Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý astronaut NASA Charles Farmer (Billy Bob Thornton) se odmítne vzdát svého snu podívat se alespoň jednou v životě do vesmíru. Na rodinné farmě si začne ve stodole stavět vlastní raketu, která by ho vynesla na oběžnou dráhu. Jeho „vesmírný program“ samozřejmě vzbudí zájem sousedů, kteří se jeho „kutilstvím“ dobře baví. Další, koho začne Charlesův sen zajímat, jsou novináři, kteří větří skvělý příběh na titulní strany. Na druhou stranu vláda neshledává na stavbě soukromé vesmírné lodi nic zábavného. Naopak považuje Charlesův koníček za podezřelý a postupem času za možné ohrožení, které je nutné zastavit. Jediný, kdo věří v Charlesův sen je jeho manželka Audie (Virginia Madsen) a jeho bývalý kolega z NASA (Bruce Willis). To, co začalo jako neuskutečnitelná fantazie jednoho snílka, začíná získávat reálnou podobu.

Hlavních rolí se ujali fantastičtí herci. Astronauta - farmáře si zahrál Billy Bob Thornton (Banditi, Ples příšer, Santa je úchyl!). Jeho manželku ztvárnila Virginia Madsen (nominace na Oscara za nejlepší vedlejší herecký výkon ve filmu Bokovka, Spider-Man), jeho kolegu z NASA Bruce Willis (Sin City – město hříchu, Rukojmí, Banditi). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný, poetický snímek o americkém donu Quijotovi, bláznivém jižanském farmáři, bývalém leteckém inženýrovi a neúspěšném astronautovi, který se si vzal do hlavy za každou cenu uskutečnit svůj celoživotní sen - dostat se po vlastní ose do vesmíru... Proto si za podpory své rodiny a posměchu všech ostatních staví na své farmě ve stodole kosmickou raketu a plánuje uskutečnit svůj záměr. O jeho plán se ovšem začnou zajímat americké federální úřady, dle jejich názoru na něco takového nemá právo, a posléze i média a astronautův záměr začíná být ohrožen... Tahle americká komedie má sílu, šarm a ukázkový potenciál neztraceného lidského ideálu, přesto se tváří nenápadně a jakoby nezávisle. Tvůrci v ní oslavují nejenom tvrdohlavou snahu uskutečnit svůj celoživotní sen, ale i tradiční americké hodnoty - sílu rodiny, pracovitost, začlenění v komunitě, propojení s půdou... Zajímavý je též plastický herecký výkon Billyho Boba Thorntona, který svou postavu zatlačuje kamsi do pozadí, čímž více vyniká její ikonografie (ikona astronauta - surrealistický začátek filmu s na koni se projíždějícím kosmonautem po texaské pastvině, ikona farmáře, ikona dokonalého amerického otce, ikona syna...). Vskutku nádherný film o uskutečnění amerického snu, jakož také o tom, že se někdy vyplatí bojovat i proti větrným mlýnům... ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

V podobě animovaného filmu o tomtéž by bylo zdejší ohodnocení nejspíš mnohem výš. Přenesením do hraného, poctivým způsobem natočeného filmu, vzniká dojem, že půjde o sci-fi drama, ale ono přijde něco jiného a divák může cítit zklamání. Astronaut je především krásný americký rodinný film o životních snech a snaze si je splnit. Originální, příjemný, skvěle zahraný kousek, který by na čsfd měl mít 85 %. ()

Reklama

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Nemohu to unést. Co ? Tu tunu klišé. Je to celé nesmysl, ale to, že se člověk nemá vzdát svých snů, je pravdou. Ovšem cena, kterou by člověk mohl v případě "Astronauta" Farmera zaplatil, by byla příliš vysoká. Ještě, že se jedná o rodinnou popcornovou zábavu se vším všudy. Rozhodně mě NIC nepřekvapilo. ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Námět vynikající a uchopitelný, zahráno příjemně, pohodové tempo...pocaď stále za 4*. Jenže vše jde až moc pohodově a podle plánu. A je to tak smutně nereálné. Ještě bych bral, kdyby se stalo co se mělo stát na jeden pokus. Ale dva? Nereálno umocněné. Pokud by to bylo mělo být skutečné drama, věřim, že by z toho šlo vytřískat mnohem více. Ve výsledku je to ale stejně dobrý film hodný shlédnutí. 6,5/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDYŽ JSEM BYL MALÝ KLUK, ŘÍKALI MI, ŽE MŮŽU BÝT VŠÍM ČÍM CHCI. ZA VŠECH OKOLNOSTÍ. MOŽNÁ JSEM ŠÍLENÝ, ALE STÁLE TOMU VĚŘÍM. KDYŽ NEMÁME ALESPOŇ SNY, NEMÁME NIC ..... /// Rodinnej filmeček o chlápkovi, kterej předčí všechny ostatní chlápky navlečený do kostýmu klauna. Charles Farmer, vesmírnej kovboj má spoustu dluhů, charakter, úžasnou raketu, milující rodinu a SEN! Všichni optimisté milující šťastné konce a je jim jedno, jakým způsobem se k nim dojde, mrkněte na klasicky americkou blbinu u který by člověk nakonec uvěřil, že tam nahoře může bejt brzy pořádnej hukot. ,,LEŤ, TATI LEŤ!“ Kdo by se nechtěl podívat na místo, kde žijou jeho sny? Normálně jsem se i já, taťka od rodiny, lehce rozvzlykal. Měl jsem (a stále mám) přece taky sen. Ne, nechtěl jsem bejt kosmonautem, ale popelářem. Mám ještě šanci? Asi těžko, nežiju v Americe! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se kupovat raketový palivo. 2.) Chci ukázat rodině, jak vypadá tolerantní žena a matka. 3.) Uvidím, že ke splnění snu nestačí jen snít, ale i dědit. 4.) Mám sen. Sním o ........ (dosaďte cokoliv). /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Když manželka odjíždí v neděli do kostela na mši, zavírá dveře auta, které se ale nedovřou. V dalším záběru už jsou zabouchlé správně. (Pepy)
  • Mark Polish, který hraje FBI agenta Mathise, napsal k tomuto filmu scénář. (Pumiiix)

Reklama

Reklama