Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to vypadalo na naprosto pohadkovou romantiku, ale film spis pripomina jen takovou prijemnou romantickou komedii s trochu divnou hlavni hrdinkou, ktera obcas vidi svoje ozivly kresby a mluvi na ne. Sice se na to pekne kouka, ale cely je to takovy desne mily, jednoduchy a primocary. Nicmene nekdy pul hodinky pred koncem se tvurci konecne proberou, objevi se jeden necekanej zvrat a posledni pulhodinka uz je vcelku zajimava. Ale jinak to asi neslo, kdyz to je podle skutecnejch udalosti. Co se tyce Ewana, ten ma teda brutalni knir, ale jinak hraje prijemne a Renee by spatna nebyla, jenze si zase hraje na tu roztomilou slecinku a pritom vypada jak hodne jeta ctyricitka. Jako romantika paradni, jako komedie slusny, ale jako zivotopis nic moc, celkove prumer. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Krásu je třeba chránit..." Krásný tento životopisný film o anglické spisovatelce a kreslířce Beatrix Potterové vskutku je a to po všech stránkách. Krásná (ba přímo okouzlující) Renée Zellwegerová, krásné přírodní scenérie a vůbec celkový úžasně barevný vizuál, krásná hudba a k tomu všemu  skvělý nápad v podobě kouzelně pohyblivých obrázků z pera mladé Beatrix, které odkazující na silnou autorčinu představivost. Ale málo kdy je lidský život vždy jen krásný. Ty stíny, které  do života Beatrix Potterové přišly tak znenadání, dodaly celkovému vyznění filmu nový rozměr. Celkově tak nemám nic, co bych tomu filmu vytknul. Byl to "sladký" film, ale díky té smutné pasáži nikoliv přeslazený. ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Škoda. Kapesníčky připraveny, ale zase marně. Při zpětné rekapitulaci filmu, je naprosto vybízející udělat nejednu velice dojemnou scénu. Ovšem jestli se Chris Noonan bál to tolik dramatizovat, aby ona dojemná pasáž nevyzněla pro suchary spíš trapně, nebo to nechtěl tolik sladit, nevím. Celkový zážitek z příběhu bez slz je prostě a doslova suchý. Na druhou stranu co se týče technické stránky filmu, tak tam snad není co vytknout. Geniální kamera. U kompozic, pohybů, přeostřování a jeřábování kamery jsem opravdu chrochtal. Nádherně vykreslená anglická krajina, malebné detaily zbohatlíků u večeře, nebo detaily kreslení vodovými barvami na papír. Oživení maleb animací je také příjemné. Ale když se to vezme celkově, tak mi takovéhle malebné a slaďoučké drama prostě nesedlo. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

První půlhodina filmu byla vyloženým utrpením. Pohádka o zvířátkách v lidských šatičkách s pro mne nejnesympatičtější hlavní postavou, kam moje paměť sahá. Při každým záběru na úděsně se šklebící Renée se mi otevírala kudla v kapse a měl jsem co dělat, abych nepřepnul TV. Jestli se takhle přiblble pitvořila slečna spisovatelka i ve skutečnosti, tak potěš pámbu. Po šílenym nástupu ale naštěstí miss Potterová začala mimiku svý buclatý tvářičky trochu krotit a pokročilo se dokonce i v příběhu - dozvěděli jsme se ze života Beatrix i jiný věci, než jak buzerovala tiskaře a vydavatele při vzniku svých knih a nakonec musím říct, že tý hoďky a půl, kterou jsem filmu věnoval, nelituju. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

najlepsim prepadakom pre mna je Obcan Kane, ostatne prepadaky maju smolu - zivot je drsny a proste sa nezaplatili. Tym nechcem povedat, ze som na penieze, len proste svedci to asi o tom, ze zase nebolo na vyplaty ap. Pre mna zase jeden z najprecenovanejsich filmov tuna, fakt nechapem, co na tom videli miestne 5 hviezdickove entity - a ze ich tu je. Ewan /Trainspotting, nejake Hvezdne Valky/ sice vie hart, ale pribeh mi vyfucal do prazdna, dejovej linie niet, dokonca ani havariu hovnocucu tam nedali. Hned by moje hodnotenie poskocilo : 5 % ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)
  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno