Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film dánské režisérky Susanne Bier (Bratři) byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a patří k tomu nejlepšímu, co nám současná skandinávská kinematografie může nabídnout. Hrdinou filmu je charismatický a talentovaný dánský herec Mads Mikkelsen (Casino Royal) pracující v indickém sirotčinci, který zoufale potřebuje finanční prostředky. Ty se nabízejí z rodného Dánska, země, kterou nechal daleko za sebou. Životní situace, které ho tam čekají, změní obchodní cestu v dramatickou, bolestnou zkoušku pro všechny zúčastněné. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (276)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Uveriť tomu niet, podľahnúť z fleku hneď". Susanne Bier si po škandinávsku variuje viac účelné horkasté dráma. Miesi v sebe charitatívne, rodinné a milostné úskalia opusteného pracovníka (Mads Mikkelsen) indického sirotčinca, ktorý sa na obchodnú "otočku" vracia do rodného Dánska so zámerom obdržania finančného daru..."Sad show" pre otrlých v ktorom (pravdepodobne i ty) nájdeš miesta sentimentom prepálené, ale aj doceníš naliehavosť či zjavnú veľkorysosť s akou je celý tento humánny skutok pretkaný. Dáni majú v sebe dar, ktorým sa neopovážim pohŕdať-nenosia ružové brýle a to ma-pri idealistickej demagógii tlupy mocenských šarlatánov (dosaď si tam koho chceš)-teší. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nedá mi to, ale možný spoiler hrozí ! Ja to vidím takto : chlapík šukal, chlastal, fetoval, potom si na 20 rokov odbehol vyčistiť karmu do sirotinca v Indii a ked sa vrátil, dostal dom, ženu s dzeciskami + 12 melonov k tomu! Valím do Indie! P.S. Lenže ked sa ja po dvadsiatich rokoch vrátim, tak o mňa ani bicykel nikto neoprie a ešte ma aj do rici nakopú ! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonalá dráma. Príbeh si diváka pripúta hneď od začiatku, kedy nás dej zavedie do špinavých uličiek Indie, kde máme možnosť sledovať všadeprítomný hlad a špinu, prevažne u detí. Hlavná postava však vidí svetielko v temnote v podobe prísľubu peňazí od jedného dánskeho boháča. Znamená to však vrátiť sa do svojej vlasti a pretrpieť si tam pár dní. Hostiteľ ho pozve na svadbu svojej dcéry, kde sa všetko razom zmení a film sa preklopí do ťažkej, typicky severskej drámy. Na snímku sú jednoznačne najlepšie herecké výkony, nemyslím len Mikkelsenov, ale všetkých zúčastnených. Svoje emócie zahrali tak dokonale, žeby sa film dal pozerať aj bez slov, iba obrázky za doprovodu hudby. U hlavného hrdinu idú pozitívne pocity spolu s tými negatívnymi, nikdy nie zvlášť, a my máme možnosť sledovať jeho ťažký vnútorný boj a s napätím očakávať, ako to celé dopadne. Jednoducho nádhera, treba len vidieť. 89/100 ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Moje velké očekávání film v žádném ohledu nesplnil. Nezaujal mne, dokonce jsem ani nevěřila hrdinům jejich city! Od Jorgena (Rolf Lassgård) jsem takřka až do konce filmu očekávala nějaký podraz. Po jeho "vtipných" hláškách v úvodu ("Anna se bude vdávat mnohokrát. První svatba je vždycky těžká...") by ani nebylo divu! Přiznávám, že prvních 15 minut jsem se naivně domnívala, že zápletka filmu bude vystavěna na kontrastu života v chudé Indii a bohaté dekadentní Evropě, reprezentované v tomto případě Dánskem. To bych toho ale chtěla moc! Nic proti Rolfu Lassgårdovi, je to jistě velký charakterní herec, stejně tak Mads Mikkelsen (Hon) nebo jejich ženské protějšky - chyba se skrývá někde jinde. Scénář je uměle vykonstruovaný, zápletka plytká. Poučení z filmu nikde žádné. A prostředky, jimiž chce paní režisérka dosáhnout úspěchu (opakované detaily rtů, úst, uslzených očí aj. a stále dokola), se brzy okoukají a ztrácejí velmi rychle na účinku. Ta Indie tam zřejmě byla jen pro zvýšení atraktivnosti filmu, pochopila jsem to dobře? Kdyby hrdina pracoval v nějaké charittivní službě v méně atraktivním prostředí, nebylo by to zkrátka ono, že? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné dílo dánské režisérky Bierové navenek může působit dojmem konvenčního melodramatu. Ale už výchozí kulisy naznačují, že tentokrát se mýlíme, uvěříme-li tomuto vnějškovému zdání. Rozvětvená kompozice skrývá hutný příběh, jehož základní námět se postupně vyjevuje postupným vyjasňováním spletitých životních příběhů hned několika protagonistů. Úvodní kontrast - misionář, hledající prostředky pro provoz sirotčince a proti své vůli se vracející do dánské vlasti, z níž odjel, aby mohl zapomenout a jeden z nejbohatších Dánů, pro nějž zdánlivě neexistuje nesplnitelné - se postupně zvrací do úplného protikladu. Mezi tím jsou poskládány mozaiky životů dvou ženských postav - matky a dcery. Zdánlivě suverénní milionář, který jako jediný vládne hned zpočátku všemi potřebnými informacemi, odsouzen zhoubnou chorobou k rychlé smrti, více než na sebe myslí na své blízké a nejsložitějším ze všech umění, uměním splétat a rozplétat lidské osudy, postupuje bezohledně proti vlastnímu egu do nadosobní oběti, která matce vrací životní lásku, muži smysl života a dceru, o jejíž existenci neměl tušení, dceři nahrazuje milovaného otčíma skutečným stejně citlivým a laskavým otcem. Paralelní příběhy černošského chlapce a prvních nesnází dceřina novomanželství tuto bohatou mozaiku doplňují do neobvyklého celku připomínajícího poněkud obdobně rozkošatělé zralé bergmanovské látky. Skvělá režie, vesměs "oscarové" výkony hereckých protagonistů, civilní oproštěná dikce propůjčují tomuto nesnadnému tématu hloubku, původnost a to, čemu se říkává poněkud plakátově umělecké mistrovství. PO SVATBĚ prokazuje pravdu mnohokrát řečenou, vícekrát prokazovanou a jako fakt neoddiskutovatelnou: Nejsou velké a malé kinematografie ani velká či malá témata; je jen schopnost či neschopnost umělecky tvořit, strhávat, burcovat, získávat, poutat. To všechno velká Dánka zvládá s bravurou, jež bere dech. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Dánsku a v indickom veľkomeste Bombaj. (MikaelSVK)
  • Jacob (Mads Mikkelsen) na konci filmu prišiel do Indie a pred vchodom do centra nemal na hlave šiltovku. Pri stretnutí s malým chlapcom, svojím obľúbencom, už ju mal a dal mu ju na hlavu. (GabrielGabko)
  • Nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. (mahler)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama