Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskonka je navzdory svému jménu pěkně zlomyslná čarodějka. V království, kde se usadila, podstrojuje princi Hněvsovi pamlsky. Jenže to nejsou dobroty, ona do nich přimíchává zlé kouzlo a princ je po nich stále popudlivější a zlostně se utrhuje na své okolí. Vyléčí Hněvsu tři doktoři, nebo dojde sám k poznání, jak se změnit?

Jednotlivé díly:  1. Princ Hněvsa
2. Princezna Kazi
3. Povídavá pohádka
4. Žalobnická pohádka (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

PollyJean 

všechny recenze uživatele

V podstatě děsná blbina, na druhou stranu ale v snesitelné délce a plná zvučných hereckých jmen. Kde jinde uvidíte trochu tupého prince Ivana Trojana v bílých punčoškách? (Pravda oni jsou tam trochu přituplí vlastně všichni princové a někteří ještě navíc musí zpívat) Nebo jako krále Jana Kačera, Františka Němce či Jiřího Štěpničku? I ten Josef Dvořák si v pohádkách většinou střihnul trpaslíky nebo vodníky a tady mu král nad věcí neuvěřitelně sedne. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Čtyřdílná pohádková minisérie, každý díl kolem 23 minut. 1. Princ Hněvsa - neškodná hudební pohádka, která na krátkém časovém vymezení nabízí příběh o princi Hněvsovi, kterého léčí tři doktoři z jeho neustálého hněvání. Veškeré lékařské umění je zde však zcela zbytečné, protože za vším stojí čarovná Laskonka, která připravuje hněvivé rakvičky z vědeckých důvodů a protože ji to baví. Jenže pak se samozřejmě pár věcí zašmodrchá a vše se prozradí. Závěr pohádky je hodně vycucaný z prstu, maketová zvířátka jsou strašná, ale v globále pro malé děti i díky pěkným písním docela přitažlivé. Hodnocení: 60%, hrají: Jitka Molavcová, František Němec, Taťjana Medvecká, Saša Rašilov, Petra Skalická, Vratislav Kadlec, Pavel Zedniček a Ondřej Havelka. 2. Princezna Kazi - čarovná Laskonka způsobí, že ne zrovna nejlepší princezna Amálka všechny dary od tří princů jen rozbíjí a tak dostane přezdívku princezna Kazi. Pak ale přijde chytrý Kuba a pomůže princeznu odčarovat a navíc se do sebe zamilují. Tradiční úvodní písnička Molavcové, pak ještě uprostřed pohádky jedna. Závěr opět celkem nevydařený a jednoduchý. Hodnocení: 60%, hrají: Jitka Molavcová, Sabina Laurinová, Josef Dvořák, Jiří Langmajer, Rostislav Kuba, Mario Kubec, Michal Pešek, Jan Šťastný. 3. Povídavá pohádka - vše pokračuje v zajetém způsobu, zase nějaká ta líbivá písnička, příběh opravdu hodně jednoduchý, ale celkem účelný. Hodnocení: 40 %, hrají: Jitka Molavcová, Ivan Trojan, Miroslava Pleštilová, Josef Vinklář, Jiřina Jirásková, Jana Brejchová, Jan Kačer. 4. Žalobnická pohádka - Laskonka svým čarovným práškem, po kterém člověk na sebe neustále žaluje, chce králi Štěpničkovi pomoci, aby se mu lépe vládlo. Jenže malá chybka udělá žalobníčka z krále a .... to už jsme skoro u konce pohádky. První polovina moc hezká, konec ale naprosto vyšumělý. Tady si scénárista dal dovolenou. Hodnocení: s odranýma ušima 60%, hrají: Jitka Molavcová, Jiří Štěpnička, Regina Rázlová, Michaela Kuklová, František Staněk, Vlastimil Bedrna, Jan Přeučil, Miroslav Masopust. Celý cyklus není špatný, krátký formát pohádkám sluší, je to ale vše hrozně jednoduché a prosté. Hudba celého cyklu: Vítězslav Hádl ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem tyhle příběhy moc nepobral. Ve všech, co jsem viděl, to v království docela šlapalo, dokud se do toho nevložila Jitka Molavcová jako škodolibá čarodějka, všechno zamotala, aby z toho pak vzešlo pro mne velmi rozporuplné poučení, protože ti lidé předtím byli v pohodě a nedělali to, co dělali pod kouzlem. Takže kdyby se nečarovalo, šlo by o pohodová království a lidi, kde není co napravovat... Prostě taková nekonečná Moebiova smyčka. Navíc vlastně motivy čarodějky ne vždy přesně chápu. Možná nejkonzistentnější a nejméně trapná je Princezna Kazi. A Dvořákova hláška, když se napije vody: To se nedivím, že jsou po tom kytky zelené. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na celé sérii bylo, že se Molavcová jmenovala Laskonka. To my, co momentálně bojujeme s neustále se zmenšující množinou košil, do kterých se ještě vejdem, kvitujeme s povděkem. Neb od zhlédnutí filmu nemám na tuhle sladkost vůbec chuť, když se mi po vyslovení toho pojmu zjeví před očima uječená vykulená afektovaná osoba. Ze stejného důvodu navrhuju překřtít Zemana z Ovara na Čokoládu, neb ovar tak jako tak nejím. Ovčáček by mohl být dejme tomu Mořský plod (ten bonboniérový z Lídlu), neboť za á má hodně blízko k čokoládě a za bé, je samý hlod, tak se to rýmuje. Mynář by mohl být Mlynář, tím pádem bych přestal jíst všechny moučné výrobky, no a nakonec Nejedlýmu by se mohlo přezdívat Jedlý a byl by ze mě rázem věchýtek. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princ Hněvsa - proč se jmenoval Hněvsa, začal-li být hněvivý až po rakvičkách (nezní to morbidně?) čarodějky Laskonky? První z nelogičností téhle první miniatury ze čtyř. Ale kouzelnice Jitky Molavcové má své kouzlo a nejsou to jen ty rakvičky. Saša Rašilov tu při zpěvu má neuvěřitelně hovězí hlas, už jsem ho slyšela zpívat i lépe.// Princezna Amálka je fixovaná na třešňový zmrzlinový pohár, což vcelku chápu. Princové jsou tradičně nudní, pravda je, že úkol princezny je velmi pragmatický. Ona bude věci ničit a kdo to vydrží nejdéle, toho si vezme. Pokud chlapík nezvládne nenálady své milované, je prachmizerný kandidát na manžela. Zdůraznila bych, že naopak to platí také. Takže tady máme lekci o toleranci a hledání cesty k práci. Ještě že je princezna tak protivná, že to z toho tak neční. A Langmajer má pěkně potměšilý klukovský úsměv. Na tyhle hajzlíky letí nejen princezny.// Povídavá pohádka učí království Zlatého ořechu v zobáku pelikána, svatební výpravu druhého království a diváky tomu, jak správně konverzovat, aby se z toho Guth-Jarkovský neotáčel v hrobě tak, až by se z pod náhrobního kamene vyvrtěl zpět na boží svět (to je zas rým, budiž mi odpuštěno). Uvědomila jsem si, jak často sama skáču lidem do řeči, jenže: 1. u mě to je roztomilé, 2. dělám to jen když není zbytí (konverzace by zaběhla někam, odkud by se to obtížně napravovalo), 3. vždycky se omluvím, kouzelně se usmívám a hlavně, což bylo pochybení největší u pohádkových postav, já u toho nemluvím o krůtích nožkách v karamelu, krajkových šatech a především nezmiňuji šest párů běloušů.// Žalobnická pohádka je, což by ani němý neřekl, kdyby mu hubu roztrhl, o žalování, taky o lakotě. Tak nad tímhle už scenárista asi hulil podrážky od bot, protože jinak se ten nablblý a za vlasy přitažený děj vysvětlit nedá. Pokud by koho vůbec nějaké vysvětlení zajímalo. Jediné, co tu stojí za zmínku, jsou hezké královniny šperky, a to mluvím jen o náhrdelníku a náramku a vynechávám korunu, která vypadá trochu jako něco, co bylo uděláno z ukradené výzdoby barokního kostela.// Celkově má tahle série několik velkých plus - dobře zazpívané písničky se smysluplnými texty, obecně příjemné krále, skvělou čarodějku a krátkou minutáž jednotlivých dílů. Díly mají sestupnou tendenci, ale tak to v podobných případech bývá se železnou pravidelností, takže to asi nepřekvapí vůbec nikoho. Zřejmě i tvůrcům čarodějka Laskonka uvařila kazivodu. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno