Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (508)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Herzogův návrat v plné síle. Pan režisér využil jak svůj um, tak i to jakési něco, co ho odlišuje od ostaních rutinních režisérů a činí ho solitérem s vlastním rukopisem. Silných aspektů je zde na jeden snímek dost. Jednak je zde téma o síle a slabosti člověka, které nám úžasně zprostředkovávají všichni herci. Christin Bale mě svým herectvím naprosto zaskočil. Doposud jsem ho znal jen z rolí málomluvných zamračených týpků, ale zde nám předvádí něco zcela jiného. Zde ztvárrnil extrovertního člověka, charismatickou vůdčí osobnost, který ani přes všechny ty plivance osudu neztrácí sílu. Dalším silným tématem je vliv nepřátelské džungle na duševní zdraví člověka. A to divákovi komunikuje, s vydatnou pomocí skvělé minimalistické hudební kulisy, hlavně sám režisér Herzog. Jeho filmová řeč skvěle umožňuje chápat, to jak snadné je v takovém zeleném pekle zešílet. Styl na pomezí šílenství. Něco podobného jsem již viděl v geniální Apoclapse Now, či právě v Herzogově Aguirre. Tento film rozhdoně patří k tomu nejlepšímu, čím nás kdy Werner Herzog obdařil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Černý netopýr sestřelen. Herzog vystihl syrovou atmosféru strádání, otupělosti a zpomaleného proudění času v nepřátelském zajetí s rutinérským přehledem, nicméně celková nezáživnost, ledabyle natočené akce a hollywoodský konec ve stylu Hankse lezoucího se záchranného modulu Apolla 13, kterým se režisér zpronevěřil předchozí nekonvenčnosti, mi nedovolí jít s hodnocením do vyšší letové hladiny. Je zjevné, že konečník odhodlaného Dietera Denglera by byl tím nejideálnějším místem pro hodinky papá Butche Coolidge.. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, nádherná krajina a důkaz, že Werner Herzog film netočil v žádných ateliérech. Tohle byl skutečný Vietnam a Christian Bale v něm byl skutečný sestřelený pilot, stejně tak jako Steve Zahn, od kterýho bych to v žádným případě nečekal. Škoda toho, že film se občas dost táhne a otevírá prostor zdejší krajině. Krajina by byla úžasná, ale přecijenom je to film a ne žádný dokument. Ale to Werner Herzog umí. Přitom film samotný je naprosto dokonalá práce s výborným příběhem a neskutečně drastickým, nečekaným a brutálním závěrem. Dlouho se mi nestalo, že bych si danou scénu musel desetkrát za sebou opakovat a zjišťovat, jestli jsem viděl dobře. Bylo to maso, skutečná válka, skutečná atmosféra džungle, kam bych se jen tak vypravit nechtěl, ale stálo to za to. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Hodnocení jde dolů v přímé závislosti na tom, jak moc vám připadá uhozené, že si Herzog přestrojený za U.S. armádu na konci filmu pozve hlavní postavu na pohovor a zeptá se jí, jak moc se ze svého příběhu poučila. Nehledě na to, že koncept „američtí hoši vítají ztraceného syna“ se do prozatím tak syrového snímku hodí asi jako rozkousnutý had do Baleovy huby. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tuze zvláštní film (od tuze zvláštního režiséra), který je plný extrémních protikladů. Na jedné straně stojí takřka dokonale vybudované napětí, atmosféra a poetika, divák hmatatelně cítí bolest, špínu, pot, chlad, vlhko, beznaděj, život na pokraji šílenství, všudypřítomné nebezpečí temné a neprostupné džungle, naproti tomu přímo bije do očí amatérsky (!) natočená sekvence letecké havárie nebo slaďounký závěr. Vzhledem k formátu Wernera Herzoga věřím, že to byl autorský záměr, kterak se vyhnout konvencím pásové filmařiny hollywoodlandu a nějak se už přes to přenesu. Prostě mě to pohltilo, mouchy ať si odhání někdo povolanější. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi v životě Dietera Denglera, narozeného 22.5.1938. Dengler byl skutečně sestřelen a držen v zajateckém táboře v Laosu. Odvážný útěk se mu povedl a byl zachráněn 23 dní poté. Zemřel 7.2.2001. (Rodriguez)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama