Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Made in Britain:) Výborný hudební snímek o snu jednoho malého, ušatého kluka, který se svou pílí a vytrvalostí zapříčiní, aby se stal skutečností. Herci úžasní, od debutujícího Jamieho Bella, který se stal jedním z nejzářivějších britských talentů, přes Julii Walters, až po Gary Lewise. Nejvíce Billyho podporuje kamarád Michael (ach jo, chudák kluk:) a učitelka baletu. Výborný scénář, hudební stránka i obsazení dělají z Billyho Elliota jeden z nejlepších britských filmů. Jako by jich už tak neměli dost:) ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době film, který mě opravdu emocionálně dostal a to sem ze začátku bojoval s tim, abych jeho sledování nepřišel jako bukva . Dlouho sem nikomu nefandil tak jako tomu klukovi. Kdo mě zaujal ale ještě víc, byl jeho otec, v podání skvělého Gary Lewise. K tomu perfektní soundtrack...ten film je opravdu skvělej, dlouho sem se mu vyhejbal a ted nechápu proč. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o tom, že každý máme v živote svoju vlastnú cestu, ktorou máme ísť aj keď nám druhí hádžu polená pod nohy. Jamie Bell na svoj vek ukázaĺ skvelú koordináciu pohybov ( I like the boogie) a príšerný írsky prízvuk. Herci sú úžasní, príbeh kraásny .... v mojej TOP 10 (veľkou hanbou je že nie je v TOP 200 CSFD). Excelentný pesničkový soundtrack. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot je nezávislý film přímo prodchnutý indie esencí. Asi tak prvních 30 minut mi přišlo geniálních a říkal jsem si, že něco tak zajímavého a zároveň skvěle natočeného jsem už dlouho neviděl. Pak se to poněkud zvrtlo, to když se objevily takové scény, kdy se spolu dva lidi začnou prudce a sprostě (feck off!) hádat, jeden dá druhému facku a pak se okamžitě usmíří... Celá druhá půlka filmu pak byla až zbytečně schematická, předvídatelná a naplňovala klišé daného žánru, nicméně stále mě snímek dost bavil. Poslední scénu pak ale považuji za naprosto zbytečnou až nevhodnou tečku, která docela výrazně kazí dojem z konce. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Príbehovo zaručene sympatický film pre každého človeka, ktorý rád fandí slabším, chudobnejším... a tak. Fandil som aj ja celých 110 minút, na okraji prepadnutiu emocionálnemu vydieraniu (čo k tomuto žánru väčšinou patrí), a nestíhal som sa čudovať nad divnými preštylizovanými hereckými výkonmi, ktoré dodnes neviem, či boli zámerom, alebo amatérizmom. Konečný výsledok však obstál viac, než dobre. Možno práve vďaka tej divnosti. Update 21.5.2015: Aj filmy zrejú, ako kvalitné whiskey. Po prvom zhliadnutí bol Billy Elliot len ľahko nadpriemerný 12 ročný Jameson, na podruhýkrát sa pre mňa ale premenil na 24-kový Jack Daniels. Možno aj pre to, že som medzičasom zhliadol muzikálovú verziu v Londýne, možno pre to, že som sa stal medzičasom absolventom muzikálového oboru. Je ale možné, že je to len jednoducho skvelý film. 100% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)

Reklama

Reklama