Reklama

Reklama

Průvodce k rozpoznání tvých svatých

  • USA A Guide to Recognizing Your Saints (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh vychází z režisérova života, zvláště z let dospívání, které prožil v newyorské čtvrti Queens. Když se Dito po dvaceti letech vrací z Kalifornie zpět domů, je nucen se vyrovnat se všemi démony minulosti. Jeho otec je těžce nemocný a Ditovi přátelé z mládí skončili buď na ulici, nebo ve vězení. Při vzpomínání na divoké roky adolescence, plné užívání drog, rvaček či prvních sexuálních zkušeností, Dita zachvátí pocit viny, že jemu jedinému se podařilo překonat hráz své čtvrti a odejít do velkého světa. Při hovorech se svým otcem poznává, kdo byli jeho opravdoví přátelé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

jacksax 

všechny recenze uživatele

Tento film v sobě něco má, ale je to tak obratně skryto, že najít alespoň záblesk dá fakt fušku. O level horší než Spáči, o světelné roky za Tenkrát v Americe. Postavy jsou vesměs nevýrazné, děj plytký, nerozvedený, ačkoliv mám tyto retra docela rád, moc nadšený nejsem. Potěšil mne Channing Tatum a Chazz Palminteri - zbytek bych viděl na průměr. Myslím, že filmu nejvíc uškodila kamera, která od začátku do konce nenašla svůj styl, stejně jako scénárista, kterému spíš než o charaktery šlo asi o to, aby každý odchodil a odříkal to co v předloze (moje představa). Myslím, že tři jsou až dost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bylo nás pět na americký způsob, aneb „Kurva, píča, doprdele, mám bejsbolku, tak mě neser“. Dito Montiel je v prvé řadě talentovaný písničkář, k filmařině se dostal teprve přes svůj pseudobiografický bestseller z roku 2003. Podle bestselleru napsal scénář, scénář vzbudil pozornost v Sundance a filmovému zpracování již nic nestálo v cestě. Průvodce k rozpoznání tvých (jakože číkoliv) svatých je dobře obsazený bezdějový film, který, ač usiluje být osobitou výpovědí o „dětech ulice“, dost dluží filmům Scorseseho a Spikea Leeho. Za pozornost stojí „rising star“ Shia LaBeouf, stejně tak „regenerated star“ Robert Downey Jr. Rozhodně jde o zdařilý debut, opět dokazující, že ničím nesjednocená forma je taky forma. 70% Zajímavé komentáře: Martyr, Kvítek ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film - taková zpověď Dita Montieliho o jeho vyrůstání a potýkání se s nudným a stereotypním životem v New Yorské čtvrti. Ale přesně takový samotný film naštěstí není - režisér sice možná občas až moc experimentuje, ale většinou skvěle dokresluje atmosféru a hlavně je snímek doslova přeplněný emocemi. Ať už jde o problematický vztah s otcem (který ho miluje, ale neposlouchá), nebo se svým poněkud živočišným kamarádem Antoniem, vždy je film naprosto uvěřitelný, k čemuž ještě přispívají dobře napsané dialogy a skvělí herci (v čele - ano, přesně tak - se Shiou LaBeoufem). K tomu si připočtěte výbornou muziku a máte vynikajcí náladový film. (8/10) ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Oceňuji filmy, které nás zavedou na místa, kam jiné ne. Downey zde prakticky nehraje, zato Shia se činí a do té role se vyloženě hodí. Pouliční způsob natáčení zaujme, postavičky jsou víceméně zajímavé, ale s přibývajícím časem tak nějak nepřichází nic, co bychom nevěděli na začátku. Ve výsledku tak film působí lehce zbytečným dojmem. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to moc nebralo a těch vulgarismů bylo až zbytečně moc. Postupně jsem se do příběhu ale dokázal vžít a od druhé poloviny mě to i začalo bavit. Samozřejmě linie z minulosti byla určitě zajímavější. Nejvíce mě bavili scény s Chazzem Palminterim, který hraje opět "chlapa, kterej doma velí". Za zmínku určitě stojí výborný songy včele s New York Groove. A PS - dostat doživotí za tento čin mi přijde dost drsný, nebýt to chudinské dítě ale zbohatlické z Manhattanu, s největší pravděpodobností by se ani před soud nedostal. Zkrátka spravedlnost pro všechny. PPS - tím samozřejmě nechci snižovat Antoniův skutek, který si vězení zaslouží, ale doživotí a v tolika letech? ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Dito Montiel nechtěl obsadit Shia LaBeoufa do role mladého Dita, protože měl záměr obsadit někoho neznámého. Ačkoliv byl také LaBeouf po první zkoušce zamítnut, přišel podruhé a vyrazil pěstí do zdi díru. Tím režisérovi dokázal, že má potřebnou dávku agrese pro roli, a byl nakonec obsazen. (CliffLee)
  • Na konci titulků nechá režisér Dito Montiel krátce promluvit svého otce. (StevenW.)

Reklama

Reklama