Reklama

Reklama

Popravčí

  • Velká Británie The Headsman (více)

Obsahy(1)

Dva sirotci, George a Martin, vyrůstali společně v klášteře. Zatímco Martin se upsal armádě, George zasvětil svůj život církvi a časem se stane převorem opatství. Ve společnosti sílí zájem o protestantská kázání a reformní hnutí. Martin se zamiluje do dcery místního kata. Jeho bratr jejich vztah odmítá. Martin se přesto ožení, ale musí čelit daleko většímu nepříteli – španělské inkvizici. (Magic Box)

(více)

Recenze (79)

Galahad 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, žádné samoúčelné krutosti, ale obraz doby 17.století, kdy neomezeně vládla katolická církev, je zajímavé jak snadno člověk najde paralelu s dobou nedávno minulou, u nás v 50 letech nahradili španělskou inkvizici sovětští poradci a i když komunisté církev rádi neměli, tak se jak vidno od nich pilně učili :-) Z herců se mi nejvíc líbil Eddie Marsan, který byl v roli katova pacholka božský, bylo vidět, že si režisér dal záležet i na komparzu..Angličané historické filmy prostě umí... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jejda, tady se nám ortodoxní kudlanky pěkně odkopou, rozhořčené faktem, že tenhle film Římsko-katolickou církev nevybíravě tluče přes kule. Jak nespravedlivé a jistě odporující historickým faktům! Vždyť církev byla vždy plná počestných, tolerantních duchovních, nezáludných, nebažících po majetku a zcela prostých jakýchkoliv sexuálních tužeb, nikoliv spolkem zde vykreslených intrikánských vydřiduchů, nenažranců, tmářů a pedofilních pederastů! A teď tu o Perníkové chaloupce... Co si budem povídat, "Popravčí" má své chyby, výpadky v logice a snad až příliš černobílý přístup k postavám, ovšem na koprodukční lacinou rádobyhistorickou limonádu se blýsknul ucházející špinavou atmosférou, pár věrohodnými postřehy a herci, co sice neexcelují, ale ani nezaslouží kdovíjak ostrou kritiku... Nikolaj je navíc fešák a v katově chaloupce s tím nádherným výhledem na hory bych chtěla bydlet;-). Čtvrtou hvězdičku nedávám ani tak za kvality filmu, jako za ten nekompromisní a Vatikánem určitě ostře odsouzený přístup k oné přepychové, zlatem ověšené instituci, která těží z pověrčivosti jedněch a zároveň drze šátrá ve šrajtoflích ateistů i jinověrců. Lidi, věřte si čemu chcete, uctívejte klidně špenátové pyré kydnuté na varnou desku do tvaru kříže nebo kosočtverce, věřte si však za své a netahejte mě do toho! 70% ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Ponuré, špinavé a depresívne prostredie - áno taký naozaj stredovek bol. A keď z neho ešte vycucneme príbeh o stredovekom katovi, dostaneme esenciu ponurosti ktorá vás ale strhne so sebou a garantujem že od filmu sa nepôjdete ani vyčúrať. Klobúk dole pred mne doteraz neznámym režisérom a zdarilej koprodukcii. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Historických filmů je jako šafránu a těch dobrých ještě méně. Z mého pohledu Popravčí dobrým filmem je. Má příběh, sympatické obsazení a především nepostrádá syrovou dobovou věrohodnost. Je sice pravda, že závěr celkový velmi dobrý dojem pokazil, ale na druhou stranu když si představím, co by s tím asi dokázali vyvést Američané, kdyby to dostali do spárů, dopadlo to ještě dobře. Víc evropských historických filmů. 80% ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Film, který má rozhodně pravdivé jádro, a to inkvizici a její intrikánství a vliv na vládu konce 16. století. Atmosféra, která na mne doslova vyzařuje pří prvém skouknutí je nezapomenutelná. Temný a smutný příběh, o 2 chlapcích, který šli jinými osudovými a životními cestami. Další krásný neamerický snímek. 80% ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama