Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex odjede s manželkou Verou a dvěma malými dětmi z města na venkov, aby prožili několik dní v jeho rodném domě, stojícím na samotě v rozlehlé krajině. Během pobytu Vera oznámí Alexovi, že je těhotná a že dítě není jeho. Rozlícený Alex trvá na potratu. Děti pošle na několik dní ke známým a s pomocí svého bratra Marka zařídí zákrok. Celá událost však nezůstane bez následků, jež Alexe přimějí k zamyšlení nad oprávněností jeho jednání. Očekávaný film Andreje Zvjaginceva, který v roce 2003 vyhrál benátský festival se svým debutem Návrat, byl inspirován krátkou prózou Williama Saroyana Směšná záležitost (1953). Režisér zde podává obraz rodiny, která se ocitla v krizi, a zavádí nás do blíže neurčeného času a prostoru (natáčelo se však v Moldávii, Belgii a ve Francii). Ústřední dvojici vytvořili Konstantin Lavroněnko a Maria Bonnevieová, hvězda skandinávského filmu. Andrej Zvjagincev (1964, Novosibirsk) vystudoval hereckou fakultu na Novosibirském divadelním učilišti (1984) a hereckou fakultu na moskevském GITIS (1990). Jako herec se podílel na několika divadelních projektech, účinkoval v reklamách. Hrál v epizodních rolích televizních seriálů (Buděm znakomy/ Seznámíme se, 1999) a také ve filmech, např. Širli-Myrli (1995, r. Vladimir Meňšov, uveden na karlovarském festivalu v roce 1996). K režii se dostal prostřednictvím TV krimiseriálu Čornaja komnata (Černý pokoj, 2000), pro nějž natočil tři díly. V roce 2003 debutoval celovečerním hraným filmem Návrat, který se stal událostí několika festivalů. Výrazně duchovní rozměr vyprávění charakterizuje i jeho následující Vyhoštění, na němž opět spolupracoval s kameramanem Michailem Kričmanem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Diskuze

sakal

sakal (hodnocení, recenze)

Krasny (ikdyz ponekud dlouhy ;) obraz odcizenosti od sebe i k jinym... Jak se muzem vratit ke korenum kdyz pramen porozumeni uz vyschla a my zijeme za zdmi neosobniho mesta modernity... Za kolik kdo dokaze prodat svuj "otcovsky dum", krize v jedne rodine je pak obrazem krize v lidech kdy malokdo uz dokaze udelat autenticky cin ktery zmeni pudors zivota.. Nevim zda ma autor radej Tarkovskeho nebo Lynche, ale oba by se asi ve filmu nasli ... Hlavne ty telefony, jako bych slysel svetla aut v Mulholland Drive...

na příspěvěk reagoval pan Hnědý

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

Ukvapené závěry vskutku nedělat! Zvjagincev je možná nejlepší ruský filmař od dob Tarkovskeho. Pravda, první půlku jsem sice proklimbal, ale to bylo způsobeno mou celkovou únavou a rozhodně ne filmem.

Max-Wesslo

Max-Wesslo (hodnocení, recenze)

Zatim bych nedelal ukvapene nazory, 38 hlasu na imdb nic neznamena a pokud jde o hodnoceni s Cannes, tak to jsou jen minimalne nejaci obycejni fanousci... a nebo jde o hodnoceni z ruskych premier.

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

Tak po Cannes má film na IMDb pouhých 5,7/10 při 38 hlasech :/ Docela mě to odrazuje od zhlédnutí ve Varech...

Max-Wesslo

Max-Wesslo (hodnocení, recenze)

No po jeho dokonalem Navratu jsem vice nez zvedavy, jak bude pokracovat. Tenhle film ma prijit do kin v Rusku v prvni pulce roku 2007 a premieru by mel mit na festivalu v Cannes. Svedska herecka Maria Bonnevie se pro tuto roli naucila rusky a film bude pry o dvou manzelich (?). Navic ma udajne jit o pribeh jednoho ze slavnych ruskych spisovatelu (Tolstoj, Cechov nebo dalsi), ale to zatim tvurci peclive skryvaji...

Vitex

Vitex (hodnocení, recenze)

Nevíte o tomhle někdo něco ? Tomuhle chlápkovi docela věřím - mohlo by z toho vylézt zase něco zajímavého. Uvidí se, jestli je to opravdu nový Tarkovskij.

Související novinky

Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího… (více)

Reklama

Reklama