Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

elle 

všechny recenze uživatele

Škoda, že spisovatelka (zvlášť její osud) není u nás známější , ač o její tvorbě pro děti jsem četla. Nejednotný, ale milý styl vyprávění by pro mě měla podtrnout neokoukanější a méně manýristická herečka (Renée hraje pořád stejně...všechno). S postavou Renée Zellweger jsem se smířila až v poslední třetině filmu, kdy byla nucena sáhnout k dramatičtějším a hlubším strunám svého rejstříku. V této zajímavější, hlubší a jímavější etapě spitovalčina života je ale příběh utnut. V podání jiné herečky by film jistě patřil k těm, kte kterým se vracím. Škoda, že více prostoru nedostali moji oblíbenější herci Emily Watson a ano i Ewan McGregor. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ostala som vykolajena z vlastnych emocionalnych reakcii pocas a po filme..aj ked, poruchy dychania a vzrusenim rozsirene zrenicky (chvalabohu) ma v poslednej dobe sprevadzali pri viacerych filmoch..ale toto ma prekvapilo..cosi s pomaly zabudnutych "klasikov" filmov z doby viktorianskej - merchant/ivory, cosi z malebnej krajinkomalby leeovho rozumu a citu..a zaroven nic z toho..maly pribeh, ktory ma emocionalne dostal, aby ku svojmu zaveru presiel do malej mediatacie..pravdepodobne ma nakazili prezitky hlavnej hrdinky..a uuzasny timing zaveru..(a skutocne som tuzila z celej svojej bytosti, aby vedla mna niekto sedel a aby som mohla svoje nadsenie predychavat v pritomnosti).. .. .. a este: ked tvorili prvu knizku, bolo to ako priprava uuuplne uzasnej narodeninovej torty, tajomstva sefkuchara.. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nějak nepobrala. Miss Potter měla ten život tak sladký a všechny ty její kresby byla také tak sladké, že mě až překvapilo, že ty její příběhy byly ve skutečnosti docela drsné (nikdy jsem od ní nic nečetla, soudím jen z toho, co chvílemi vyprávěla) a tak vlastně jediné, co bylo na jejím životě trochu zajímavé, byl její první nakladatel a člověk, kterého milovala a osud jí ho nedopřál. Jinak to vlastně byla jedna velká idylka. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, milé, pozitivní, úspěšné × uspěchané. Opět jsem od filmu očekávala mnoho, ale je pravdou, že nezklamal. Děj začal úspěšným nalezením vydavatele, který by vydal knížku pro děti s lákavým dějem a hezkými obrázky. Rychle pokračoval k nalezení přítelkyně a mladého muže, do kterého se naše hlavní hrdinka zamilovala. Zasnoubení. Láska. Úspěchy s dalšími a dalšími vydávanými knihami. Vše šlo až moc dobře... (divák co neviděl by neměl přijít o překvapení!) Líbila se mi nádherná krajina, (jednou se tam vypravím), krásné byli animace obrázků. Zpracování životopisu Beatrix Potterové je velmi milý pozitivní kulturní požitek. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem průměrný, spíše povrchní film o ilustrátorce a spisovatelce, z jejíhož života se pravděpodobně mnoho nedozvím, ale bude to alespoň líbivost sama s hezkými obrázky, přírodou atd. - no a dostala to. Pro mozek unavený dvanáctihodinovou směnou v práci půvabné, pro diváky očekávající myšlenky, překvapení či snad dokonce děj nedoporučuji. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová svou první knihu vydala na své vlastní náklady a díky slušnému prodeji s ní nakonec nakladatel uzavřel smlouvu. (Rodriguez)

Reklama

Reklama