Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne velky a mily prekvapeni, tohle sem fakt necekal. Na film s podobnym tematem bych se v zivote nepodival, nebejt tak vysokeho hodnoceni, protoze na nic jineho me nemel moznost nalakat. Herci neznami, reziser, ktery natocil jen Hodiny ( i kdyz ty byli dobry) a pribeh, kterej de naprosto mimo me, ale ted jsem rad, ze jsem film videl. Film se rozjede uz od zacatku, ale neni to nic ve stylu, ze by byl Billy genialni a hned vsechno umel, coz je jedine dobre. Sceny s tancem maj skvelou hudbu a jsou vyborne prostrihany se scenama ze stavky, ktery jsou taky paradni. Herecky vykony vsech jsou nadprumerny, hlavne Jamie Bell me prekvapil, fakt skvelej detskej vykon a hned po Christianu Baleovi asi nejlepsi ze vsech detskejch vykonu a taky jeho otec byl vynikajici. Dej filmu hezky odsejpa a film se z trochu komedialniho vyzneni meni postupne v slusny drama. A ani mi nevadila ta rec kuli prijeti na skolu, nepusobila tu nijak nucene, jak to v podobnejch situacich bejva v jinejch filmech. Ten konec taky nebyl nejhorsi, jen ten herec vypadal pekne divne a mozna ani nebylo nutne ten uspech ukazovat, protoze Billymu v podstate o to behem filmu neslo, tudiz jeho snaha mohla vyvrcholit uz prijetim na skolu. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nejspíš mě to nedojalo, ani neokouzlilo tolik jako většinu přítomných. Ale film to byl velice dobrý. Balet mi nic neřiká, ale po zhlédnutí většiny baletních filmů co jsem kdy viděla, mě vždycky mrzí, že mě rodiče jako malou na baletní lekce neposlali. A to platí i u tohohle filmu. Julie Walters je skutečně žena všech možných tváří a kdybych nevěděla, že je to ona, těžko bych jí poznávala. Jediné co bych tomu filmu vytkla, byl závěr, tak já se těšila na nějákou kvalitní baletní scénu dospělého Billyho tančícího v Labutím jezeře a nakonec jsem se dočkala jen jednoho skoku. Trochu zklamání. Jinak ale dávám 4* ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tak nejako tak si predstavujem film, ktorý by vznikol, ak by sa Monty Pythoni rozhodli nakrútiť vážnu drámu. Totálne absurdné, s nezabudnuteľnými dialógmi a úžasným dejom. Chlapec z baníckej rodiny chce zanechať box a dá sa na balet. Úžasní herci, skvelá choreografia i soundtrack. Budete sa smiať na mnohých skvelých dialógoch a hláškach, budete dojatý pri absolútne absurdných situáciách spojených s baletom a "buranskou" rodinkou. Malý Jamie Bell je skvelý a vie nadávať s takým entuziazmom, rovnako ako aj jeho kamaráti. Myslím, že je dosť mylné, že je film označovaný ako dráma. A dokonca by som ani netvrdil, že je to tragikomédia. Ono je to proste komédia so scénami, ktoré vás dojmú. Je to film, ktorý sa neberie príliš vážne a je vyplnený množstvom úžasných scén (v meste je štrajk, deti idú pri stene po ulici a s paličkou búchajú o stenu, zrazu budova končí, ale palička "ide" ďalej, lebo tam, kde by bola ulica sú policajti s panciermi). Balet nemám rád, ale tento film ma dostal. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

V malém hornickém městečku má každý muž jasně naplánovanou budoucnost. Nějak se protluče školou, naučí se boxovat a již spěchá fárat do nejbližší šachty. Svět mimo rodnou hroudu pro něj neexistuje, protože pouze stojí peníze a zabírá čas. Malý Billy je však jiný. Podědil většinu vlastností spíše po umělecky založené matce, než po podsaditém otci a proto ho více než mlácení do pytle zaujal ladný pohyb charakterizovaný termíny Pas de deux, Grand plié, Arabeska, Cou de pied nebo Pirueta. Přesvědčit drsné chlapy kolem sebe o tom, že může žít zajímavější život než oni, však vůbec není jednoduché. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Z Billyho chtěl táta mít boxera, jenomže box mu moc nešel. Billy náhodou zavítal na hodinu baletu a nějakým způsobem ho to oslovilo natolik, že to chtěl zkusit, i když věděl, že společnost ho tímto krokem bude odsuzovat. On se ale nedal a šel do toho, i když se to zpočátku snažil skrývat, nakonec se to provalilo a měl co dočinění hlavně se svým otcem... jak to pokračuje se podívejte sami, nebudete litovat. Je to opravdu milý a pěkný film plný strastí a odhodlání. I když vám život hází klacky pod nohy, tak svou pílí a vytrvalostí můžete dosáhnout velkých věcí, jako Billy Elliot. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)

Reklama

Reklama