Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Malé městečko, které Elliotovy nikdy neopustili. Otec se starším synem, kteří má potíže s prací a stávkují. Babička, která občas neví o co jde. Nejmladší syn, který miluje hudbu. (A ta stojí fakt za to) Nějákej ten homosexuál se tamm mihne. :o) A učitelka, která se snaží pomáhat. Příběh, který není tak smutný, ale spíše dojemný. A city to ve vás totálně vzburcuje. Film zobrazující otce, který chce aby syn byl po něm. Ale syn ve svém nitru nechce a bojí se ho, přesto se snaží bojovat. A jak to dopadne.... To záleží jen a jen na vás, zda se kouknete a necháte se unášet jak hudbou tak i filmem. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Podobně nádherný jako Aronofskyho Black Swan. Black Swan zobrazuje terorizující, temnou až vášnivě démonickou atmosféru s dokonalou Natalii Portman - Billy Elliot nabízí krásný humanitní příběh chlapce, který si chce splnit svůj životní sen. Oba pronikají divákovi do duše. V obou dílech hlavní představitelé předvádějí životní roli. Emoce tečou proudem. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Úžasný zážitek vidět tento nenápadný snímek. Tak co zhodnotit nejdřív? Začněme hereckými výkony. Ty jsou jedním slovem famózní. Julie Walters je v roli paní učitelky Wilkinsové dokonalá. Otce v podání Garyho Lewise budete (v dobrém slova smyslu) nenávidět. Ovšem to, co předvedl Jamie Bell v roli Billyho Elliota, se jen tak nevidí. Kam se na něj hrabe Haley Joel Osment. To není jen role, Jamie Bell JE Billy Elliot. Za pozornost stojí především Jamieho obličej. Celou dobu jsem měl pocit, že je z gumy. Tolik charakterových kreací uvidíte málokde. Jamiemu věříte úplně všechno. Všechny jeho taneční scény jsou skvělé, na to nemám slov. Asi jsem se do něj zamiloval. Technická stránka filmu je také výborná. Výběr jednotlivých skladeb je pečlivý, všechny tam zapadají. Co musím vyzdvihnout, je neotřelá režie Stephena Daldrye. Nápad s prolínačkami (až uvidíte, pochopíte, co myslím) je k nezaplacení. Celý snímek rychle ubíhá, nenašel jsem žádnou vatu. Takže Billyho Elliota si budu pouštět ještě mockrát. Jamie, byl jsi skvělý a strávit s tebou skoro dvě hodiny bylo velmi příjemné. Doufám, že ještě někdy natočíš něco podobného, takových snímků potřebujeme víc! Děkuji ti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych v dětství dostal na výběr, zda budu raději boxovat či baletit, tak bych se asi pověsil na nejbližší lustr. Jednak to bolí méně než pravidelná masáž hlavy cizími boxerkami a jednak bych přitom nemusel poskakovat za zvuků šmrdlání vážné hudby. Naštěstí jsem si mohl zvolit sporty dle svého uvážení a tak jsem mohl fandit i Billymu, aby se z něj jednou stal úžasný labuťák. To však bylo jediné, co mne na tomto snímku bavilo, protože sociální dramata v sobě musí mít hodně humoru, abych si neukousal nehty nudou. Tentokrát to nebylo tak hrozné, protože při inventuře po titulcích jsem zjistil, že mi zůstaly alespoň ty na nohou. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Made in Britain:) Výborný hudební snímek o snu jednoho malého, ušatého kluka, který se svou pílí a vytrvalostí zapříčiní, aby se stal skutečností. Herci úžasní, od debutujícího Jamieho Bella, který se stal jedním z nejzářivějších britských talentů, přes Julii Walters, až po Gary Lewise. Nejvíce Billyho podporuje kamarád Michael (ach jo, chudák kluk:) a učitelka baletu. Výborný scénář, hudební stránka i obsazení dělají z Billyho Elliota jeden z nejlepších britských filmů. Jako by jich už tak neměli dost:) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)

Reklama

Reklama