Reklama

Reklama

Si wang xie zhen

  • Hongkong 死亡寫真 (více)

Obsahy(1)

Jin s kamarádkou Jas studují uměleckou školu a Jin, jako jedna z nadějných talentů se zabývá hlavně focením. Jednou se připlete k autonehodě a mrtvá těla ji tak fascinují, že je musí fotit. Od té doby má takovou zvrhlou úchylku, že ujíždí na různých brutalitách, nechutnostech a morbidních věcech, včetně pokusu o sebevraždu a skoro zbláznění, které má kořeny dávno v minulosti. Jas jí však pomůže se této problematiky zbavit. Druhá polovina filmu však diváka zavede úplně jiným směrem. Na scéně se totiž objeví vrah, který týrá dívky, natáčí to na video, fotí, pak je zabije a výsledek pošle právě Jin. Proč asi? (Radiq)

(více)

Recenze (36)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jo, úžasný, z toho jsem šel do kolen!!! První hodina je esteticky naprosto dokonalá!!! Celej vizual a podání je skutečně dokonalost sama, hra barev (mírně připomíná Argenta), jednotlivé záběry kamery, úhly, filtry a hlavně ZVUKOVÝ a HUDEBNÍ DOPROVOD!!! To bylo něco tak nádhernýho a přitom víc a víc zvrácenýho, že mi ani nevadil ne zcela výrazný děj. Poslední půlhodina se pak ale zlomí a neustále graduje v brutální, temný a perverzní masakr, kde téma filmu je stále zachováno. A v rámci subžánru, který zde nemohu prozrazovat, je to velmi dobré!! Úplné finále ...no comment. Já fakt nemůžu jinak, tohle je ono, tohle je umění, tohle je horor, tohle je Asie ... 5/5 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Zajimavý a mrazivý hongkongský thriller s horrorovými prvky z dílny bratří Pangů (Danny Pang jen produkoval). Vypráví příběh o mladé fotografce Jiney, která je postupem času stále více pohlcována fascinací násilím a smrtí (nehody, mrtvoly, zabíjení zvířat...) a ztrácí nad sebou kontrolu. Sei mong se jun je oděn do slušivého vizuálního kabátku, přičemž je ještě více videoklipový než poslední filmy Pangů. Oproti The Eye 2 tu efektní střih nedělá neplechu, naopak dotváří hutnou atmosféru snímku. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to zaujímavý psychologicky ladený horor. Má dosť dobrý príbeh o dvoch mladých priateľkách, ktoré vo voľnom čase radi fotografujú, až raz je náhodou jedna z nich svedkyňou autonehody so smrteľnými následkami a začne ju fascinovať smrť a všetko, čo s ňou súvisí a čím ďalej je tým viac posadnutá, čo sa jej priateľke vôbec nepáči. Spracovanie je na tom pomerne dobre, spokojný som hlavne s prvou hodinou, ktorá pôsobí celkom nepredvídateľne a je veľmi zaujímavé sledovať na tú postupnosť zmeny hlavnej hrdinky až po úplnú posadnutosť, celá táto časť pôsobí ideálne. Ale potom sa už všetko výrazne zmení, žáner sa omnoho viac priblíži k hororu, ale nanešťastie nie práve k takému typu, ktorý zvyknem vyhľadávať, navyše rozuzlenie, kto sa za tým ukrýva je kvôli dovtedajšiemu priestoru pre túto postavu úplne mimo, ale aj tak je to stále dostatočne zaujímavé kvôli očakávaniu, čo bude nasledovať a so záverom som spokojný, ten sa mi páči. Herecké obsadenie je výborné, stojí hlavne na hlavnej hrdinke a Race Wong túto úlohu zvládla perfektne, nesklame ani jej priateľka Rosanne Wong a ani tých pár menších postáv. Réžia a technická stránka sú skvelé, celá prvá hodina má vynikajúci audiovizuál, ktorý silno zvýrazňuje psychologickú stránku filmu, kvôli tomu sú viaceré scény dosť pôsobivé, zvyšok filmu už kvôli tématike nemôže byť až tak vizuálne zaujmavý, ale nemám problém. Síce si týmto hodnotením nie som úplne istý, tá fáza po prvej hodine si ho určite nezaslúži, ale prevládajú dobré pocity a keď si spomeniem na audiovizuál a výkon hlavnej hrdinky, tak musím hodnotiť takto. 71% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Fantasticky nepříjemná a tísnivá atmosféra hlavně prvních dvou třetin filmu, kdy není ani trochu jasné, kam vlastně idea filmu nakonec namíří. Po odkrytí karet už znepokojivost nebyla zdaleka taková, ale i tak velmi nadprůměrně. Pokud si čistě náhodou nečtete obsahy, dobře děláte, bez mohutných spoilerů je ono očekávání, co se stane, velice působivé a nevěřím, že by tomu tak bylo i pokud byste věděli, do čeho jdete. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Za prvu polovicu filmu by som kludne dal aj 6 hviezdiciek. Smrt ako umenie (akt smrti zachyteny na fotografii) je hlavnym nametom filmu a reziser za pomoci bombastickeho audiovizualneho spracovania vytvara krajne znepokojivu atmosferu. Audiovizual mal na moje zmysly skutocne intenzivny, tazky dopad, vytvarajuci pocit, ktory prekracoval hranice toho, co pozname ako strach. Reziser vo filme spaja viacero haklivych tem (nebudem sa o nich rozpisovat), ktore by sa dali onacit ako tabu, co este zintenzivnuje zazitok. Bez nadsadzky, treba povedat ze obcas je to silne kaficko. Velka skoda preto druhej polovice, ktora sa to vsetko snazi namotat na pribeh, ktoreho pointa/rozuzlenie nema s tou prvou polovicou prakticky nic spolocneho. Vsetko sa tak z artoveho pola presuva do komercneho, prichadzaju opozerane prvky, patos a atmosfera ide do haja. Nicto vsak, zazitok to bol aj tak dosti jedinecny a mam chut si to pozriet znova. (8.2/10) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Sklamaný z amerického počinu The Messengers kde Pangovský rukopis je nechutne utlmený až na nulovú hodnotu (oproti tomu v amerických filmoch Johna Woo je ešte celkom dobre badať stopy jeho talentu) som si pustil Ab-normal Beauty a už od prvého záberu bolo jasné že tento film bude vizuálne niečo viac. Už úvodné titulky sú parádne. A potom prišli spomalené zábery do toho rázna nadupaná hudba, všetko v sýtych farbách, proste to čo mám na nich rád. Škoda že forma tentoraz prebila obsah. Námet je dobrý, všetko smerovalo k tomu že za chvíľku sa na plátne objaví prvý duch, no nič také sa nestalo a film sa držal ďaleko od mysteriózneho sveta. To bolo moje prvé sklamanie, ale až tak mi to nevadilo lebo i keď mám rád mysteriózne príbehy predsa len o tých duchoch tu je už dosť filmov. Takže toto nie je horor ale thriller. A thriller by mohol zachrániť dobrý scenár ktorý si tiež zobral dovolenku. Nie že by som potreboval detailné vysvetlenie, ale v podstate som sa ani nedozvedel či tie dve baby sú sestry alebo nie, či sú lesby ale asi hej, či to bol jej otec čo ju v mladosti obťažoval ale asi hej, postrádal som aj nejakú hlbšiu charakteristiku postáv, prečo zrazu jednu začalo tak fascinovať fotenie smrti a druhú nie a prečo jej z toho začalo prepínať a zjavenie úchylného mučiteľa bolo akosi príliš vycucané z prstu, nehovoriac o nevierohodnom deji. A to že dnes niekto nevie natočiť realisticky ako niekto niekoho zbije bolo už veľa. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Téma Ab-normal Beauty ve mně vzbuzovalo trochu obavy - přece jenom, film, který je založen na tom, že hlavní postava začne nacházet krásu v "odvrácené straně života, neřkuli smrti" by mohl snadno sklouznout do bezbřehé odpornosti, naštěstí tvůrci projevili nebývalou míru vkusu. Kamera, barvy, střih a hudba (ve vypjatých scénách vyloženě hustopřísná) jsou skutečně dobré a chvíle, kdy dochází k něčemu nehezkému jsou udělány tak, že působí jako sympaticky dekadentní, nikoliv hnusné. Jediný problém jsem měla se scénou s kuřaty na trhu (je sice natočená decentně, ale já jsem na tohle trochu citlivější), místy divnými dialogy a také výkony herců ve vedlejších rolích mi na rozdíl od výtečné hlavní hrdinky přišly trochu nevyvážené a závěrečná část je poměrně klišoidní..nicméně i přes tyhle chyby se jedná o dost porozuhodnou a impresivní záležitost. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Hodně kladů, něco záporů. Jméno Pang ve mně vždycky budí hrůzu a obavy, ale AB je jeden z těch dobrých případů. Pár scén je vážně silných, celek má kouzlo a vlastně to jediné, co mu vytýkám, je v podstatě minimální smysl. Vlastně je to situační film, který se někam scénami vyvíjí, a nebýt toho, pět by měl jasných. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Opäť raz som sa presvedčil, že Pangovci majú nehorázne veľký talent na horory. Tento film síce režíroval iba Oxide ale na filme sa podieľal aj jeho brat, ktorý bol producent. Ab-normal Beauty je ako dva filmy v jednom. Najprv ide o hlavne atmosferický triler a neskôr sa dej otočí o 360 stupňov a začína horor na aký sme zvyknutý hlavne z Hollywood(krv, násilie a nie bohviejaké vyvrcholenie) Samotný záver filmu sa mi až tak nepáčil a dosť mi to pripomínalo niečo medzi Hostelom a Saw III, ale tá prvá polovica naozaj stálo za to. Takú atmosféru nedokáže spraviť hocikto. Dávam 75% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Hodně neobvyklý film, který na mě působí jako studie "jiné estetiky". Příběh a audiovizuální pojetí je značně originální a dotažené prakticky k dokonalosti, vytváří to hodně znepokojivý dojem čemuž napomáhá i chaotický střih, výkon hlavní hrdinky Jin je fenomenální. Ostatně právě na postavě Jin a její minulosti celý film stojí. Některé scény jsou až perverzně krásné, atmosféra tak hustá, že kdybyste ji chtěli krájet nožem, tak by se vám zlomil. O to více zamrzí, že poslední třetina filmu je exploitation horror, kdy i silnější povahy, než já asi raději budou odvracet zrak od monitoru. Kdyby závěr tvůrci vymysleli nějak jinak, bez násilí a přidala se silná pointa je to dokonalost sama. Přesto jestli mě někdo dokáže zamrazit, vyděsit, donutit se zamyslet v žánru thriller/horor, bratři Pangové patří na vrchol žebříčku. Stejně jako u Re-cycle k pěti hvězdičkám chybělo málo a rozhodně bude repríza. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ab-Normal Beauty mělo zůstat u té abnormálnosti, zatímco v první půli sledujeme velmi dobré psychodrama o jedné zmučené duši, která sklouzává hlouběji a hlouběji do temnot své bolesti , tak v té druhé najednou Hop a je tu lidoop v podobě maniakálního úchyla a celá krásně budovaná atmosféra a očekávání kam až to může zajít vyvrcholí tupým úderem rourou do hlavy...hmm. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Nápad se cení, jen škoda toho nesourodého zpracování. Přišlo mi, že se tam mísí příliš mnoho druhů hudby a podobné je to se střihem. Chvíli je jak utržený ze řetězu - člověk ani nestačí sledovat co se děje a potom z ničeho nic začnou dlouhatánské záběry, které zas nehorázně nudí. Pointa mi přišla taky docela jalová. Když už chci překvapit, tak trochu lépe Pangu, to jen pro příště. :) Díky velmi zdařené atmosféře a občas povedené audiovizuální stránce dávám 2 hvězdy. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ono to ze začátku vypadá k sežrání. Neuvěřitelně silný vizuál a celkem originální idea potěší. Jenomže to ještě nikdo neví, že do konce, který je za 100 minut se ještě bude řešit dívčí homosexualita, láska spolužáka, posedlost smrtí, křivda v rodině a tajemný vrah. Je toho prostě moc a film i tak stihne být celkem zdlouhavý, tak ode mě je to silnější průměr. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Bratři Pangové na sebe výrazně poukázali duchařinou Oko, která mě však, stejně jako ostatní jejich kousky, co jsem od nich viděl, nějak dvakrát nevzala. A tak se jejich nejzajímavějším kouskem v mých očích stává právě tento film, zvláštně hozený do dvou rovin. První půlka je ryze psychologický horror (ano, horror, protože mě to krásně děsilo), aby se to ve druhé půlce přelilo do klasického (leč typicky asijsky skvěle vizuálně a formálně zpracovaného) horrorového thrilleru. Zda obě poloviny spolu nějak silně logicky a posloupně kolidují se mi ani nechce moc přemýšlet, dobrat se ke kladné odpovědi by asi spálilo hodně nervových buněk. Přesto mě Pangové (tedy hlavně Oxyde, sedící na režisérské sesli tentokrát sám) hodně zaujali. Vizuálně je to hodně nápadité (ten obraz na konci filmu je úchvatný), scénář, minimálně v první půli povedený, obě hlavní postavy jsou velmi sympatické (hlavně tedy Rosanne Wong) a herecky ucházející, ponurá barevnost druhé půle příjemná. Nejvýrazněji mi však v paměti nadlouho uvízne hudba. Tak je vskutku parádní. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Očarujúci pohľad bratov Pangovcov na zaujímavú tematiku. Fascinácia smrťou a mŕtvou hmotou, portrét šialenstva a beznádeje, snuff ako hrozba. Väčšia polovica filmu (prvá hodina) je výborne napísaná aj natočená. Posledných 40 minút však (bohužiaľ) možno považovať za klišé. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Parádní vizuál, fajné holky a parádní rozjezd, který se časem tak něják rozmělnil a ve finále to byla vlastně docela nevýrazná šuldovina.... První polovina mě bavila výrazně více a vlastně tam vůbec nemuselo dojít na nějákého tuctového vraha. Kdyby to zůstalo jen u toho hledání sebe sama, vztahu k druhé osobě a překonávání dávných traumat skrze umění užil bych si to mnohem více. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Úplný úžas nad dokonalou formálnou stránkou, ktorá prebila obsah v pomere 100:1. To čo sa tu podarilo tvorcom kombináciou rýchlych prestrihov, dôkladne vybraných scén, dokonalého zvukového ako aj hudobného doprovodu sa inak ako Abnormal beauty naozaj nazvať nedá. Začíname u thrilleru, neskôr začneme zarezávať do psychologickeho hororu a skončíme pri hlavnom chode večera exploitation horore. Konečne sa mi raz splnil sen uvidiet horor bez duchariny, aj keď kategória "horor" nedokáže plne popísať toto všestranné dielko. A ešte raz k soundtracku: milovníci série Silent hill majte sa na pozore čaká vás hneď spŕška kvalitného ozvučenia ala Akira Yamaoka!!! 4,5* ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Mezi hlavní pozitiva, která lze tomuto filmu přičíst, patří nepochybně vizuální stránka. Barevné filtry, které místy propuští jen modrou a červenou nebo zase jen temně zeleno-černou dělají doslova divy, stejně jako úhly, pod kterými je scéna snímána. I příběh je dost zajímavý. Smrt zachycená fotografií sice není v širším uměleckém světě nic nového, ale filmové zpracování staví toto téma do nového světla. Velice jsem taky ocenila, že se to nesnaží být za každou cenu nechutné a ona smrt je zde dávkována ve velmi decentní míře. Přemíra nechutností a střeva všude okolo by se do podobného dekadentního snímku totiž nehodily. Co je však překvapující asi nejvíc, je žánrová a tématická přeměna přiližně za druhou půlkou filmu. Původní příběh, který spadá do oblasti psycho-thrilleru se změnil na exploitation-horror tak záhy, že mě ta změna dost překvapila. Experiment s žánry je to zajímavý a poměrně dobře to funguje, což je další plus, které má ode mě tenhle film k dobru. ()

snob odpad!

všechny recenze uživatele

Nelogičnost je věc zlá. Nelogičnost je věc zlá a urputná. Toto impotentní ubzdění do tajfunu filmové tvorby touto nelogičností trpí velmi. Povídat pohádku o jakoby umělkyni, které jakoby hrabe a BUM (lekli jste se?), vrahem je zahradník, který v příběhu doposud nevystupoval. Velmi šokující pointa, která se opravdu nedala předpokládat. Nasnímáno na kameru s kostitřesným kameramanem, sestřiháno se švadlenkou z učňáku, zrežírováno koktavým a hluchým. A ta hudba, jedna báseň. Audiovizuální skvost kde prd je Bohem a Bůh je tou divně natřenou stoličkou co mají sousedi na baklonu. Experimentální nazírání na malířské umění, kde brak je brán za národní poklad. Holčička postižená dekadencí, v závěru filmu, po aférce se zahradníkem, namaluje obraz své přítelkyně stylem - bože, Disney by blil nad jeho roztomilou růžovostí. Herecké výkony z truhlářské dílny. Zážitek nekonečně ostudný. Horor koukat na křečovité snahy z kterých nikdy nic nevzešlo. Brkanec a flusanec. Nejsem inteligentní pokud nasnímám sekaně hromadu špatně nafocených fotek a humpolácky načmáraných braků. Pravdou zůstává, že se tvůrci snažili a v některých momentech se jim i dařilo, ale ony momenty byly tak ojedinělé, že to v mém případě nedá ani na tu jednu hvězdu. Lituji, ale holiny na brodění vyplakanýma slzama jsou jen jedny a ty mám já. Ostatní mohou dál pět chválu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, bylo to místama takové rozporuplné, už jen to, že v první půlce filmu sledujem jenom její osudy a v druhé nějakýho vraha, co se tam najednou objevil. Hudba, ta byla skvělá. Nepochopil jsem, jestli teda byly lesby a co jí v dětství udělali, jako že ju vosahávali? To by člověk nevěřil, jak chytlavá dokáže být trubka s kloubem od nějakýho potrubí, když se použije jako zbraň... ()

Reklama

Reklama