Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film se natáčel na Budějárně, kde pracuju, natáčelo se taky na Opatově, kde bydlim, navíc jsem taky chodil na gympl, takže film by měl u mě asi zabodovat. Tak nejdřív to horší... Tomáš Vorel ml. byl naprosto příšernej a kdyby ho tam neprotlačil jeho fotr, tak by neměl nárok dělat ani komparzistu. Takovej hereckej anti-talent se jen tak nevidí. Taky mě neskutečně sral ten debílek v roli huliče a druhej debílek v roli šprta. Jejich role by snad líp zvládnul i můj odpadkovej koš. Potěšil mě Mádl (už jsem to tady psal, že samotnej Mádl a samotnej Kokotek jsou celkem OK, ale společně jsou na odstřel), dobrý byli i herci ve vedlejších rolích (Bydžovská, Schmitzer, Šteindler, Hanák). Příběh je trochu o ničem, ale celkem se na to dá koukat. Mam pocit, že se z toho dalo vyždímat mnohem víc. Jinak postava Matonohy mi připadala spíš z oblasti sci-fi (profesor na gymplu, kterej se svejma žákama chlastá, chodí čmárat po zdech, atd...). No nevim, nevim... A opravdu nechápu, proč byl takovej problém sehnat aspoň správný hlášení do metra. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ač v graffiti nespatřuji žádné velké umění a gymplu jsem vyhnul obloukem, jsem přeci jenom i dva roky po opuštění středoškolských lavic rád za to, že je to v nich stále stejné a ještě dlouho bude. Problém spíš vidím v tvůrčí chtěnosti generační výpovědi, která ale nemůže fungovat díky často až grotesknímu humoru, do nějž Vorel film tlačí příliš násilně (camea sklepáků, rozhovory s tahem na hustou hlášku). Slabší, ale přesto zasloužené, 4*, s myšlenkou na to, jak to budu vidět za deset let. PS: Mádl je neskutečný, světlá budoucnost české herecké špičky mu už teď otevírá dveře. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem drzej, já sem upřímnej." Já taky. Je to sračka. Zpočátku. Časem se to však výrazně zlepšuje až po skvělou druhou polovinu. Vorel dost sází na to, že vás celou dobu nechá tápat, zda to myslí vážně nebo ne. Chvilkama se to veze na vlně grotesky ze Skřítka, pak jsou tu fragmenty dramatu, teenegerské komedie a nespočtu dalších stylů a žánrů; a to mnohdy v rámci jed(i)né scény (kupříkladu Mádlův nasupený odchod ze školy). Největším záporem, krom žánrové neurovnanosti, je usedlá forma, která je spíše jak z filmu pro pamětníky než pro náctileté. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Wich!!! Říká se, že film dokáže vyhodit na pomyslný stupínek vítězství taky hudba. U Gymplu to platí dvojnásobně, co dvoj, rovnou trojnásobně. Mistra Wiche si vážím už poměrně dlouho. Jeho hudba vážně nemá chybu a byť se neřadím k těm "rovný kšilty= niggas, oh yeah!" jsem s jeho songama vždycky spokojenej. Nedávno jsem četl rozhovor právě s Wichem a on nejen-že je hudebním maniakem, ale on to má v hlavě setsakra srovnaný, takže o to větší úklona k zemi.__ Ale i tak nemůžu říct, že Gympl je úplně bez chyb. Našlo by se jich tam plno, ale můj mozek to všechno vetoval. Místo pídění se ve scénaristických kotrmelcích jsem raději fandil, všem. A že herecké výkony jsou na úrovni ostatních českých filmů? Děte do háje. Holubová+ Matonoha+ Bydžovská. To je jediné, co vám mohu podsunout jako důkaz, že se šeredně mýlíte. Hlavně Matonoha, který svou roli chápajícího kantora zahrál opravdu přesvědčivě, nehrál si na kdovíjakou kladnou postavu a konečně i on dostal možnost ukázat, že není jen hercem seriálových "džouků" a především O2 propagátorem. Byl to právě on, kdo mě přikovával k sedačce víc a víc.... Vorel boduje nejen jako režisér, ale i scénárista. Nejvíc je všechno cítit při školních hodinách, které vážně nemají daleko ke skutečnosti. Jsou himmelhergott vtipný a já, jakožto fanoušek detailů, jsem nemohl přeslechnout některé výkřiky ze třídy, jež mě naplňovali pocitem, že sedím opět tam, odkud jsem před chvilnkou odešel. Tu 5* dávám především za to, že se Gympl (ač neprávem) zaškatulkoval mezi Rafťáky a podobný ,s prominutím, sračky. Tenhle film je úplně jinde, je originální, nový a hlavně strašně zábavný. Když se mi v hlavě navíc vybaví finální běh napříc nádražím za zvuků "Z tvojí 1/4" od Indyho a Wiche, říkám si, že ač podobný konce obvykle nenávidím, v tomto případě jsem pookřál a strašně těm klukům přál, aby se mnou zůstali aspoň dalších několik hodin. A to je strašně hezký říct, zvlášť u filmu z našich luhů a hájů.... 95% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem opět podpořil Českou kinematografii tím, že jsem se odhodlal vydat do Prahy a v pohodlí kina shlédnout film, ze kterého jsem měl strach a hlavně z hudby, kterou připravil přední představitel hiphopu v Čechách, tedy Wich. Já jako odpůrce tohoto hudebního stylu měl co dělat, abych v kině vůbec vydržel a neutek s brekem na záchod uklidnit své pocuchané nervy. Gympl je překvapivě povedená tragikomedie, kde jsem se občas zasmál, ale z té dramatičtější stránky jsem potěšen zas tak nebyl. Gympl je totiž film těžce o ničem, jde v něm akorát ukázat život několika málo lidí na gymplu, kteří si ve volném čase užívají života trochu jinak a akčněji než je zdrávo. Musím ale řícít, že pan režisér tu atmosféru zvládnul na výbornou, možnu mu k tomu dopomohl jeho syn, který herecky roste s jeho filmy a špatný herec z něj rozhodně není. Stejnak ale nedokáže něco co Jirka Mádl zvládá naprosto bravurně, zahrát cokoliv jakkoliv tak důvěryhodně až se divákovo oko zapotí. Koneckonců jsem rád, že jsem se na Gympl vydal. Dlouho jsem neviděl povedený český film jako je tento. Nebýt muziky, kterou osobně nesnášim a holek, který pořádně nevěděj co hrajou a jsou filmu spíš na obtíž možná bych ještě trochu přilepšil. Takhle je to povedená komedie, s řadou výborných herců, která po delší době v naší zemi má co nabídnout. Jenže se nemohu zbavit dojmu, že je cílená jen pro určitou skupinu lidí, kterou já nejsem. --- Nezajímá je literatura, nezajímá je nic. Válku na ně ! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Texty na záchodech byly opravdové. Štáb je nemusel přidávat, jejich autory byli sami studenti. (Wade)

Reklama

Reklama