Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Hoďte do hrnce utrpení, touhu, vůli, rozum, trpělivost, emoce a napětí, osolte režisérskou zručností, zakápněte charizmatem, zamíchejte univerzální vařečkou jménem Christian Bale a máte syrový, ale chutný pokrm s názvem Rescue Dawn. Jenom škoda té pozvolné přípravy a přeslazeného finále. Doporučuji servírovat s pijavicemi, červy a hady... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je evidentně pro natáčení filmů ochotnej ledacos vytrpět. Tady opět neváhal drasticky zhubnout, takže je kost a kůže. Kromě toho třeba taky ve filmu pojídá živý červy. Opravdu jsem mu to natáčení nezáviděl. Ale jeho výkon je asi to nejlepší na celym filmu. Jinak mě to moc nenadchlo. A ten trapně hollywoodskej konec jsem zrovna od Herzoga teda nečekal. Hodně slabý 3 hvězdy. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Diváka zaujme Temný úsvit o to víc, že je založen na skutečném příběhu, ovšem nejen díky tomu. Christian Bale je zárukou dobré podívané a Steve Zahn sehrál svoji roli na výbornou. Potěší také hudba a celkové zpracování snímku. Příběh je poutavý prakticky po celou dobu, udržuje diváka v jistém napětí, ale po zachránění už je finální část filmu slabší a samotný závěr působí až moc "americky". SPOILER: Konec, kde si všichni vzájemně zatleskají, snesu jen ve Walkeru texas rangerovi nebo akčních klasických béčkách typu Přepadení se Seagalem. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Pohľad na vojnu vo Vietname trochu inak, očami muža, ktorého nezlomná vôľa po živote prežila neľútostné podmienky zajateckého tábora a po úteku z neho ho neomylne viedla k vytúženej slobode. Príbehovo pritom nejde o nič prevratné ale o to viac vyniká neopakovateľný Herzogov štýl, v ktorom sa nájde aj priestor pre humor a hlavne herectvo všetkých zúčastnených. To čo Christian Bale obetoval tejto roli je totiž doslova úctyhodné a nepotrebuje výraznejší rozbor. Ale hlavne za to, že Herzog dokázal vytiahnut zo Steva Zahna najlepší výkon jeho kariéry zaokruhľujem hodnotenie nahor. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky podaný snímek, který ve vás nechá velký dojem. V zajateckém táboře vidíme krutost stráží a vůbec celkově příšerné životní podmínky. Jediný Bale si ve filmu udržuje osobitý nadhled a humor. Nicméně je to film, který si můžete pouštět víckrát a neztratí nic ze svého kouzla. Mistrovsky zvládnuté řemeslo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)
  • Prvotný strih filmu mal dĺžku takmer 3 hodiny. (Arsenal83)
  • Plagát filmu zobrazuje vrtuľník UH-60 Blackhawk. V skutočnosti sa až do konca vietnamskej vojny ešte nevyrábali. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama