Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, tak někomu rovnice Troška = odpad! prostě stačí a nemusí se na film ani dívat, protože už dopředu ví, že se mu film nebude líbit. Protože pokud by tohle nebyla pravda, tak by Nejkrásnější hádanka musela mít alespoň 60 %. Tohle je totiž (speciálně od Trošky) dost velké překvapení a určitě jeho nejsnesitelnější film za zhruba 10 let! Kdyby poslední půlhodina neztratila na vtipu a tempu, jdu na maximum, takhle dávám čtyři hodně překvapené a ZASLOUŽENÉ hvězdy. ()

Morien

všechny recenze uživatele

Už jsem na to přišla, proč jsou současné pohádky tak debilní (kromě toho, že třeba v těch Troškových lidé místo mluvení vřeští, až by z toho jednomu pukla hlava/nervy). Protože v nich hlavní postavy hrají většinou modelové, přinejmenším hlavní role. Obsazovat herce už není v módě. Není to sice přímo příklad tohoto filmu, ale jen mě to tak napadlo. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Troška tady stanovil nový světový rekord v počtu předabovaných postav. Jejich soupis v závěrečných titulních je vskutku komický. Nejkrásnější hádanka je celkem snesitelná pohádka díky vysmátému chytrákovi v podání Dolanského a minimu bizarních postav, které sice pobaví děti, ale dospělého jen otravují. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak Troška konečně nechal na pokoji Kameňáky a vrhnul se zpět k pohádkám, které od něj byly aspoň občas koukatelné. A i tentokrát se to dá překvapivě snést bez újmy, i když hotový zázrak to taky není. Troška pořád neumí nějak extra režírovat,příběh je rozkouskovanej pomalu jak nějakej seriál a na můj vkus to bylo až moc dlouhý a ke konci už moc nudný (ne,že by ten zbytek byl zábavnej). Ale Jan Dolanský je pořád sympaťák a dokáže utáhnout snad všechno a kamera je na český poměry taky docela dobrá, akorát při těch šermířskejch soubojích neví co zabírat dřív. A navíc v poslední době u nás zrovna moc pohádek nevzniká, takže musíme být rádi i za tu Trošku do mlýna. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

takže hádanka: je to prachbídná vykrádačka několika pohádek s neskutečně hloupým scénářem plným logických chyb a pitvořícími se herci. zazní v ní asi dvě až tři úsměvné hlášky krále majsnera. je to velkej pohádkovej průser a nechci to už nikdy v životě vidět... ano, to je Nejkrásnější hádanka. 20% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Natáčelo se i ve Staré oboře na Hluboké, kam měli filmaři výjimečně umožněn přístup, jelikož generálním partnerem filmu byla společnost Lesy ČR. Ve Staré oboře na Hluboké se natáčelo se i na tzv. "Filmařské cestě", která byla kdysi vybudovaná pro dramatický film Otakara Vávry Oldřich a Božena (1984). Ten jí však nakonec nevyužil, a tak byla poprvé ke svému účelu využita až po cca 22 letech. (DaViD´82)
  • „Byl to vždy můj sen si zahrát princeznu. Už jako malá holka jsem si dávala punčocháče na hlavu, abych měla jakože dlouhé vlasy, po babičce jsem si obouvala lodičky a po mamince šaty z tanečních. Pak jsem lítala po zahradě a dělala jsem, že jsem princezna. Celé natáčení jsem si velmi užívala, i ty krásné šaty, které jsem mohla obléct. Moje dušička se vrátila zpět do dětství,“ prohlásila Veronika Khek Kubařová. (Duoscop)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama