Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 228)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Povedený pohled do života současných teenagerů... jenže aby se člověku z té podívané nezvedal mentální kufr, musí mít k puberťákům hodně, HODNĚ blízko. A to já prostě nemám, obtížně se mi koukalo na film, ve kterém bych většinu postav s rozkoší vyfackovala. Kdybych to alespoň mohla vnímat jako přemrštěné, nerealistické, ale ono ne: frackovská drzost, alkohol, cigarety, měkké drogy, sex, povrchnost, nehorázné sebevědomí podložené pouze nízkým věkem, ničím víc, pokřivený systém hodnot - tvorba NULA, ničení POPULÁRNÍ... to všechno kolem sebe vídám bohužel zoufale často. Není mi to sympatické a můžete mi 100x tyhle zhulené hiphopové sprejery prezentovat jako chudáčky "frikulíny" šikanované zlou policií - nevyhledávám podobnou společnost v reálu, tak proč se jí mučit koukáním na televizi. Řemeslné kvality "Gymplu" uznávám, téma je pro mě nestravitelné, dnešní normy chování k zblití. Zní to jako od zapšklé báby, co? Holt jiná výchova: nebyla žádná Džamila, co by mě po zasloužené facce od rodičů poučila o mých právech (můžu cokoliv, povinnosti žádné). 45% ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK23miliónovTržby Celosvetovo $2,876,011║ nechapem ako to mohlo takto uspieť __Nič horšie a nudnejšieho som Českej produkcie nevidel, nehorázna somarinka, kde sa dohromady nič nedeje a tobôž sa to ako že chce tváriť miestamy komicky ale na tomto sa ani len trošku pousmiať nehrozí, nehorázne sklamanie a týmto zatiaľ končím s návštevami kina ohľadne Českých filmov, nedá sa nič robiť ale čo dosť to je dosť. Kamera miestamy až zbytočne moc experimentálna - záberami nič nehovoriaca a dvojica Vorel a Madl maximálne na pohlad otravná a nezáživná. Hlavná vec že tam napchali teen-sex. /videl v kine: 2%/ nič otravnejšie som v kine nevidel ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem opět podpořil Českou kinematografii tím, že jsem se odhodlal vydat do Prahy a v pohodlí kina shlédnout film, ze kterého jsem měl strach a hlavně z hudby, kterou připravil přední představitel hiphopu v Čechách, tedy Wich. Já jako odpůrce tohoto hudebního stylu měl co dělat, abych v kině vůbec vydržel a neutek s brekem na záchod uklidnit své pocuchané nervy. Gympl je překvapivě povedená tragikomedie, kde jsem se občas zasmál, ale z té dramatičtější stránky jsem potěšen zas tak nebyl. Gympl je totiž film těžce o ničem, jde v něm akorát ukázat život několika málo lidí na gymplu, kteří si ve volném čase užívají života trochu jinak a akčněji než je zdrávo. Musím ale řícít, že pan režisér tu atmosféru zvládnul na výbornou, možnu mu k tomu dopomohl jeho syn, který herecky roste s jeho filmy a špatný herec z něj rozhodně není. Stejnak ale nedokáže něco co Jirka Mádl zvládá naprosto bravurně, zahrát cokoliv jakkoliv tak důvěryhodně až se divákovo oko zapotí. Koneckonců jsem rád, že jsem se na Gympl vydal. Dlouho jsem neviděl povedený český film jako je tento. Nebýt muziky, kterou osobně nesnášim a holek, který pořádně nevěděj co hrajou a jsou filmu spíš na obtíž možná bych ještě trochu přilepšil. Takhle je to povedená komedie, s řadou výborných herců, která po delší době v naší zemi má co nabídnout. Jenže se nemohu zbavit dojmu, že je cílená jen pro určitou skupinu lidí, kterou já nejsem. --- Nezajímá je literatura, nezajímá je nic. Válku na ně ! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tomáš Houska, Pavel Nosek, Tomáš Vorel .. Na gymnázium jsem nechodil, hip-hop nemam rád, sprejerům nefandím, ze školy už taky nějakej ten pátek jsem, ale určité stereotypy a problémy školních let jsou, jak vidím, pořád stejně nahovno... Tomáš Vorel se tímto filmem do spousty z nich strefuje, ale svým pojetím nijak neuzavírá nakousnutá témata natož něco řeší. A je to správný přístup - mladistvá blbost často sama vyprchá a většina těchto „extra drsných“ teenagerů stejně pohltí systém a udělá z nich neškodné jedince. Což je někdy škoda - jenže jak dopadnou „ti naši“ se můžeme jen dohadovat. Přesto nebo právě proto není Gympl vůbec špatný. Naopak, mnohé momentky potěší, pobaví, často upřímně rozesmějí. Škoda, že se snímek topí v podivném režijním stylu, který by chtělo více doladit, někdy nepříjemným snímání herců a uši deroucím postsynchronu. Dále a to nejvážněji klopýtá na nevyrovnaných hereckých výkonech či dialozích - obé, převážně výmluvně přesné, sem tam vystřídá pořádná absurdní špatnost. 65%. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

PEKLO, které není zbytečné. Chcete zemřít křečemi od smíchu? Běžte na Gympl. Ptali se mě, jaký byl ? Mimóza-psychóza, odvětila jsem. Ptali se mě, kdo hrál dobře? Řekla jsem, že nikdo. Duo Mádl-Vorel junior, RHS-Rádoby Hustý Sprejeři-vzbuzovali dojem slabomyslných zevlounů, dívky recitovaly jako žáci zvláštní školy na vánoční besídce, dospělým hercům zapomněli říct, že tohle nejsou Naši furianti v Národním. Ptali se mě, jestli to vypovídá o naší generaci, jestli v tom vidím svých osm let na gymplu. Se smíchem jsem odpověděla, že ani ve snu. Vorel natočil ukoptěnou moralitku proti systému, ale totálně selhává už tím, jak své hnízdo zakálel ultratrapnými učitelskými a rodičovskými figurkami, a jak svým teenagerům přes všechnu dobrou vůli nerozumí. Ááá, tady máme zbohatlíka kopající do fíkusu, tady býložravého idealistu, tady neschopnou nafintěnou ředitelku, tady matku samoživitelku, která se samoživí výhradně vodkou, tamhle otce-krutého tyrana, tam milouškého čtyřprocentního tělocvikáře… Džungle před tabulí ve mně vzbudila dojem, že Vorel brány státního gymnázia nikdy nepřekročil, ba, že se byl inspirovat někde v Harlemu. Dýchavičná režie, neústrojný scénář, herecká bída-toť ďábelský vzorec, který slibuje tolik nechtěné zábavy, tolik směšných hlášek, že nebudete vědět, jestli se smíchy popadat za břicho nebo hrůzou za hlavu. Výjimečně nechám hodnotit film bránici: a ta dává 55%:) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Když Tomáš (Tomáš Matonoha) probírá se svou třídou motivace, má na sobě jiné kalhoty než v ředitelně, kdy řeší s ředitelkou (Eva Holubová) přepsání třídní knihy. Když se poté zvedá a odchází, ma opět kalhoty, které měl ve třídě. (Mr.Hudson)
  • V době natáčení na trase metra C již staré ruské soupravy 81-71 nejezdily, poslední den provozu s cestujícími se uskutečnil 6. listopadu 2003. (Stocki)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno