Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že jsem zklamaný. Snímek to je skvělý to bez debat, herci mimořádně přirození a hudba je vybrána pečlivě a s rozvahou, jenže Stephen Daldry mě nedokázal vtáhnout do děje. Možná je to mnou, neměl jsem třeba tu správnou náladu a na podobný film jsem nebyl připravený.... já nevím.... Rozhodně si ale tenhle film pustím znovu už jen kvůli té scéně s tančením před otcem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natolik opravdový film, že se úplně klidně srovnám s tím, že jde po standardní linii všech sportovních filmů. Billy pochází z hornického městečka, v němž je všechno černobílé. Bělma horníků v umouněných tvářích jakoby se přenesla na vše okolo, šedivé městečko černá pod tíhou pouličních střetů stávkujících s policií. A v této situaci v sobě Billy objevuje vztah k tanci. Mezi muži, kteří se snaží dnes a denně si dokazovat svoji chlapáckost, se pokouší prosadit v holčičím prostředí. Je moc dobře, že tohle téma neuchopil Hollywood. Vy\tvořil by z něj nekoukatelnou limonádu, která by se snažila prvoplánově vymačkat z diváků co nejvíce emocí. Takto vznikl citlivý příběh, kterému se bez potíží daří diváka dojmout. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, uťapkaná do stupňujúceho sa zlepšenia prístupu členov rodiny k chlapcovmu baleteniu. Základná schéma scenára je rutinný, často filmovo spracovávaný, kolovrátok o ceste za snom napriek prekážkam. Keďže však zlých drakov nebolo na scéne veľa, o bubákov sa postarala atmosféra sociálneho nátlaku. Štrajk, chýbajú peniaze, neúplná rodina po sebe ziape. Ako z toho vykľučkovať? Tancom predsa! Dojalo, no nezaujalo. 55% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na celkem provařené téma, jak si jít za svým snem navzdory nepříznivým okolním vlivům. Snad pro to klišé mi Billy Elliot v paměti výrazněji neutkvěl a nemohu tedy hodnotit plným počtem. Pamatuji si nicméně, že šlo o řemeslně výborně zvládnutý snímek, hlavní chlapecký hrdina vzbuzoval sympatie, dojetí, zkrátka šlo o skvěle obsazený charakter, divák chápal i zneklidněného otce, co by chtěl mít syna boxera, nikoliv baleťáka. Příběh o posedlostí tancem nenudil, byl oživen hezkou hudbou a samozřejmě parádními tanečními kreacemi, plnými života a energie, k tomu tísnivá atmosféra sociálně slabší části obyvatel Anglie... jo, líbilo se mi to. "Billy Elliot by si pravděpodobně zasloužil i tu pátou hvězdičku, nemohu ji však s čistým svědomím dát, dokud film neuvidím znovu. Zatím krásných 80%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stokrát omletý príbeh o odopieraní spoločenských konvencií? Chlapec tancujúci balet? Može toto niečím zaujať? Samozrejme, treba byť výborný režisér, mať v zálohe niekolko geniálne premyslených scén a dodať postavám uveritelnosť a psychologickú hlbku. Potom veríme postavám predom určený vývoj a prežívame ho naplno s nimi. Prostredie si lepšie Daldry ani vybrať nemohol, všetko tu posobí ešte emocionálnejšie. Najlepšie je podla mňa zahraná postava Billyho otca. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)

Reklama

Reklama