl třeba nad scénou soulože s královnou, nic proti, ale u filmu, který stále předstírá něco víc, by to bylo vyloženě stupidní. Aspoň, že snímek rychle utekl. 50%. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • Svou verzi příběhu bitvy u Thermopyl, neinspirovanou komiksem Franka Millera, průběžně plánoval i režisér Michael Mann. Po vzniku (a úspěchu) tohoto snímku ji samozřejmě odložil na neurčito. (NIRO)
  • Scéna kdy se na Peršany zbortí zeď z mrtvých těl, byla natáčena třemi kamerami. (Witta)
  • Výroba masky obra trvala týden a půl. (Witta)

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama